Παρά τη σημερινή ήπια διόρθωση, η Wall Street κινείται σε ένα κλίμα ευφορίας.

Ο S&P 500 έκανε ράλι την Πέμπτη και έκλεισε την ημέρα με σημαντικά κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 20% από το πιο πρόσφατο χαμηλό του, που έφτασε στις 12 Οκτωβρίου 2022, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του bull market. Αυτό φέρνει τέλος στην bear market που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022.

Οι αγορές παρέμειναν εκπληκτικά ανθεκτικές τους τελευταίους εννέα μήνες, καθώς οι χαμένοι του 2022, όπως η τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης, επανήλθαν από μια καταστροφική χρονιά με την ελπίδα ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει για αυτούς τους κλάδους.

Morgan Stanley: Tο ράλι των ΗΠΑ δεν είναι η αρχή της Bull Market

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον για τις μετοχές της τεχνολογίας, οι οποίες κυριαρχούν στον S&P 500. Μετά από μια φρικτή χρονιά για τη Big Tech, η αισιοδοξία επέστρεψε καθώς το ChatGPT έκανε την τεχνητή νοημοσύνη το πιο σημαντικό topic στη Silicon Valley. Οι επενδυτές βάζουν μεγάλα στοιχήματα σε Google, Meta, Apple, Amazon, Nvidia και άλλες, ελπίζοντας ότι μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα τεχνολογική επανάσταση με την τεχνητή νοημοσύνη.

Και ενώ όλα αυτά είναι θετικά για την οικονομία, οι αναλυτές φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βραχύβιο ράλι που θα καταλήξει να «δαγκώνει» τους επενδυτές. Όπως επισημαίνει το CNN Business ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να προσθέτει θέσεις εργασίας, αλλά ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί, οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν, αλλά αποσύρονται από διακριτικά έξοδα, όπως ρούχα και, αντ’ αυτού, εστιάζουν σε είδη πρώτης ανάγκης όπως το φαγητό και οι δραστηριότητες αναψυχής.

Η αγορά της πάπιας

Η τρέχουσα κατάσταση είναι λίγο πιο διαφοροποιημένη από το δυαδικό σύστημα bull market-bear market, δήλωσε ο Kevin Gordon, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στην Schwab. Περιγράφει αυτό που συμβαίνει ως «αγορά πάπιας», που σημαίνει ότι οι μετοχές φαίνονται ωραίες και ήρεμες στην επιφάνεια, αλλά υπάρχει πολλή «κωπηλασία» κάτω από το νερό.

Οι εταιρείες τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης με μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης ανεβαίνουν στα ύψη και «λύνουν» τα προβλήματα της αγοράς, είπε, ενώ οι κυκλικές και μικρότερες εταιρείες υποφέρουν.

Ο S&P 500 σταθμίζεται με βάση την αγοραία αξία και είναι κορυφαίος, πράγμα που σημαίνει ότι λίγες μόνο εταιρείες – κυρίως Big Tech – είναι σε θέση να ενισχύσουν τον δείκτη, ακόμη και όταν η πλειονότητα των μετοχών είναι υπό πίεση.

Είναι όλα για τη Fed

«Το αν θα παραμείνουμε σε μια ανοδική αγορά ή όχι θα εξαρτηθεί πιθανότατα από την απόφαση της Federal Reserve για την πολιτική επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε από την πλευρά του ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτικός στην CFRA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street