Την αποχώρησή της από την πρωτοβουλία της Κίνας «Μία ζώνη και ένας δρόμος» (Belt and Road) εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση. Αυτό διεμήνυσε η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν Μακ Κάρθι στη Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα.

Κίνα: Δάνεισε 240 δισ. δολάρια σε 13 χρόνια για τη διάσωση του «δρόμου του μεταξιού»

Αυτό αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που ήταν παρούσες στη συνάντηση.

Η Ιταλία υπέγραψε την πρωτοβουλία για τις υποδομές το 2019, υπό την πρωθυπουργία του Τζουζέπε Κόντε, καθιστώντας την τη μόνη χώρα της G7 συμμετείχε σε αυτήν. Η συμμετοχή θα ανανεωθεί αυτόματα το 2024, εάν η Ρώμη δεν ζητήσει την αποχώρησή της.

Η Ιταλία, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος στο τοπίο της κλιμακούμενης έντασης Ουάσιγκτον – Πεκίνου, με φόντο τη στήριξη του δεύτερου στη Ρωσία. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν να έχουν οικονομικές σχέσεις με την Κίνα σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων, χωρίς, όμως, οικονομικούς εξαναγκασμούς.

Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Bloomberg, άσκησαν πιέσεις στη Ρώμη να λάβει δημόσια θέση για το θέμα και να αποχωρήσει από την πρωτοβουλία.

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι της Μελόνι εξακολουθούν να συζητούν τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα μιας απόφασης, χωρίς να παραβλέπουν την πιθανότητα οικονομικών αντιποίνων από την Κίνα, και το πιθανότερο είναι ότι θα αποφύγουν να δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε περισσότερο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G-7 στη Χιροσίμα στις 19 Μαΐου.

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg, συνδέεται άμεσα με τη στάση της Μελόνι απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις στην Ιταλία και ειδικότερα με την επικείμενη επιλογή για το αν θα χρησιμοποιήσει την εκτελεστική εξουσία για να περιορίσει την επιρροή της κινεζικής Sinochem Holdings Corp., του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας κατασκευής ελαστικών Pirelli, απόφαση η οποία θα ληφθεί στα τέλη Μαΐου.

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, ξένα δημοσιεύματα ήθελαν ιταλούς αξιωματούχους να συζητούν μια σειρά επιλογών στο πλαίσιο συνομιλιών με επενδυτές της Pirelli σχετικά με την ιδιοκτησιακή δομή της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή