Οι λεπτομέρειες χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης  στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος, σύμφωνα με την παρέμβαση Π1- 32.3-Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος – Ζωική Παραγωγή, του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027, καθορίστηκαν με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων ανέρχεται σε 64.862.472 ευρώ και υπολογίζεται ανά επιλέξιμο ζώο, σε ετήσια βάση.

ΚΑΠ: Πώς θα γίνει η αναδιανομή των ενισχύσεων σε μικρούς παραγωγούς

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι:

  • Ενεργοί γεωργοί
  • Κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικής εκμετάλλευσης στη χώρα.
  • Παραδίδουν το γάλα που παράγουν σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης γάλακτος, είτε απευθείας (με προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος), είτε μέσω φορέων συγκέντρωσης γάλακτος (π.χ. οργανώσεις παραγωγών, φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Οι κτηνοτρόφοι με καθετοποιημένες μονάδες μεταποίησης γάλακτος της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης, συμμετέχουν στο καθεστώς, εφόσον πληρούν την έννοια του εγκεκριμένου μεταποιητή και οι κτηνοτρόφοι που είναι ενταγμένοι στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο (Κ.Η.Μ.Ο), οι οποίοι/-ες ιδιοπαράγουν και διαθέτουν οι  ίδιοι τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα, συμμετέχουν στο καθεστώς εφόσον έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής σύνδεσης «ΑΡΤΕΜΙΣ» στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τις ποσότητες γάλακτος που μεταποίησαν.
  • Έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ετήσιας απογραφής της εκμετάλλευσής τους  για το έτος ενίσχυσης. Αυτό διαπιστώνεται από την καταχώρηση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) της εν λόγω ετήσιας απογραφής.
  • Συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS), μετά την 1/1/2025.

Πώς θα λάβουν την ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι

Οι κτηνοτρόφοι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικής εκμετάλλευσης εγγεγραμμένης στο ΟΠΣΚ, προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης υποχρεούνται:

  • Να δηλώνουν συμμετοχή στο εν λόγω καθεστώς, στο έντυπο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης κάθε έτους, σε σχετικό πεδίο της αίτησης, στο οποίο συμπληρώνεται ο αριθμός των επιλέξιμων προβατίνων ή/και αιγών.
  • Να διατηρούν στην εκμετάλλευσή τους αριθμό προβατίνων ή/και αιγών, που έχουν δηλώσει στο σχετικό πεδίο της αίτησης, έως την ετήσια απογραφή του έτους ενίσχυσης της εν λόγω εκμετάλλευσης στο ΟΠΣΚ.
  • Να τηρούν τις διατάξεις περί αναγνώρισης και καταγραφής των ζώων.
  •  Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές Επιτροπές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO