Για ακόμη μία μέρα «βυθίζεται» η τουρκική λίρα, παρά τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να ηρεμήσει τις αγορές.

Ο Ερντογάν κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε πιο ορθόδοξη πολιτική, επιλέγοντας το τραπεζικό στέλεχος με εμειρία στις ΗΠΑ,  Χαφίζε Γκέι Ερκάν ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, έχει ορίσει τον Μεχμέτ Σίμσεκ – έναν πολιτικό συμπαθή στην Δύση -ως υπουργό οικονομικών, όπως αναφέρει το Reuters.

Τουρκία: Με τραπεζίτες συναντάται ο νέος τσάρος της οικονομίας – Η βουτιά της λίρας στην ατζέντα

Στο επίκεντρο η Fed

Παρόλα αυτά, η λίρα φαίνεται να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, φτάνοντας το άνευ προηγουμένου 23,54 ανά δολάριο, επεκτείνοντας την πτώση αυτού του μήνα στο 12%.

Φυσικά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, με τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, όταν θα αποφασίσουν για την επιτοκιακή πολιτική, επίσης η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Το ράλι της Wall

Οι ασιατικές μετοχές ανέβηκαν μετά το ράλι τoy S&P 500  – δημιουργώντας την αίσθηση ότι θα ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, μετά την άνοδο των αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ που ενίσχυσε τις προβλέψεις ότι η Fed θα μπορούσε να παρακάμψει μια αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι αιφνιδιαστικές αυξήσεις των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα από τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά και της Αυστραλίας – που και οι δύο είχαν σταματήσει νωρίς – έχει προκαλέσει αμφιβολίες και κάνει πολλούα αναλυτές να διατηρήσουν μια επιφυλακτική στάση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ΕΚΤ

Όσον αφορά την απόφαση της ΕΚΤ,  μια αύξηση κατά 25 μ.β.  έχει κλειδώσει για την επόμενη Πέμπτη, και το μόνο ερώτημα είναι πότε θα έρθει η επόμενη άνοδος των επιτοκίων – με μεγαλύτερη πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος αναμένεται να αναφερθελι αναλυτικότερα σε μια εκδήλωση στη Μαδρίτη και να δώσει τον τον τόνο για την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΒοJ

Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων της BoJ είναι πιθανό να εφαρμοστεί στη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής αλλά και για όλο το έτος, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που έχει πλέον αρνητικά επιτόκια μετά την επιθετική σύσφιξη παγκοσμίως για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η Binance

Επιπλέον, η αναστάτωση στην αγορά crypto συνεχίζεται, αφού η αντιπαράθεση μεταξύ της SEC και των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων εντάθηκε, καθώς η Binance ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συναλλαγές σε δολάρια στις ΗΠΑ.

Η SEC υποστήριξε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Binance την Πέμπτη, αφού μήνυσε το ανταλλακτήριο και τον ιδρυτή του στις αρχές της εβδομάδας, κατηγορώντας της για έναν «ιστό εξαπάτησης» που περιελάμβανε τεχνητή διόγκωση όγκου συναλλαγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές