Αύξηση κατά 1% παρουσίασε το ΑΕΠ της ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ σε σύγκριση με το προηγούμενο δ΄τρίμηνο 2022, στην ευρωζώνη σημειώθηκε μείωση κατά 0,1% και στην ΕΕ οριακή αύξηση κατά 0,1%, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Σημειώνεται ότι στο δ΄τρίμηνο 2022 το ΑΕΠ της ευρωζώνης είχε καταγράψει μείωση κατά 0,1% και της ΕΕ κατά 0,2%.

Ευρωζώνη: Σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο

Την υψηλότερη αύξηση ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, στην ΕΕ, κατέγραψε η Πολωνία με 3,8% και έπονται το Λουξεμβούργο με 2% και η Πορτογαλία με 1,6%. Αντίθετα οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν σε Ιρλανδία (-4,6%), Λιθουανία (-2,1%) και Ολλανδία (-0,7%).

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, οι κρατικές δαπάνες τελικής κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,9% στην ΕΕ, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην ΕΕ. Όσον αφορά στις εξαγωγές, μειώθηκαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 0,1% στην ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών είχαν αρνητική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ (-0,1 ποσοστιαίες μονάδες – π.μ. για τη ζώνη του ευρώ και -0,2 π.μ. για την ΕΕ). Οι συνεισφορές από τις τελικές δαπάνες του Δημοσίου ήταν αρνητικές και για τις δύο περιοχές (-0,3 π.μ. για τη ζώνη του ευρώ και -0,2 π.μ. για την ΕΕ). Οι συνεισφορές του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου ήταν θετικές για τη ζώνη του ευρώ και για την ΕΕ (+0,1 π.μ. και για τις δύο ζώνες).

Η συμβολή από το εξωτερικό ισοζύγιο ήταν θετική (+0,7 π.μ. για τη ζώνη του ευρώ και +0,8 π.μ. για την ΕΕ), ενώ από τις αλλαγές στα αποθέματα ήταν αρνητική για τη ζώνη του ευρώ και για την ΕΕ (-0,4 π.μ. και για τις δύο).

Νέα αύξηση της απασχόλησης

Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή