Συνάντηση με κορυφαία τραπεζικά στελέχη της χώρας, αναμένεται να έχει την επόμενη εβδομάδα ο νέος τσάρος της τουρκικής οικονομίας, Μεχμέτ Σίμσεκ.

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η συνάντηση έχει προγραμματιστεί πιθανότατα για την επόμενη Πέμπτη.  Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη της λίρας, η οποία βρίσκεται σε πτωτική τροχιά.

Ο Σίμσεκ επανήλθε στο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο Τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε άλλη μια πενταετή θητεία στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου.

Η επιστροφή του πρώην στρατηγικού αναλυτή της Merrill Lynch έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους επενδυτές, που αναμένουν την επιστροφή της Τουρκίας σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές. Ο Σιμσέκ είναι γνωστός για τη φιλική του στάση προς την αγορά.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η συνάντηση θα γίνει με επικεφαλής τραπεζών που είναι μέλη της Ένωσης Τραπεζών της Τουρκίας, ή TBB. Το Υπουργείο Οικονομικών και η TBB αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η βουτιά της λίρας

Βουτιά 7,6% πραγματοποίησε η τουρκική λίρα την Τετάρτη, υποχωρώντας στο ιστορικό χαμηλό των 23,2620 λιρών ανά δολάριο στο μεγαλύτερο sell off μετά το κραχ του 2021. Αιτία, οι πρώτες ενδείξεις ότι η Τουρκία ενδέχεται να βαδίζει από μια περίοδο κρατικής στήριξης της λίρας σε μια εποχή ελεύθερης διαπραγμάτευσης του εθνικού νομίσματος.

Τουρκία: Συνεχίζει τη βουτιά η λίρα παρά τον διορισμό του αγαπημένου των αγορών

Η λίρα δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από την επανεκλογή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις 28 Μαΐου. Συναλλάσσονταν στα 23,2300 έναντι του δολαρίου στις 20:39 ώρα Ελλάδος, αφού άγγιξε το χαμηλό ρεκόρ των 23,2620, με αποτέλεσμα οι απώλειες φέτος να φτάσουν σχεδόν στο 20%.

Περιορισμός της στήριξης

Όπως σχολιάζει το Reuters, στο πλαίσιο του ανορθόδοξου προγράμματος του Ερντογάν οι αρχές έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στις αγορές συναλλάγματος, χρησιμοποιώντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικών μόνο φέτος για να κρατήσουν τη λίρα σταθερή. Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έφθασαν σε ιστορικά χαμηλό αρνητικό επίπεδο 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Τα βλέμματα στην κεντρική τράπεζα

Το ενδιαφέρον πλέον στραμμένο σε πιθανές αλλαγές στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας. Ο σημερινός διοικητής της τράπεζας, Σαχάπ Καβτσιόγλου, υπάκουσε μέχρι στιγμής τις εντολές του Ερντογάν για διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα παρά τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Το όνομα της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, οικονομικού στελέχους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακούγεται αρκετά τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία για να αναλάβει την «ηλεκτρική καρέκλα» της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, η Ερκάν συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ, στην Άγκυρα τη Δευτέρα, και σύντομα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Οι συναντήσεις αυτές, στον απόηχο της επανεκλογής Ερντογάν, ενισχύουν την πεποίθηση ορισμένων αναλυτών ότι η χώρα θα στραφεί πλέον σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές,  συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιτοκίων, για την πάταξη του πληθωρισμού.

Οι αγορές ψηφίζουν Σιμσέκ: Ανεξάρτητος υπουργός ή «μαριονέτα» του Ερντογάν;

Μία πηγή, την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι η Ερκάν είναι μία από τους λίγους υποψηφίους που ακούγονται για να διαδεχθεί τον σημερινό κεντρικό τραπεζίτη  Σαχάπ Καβτσιόγλου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανορθόδοξη πολιτική μείωσης των επιτοκίων του Ερντογάν από το 2021, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη 24 ετών πάνω από το 85% πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή