Σημάδια επέκτασης δείχνει το  ράλι των αμερικανικών μετοχών και αναμένεται να ξεπεράσει το πλέγμα των μεγάλων ονομάτων εταιρειών που ανήκουν στους κλάδους της τεχνολογίας και της ανάπτυξης που οδήγησαν τα κέρδη φέτος, καθώς οι επενδυτές επανατοποθετούν τα χαρτοφυλάκια που ήταν προετοιμασμένα για μια ευρέως αναμενόμενη ύφεση.

Επί μήνες, οι επενδυτές τοποθετούσαν τα κεφάλαια τους σε επιλεγμένες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες θεωρούνται τα ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αναταραχών και οικονομικής αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να καταγράφει κέρδη που αγγίζουν το 12% από την αρχή του χρόνου.

Κρυπτονομίσματα: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τα ανταλλακτήρια [πίνακας]

Την επόμενη εβδομάδα η Fed συνεδριάζει για να αποφασίσει την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής με την αγορά να αναμένει το κείμενο της όποιας απόφασης το οποίο θα ρίξει φως στο κατά πόσο οι αξιωματούχοι προβλέπουν βελτίωση του οικονομικού τοπίου ή όχι. Δεδομένου ότι οι εντυπωσιακές επιδόσεις των αμερικανικών δεικτών με μεγάλη τεχνολογική βαρύτητα, όπως ο S&P 500 και ο Nasdaq 100, μπορούν να αποδοθούν σε λίγες μόνο μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η πρόβλεψη της Fed είναι απίθανο να αποκαλύψει σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία, σημειώνουν αναλυτές της αγοράς. Μόλις επτά μετοχές – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com , Nvidia, Meta Platforms, και Tesla  – ήταν «υπεύθυνες» για το σύνολο σχεδόν των κερδών του S&P 500 φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Dow Jones Indices.

Η στροφή στη μικρή κεφαλαιοποίηση, ενέργεια και βιομηχανία

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η αμερικανική οικονομία έχει δείξει αντοχή παρά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve οδηγώντας σε εξασθένηση του φόβους για το ενδεχόμενο ύφεσης και ανοίγοντας την όρεξη για την ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου. Έτσι επενδυτές έχουν αρχίσει να στρέφουν το ενδιαφέρον τους  σε κλάδους που είναι πιο ευίασθητοι στις οικονομικές μεταβολές όπως είναι οι μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης , του κλαδου της ενέργειας και της βιομηχανίας, που καταγράφουν κέρδη τον Ιούνιο.

«Βλέπουμε ενδείξεις ότι η οικονομία θα είναι πιο ανθεκτική στους αντίθετους ανέμους», εξηγεί στο Reuters ο Tim Murray, στρατηγικός σύμβουλος κεφαλαιαγοράς στο τμήμα πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της T Rowe Price. «Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η απαισιοδοξία που είδαμε στην αρχή του έτους δίνει τη θέση της σε μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη αγορά». Ο ίδιος έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες τείνουν να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο άμεσα ωφελημένων από την οικονομική ανάπτυξη. Ο δείκτης  Russell 2000 των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης  έχει αυξηθεί κατά 6,6% αυτόν τον μήνα και κατά 5,9% από την αρχή του έτους.

Οι κλάδοι που ανέκαμψαν τον Ιούνιο είναι ο ενεργειακός τομέας του S&P 500, ο οποίος έχει κερδίσει 6% αυτό το μήνα, και ο βιομηχανικό τομέας του S&P 500 που έχει καταγράψει κέρδη 5,7%. Η ενέργεια έχει υποχωρήσει κατά 7,6% από την αρχή του έτους, ενώ ο βιομηχανικός κλάδος έχει αυξηθεί σχεδόν 4%.

Αντίθετα, ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq 100 έχει κερδίσει περίπου 2% αυτόν τον μήνα – αν και η πρόσφατη υποαπόδοση ακολουθεί μια άνοδο σχεδόν 33% από έτος σε έτος λόγω του ενθουσιασμού για τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Επιστρέφει η αισιοδοξία;

Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης και οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες ήταν μεταξύ των στοιχείων που έχουν ενισχύσει τις οικονομικές προοπτικές των επενδυτών.

Μεταξύ των εταιρειών που αναθεώρησαν τις προβλέψεις για την ύφεση ήταν η Goldman Sachs, η οποία την περασμένη εβδομάδα μείωσε την πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες στο 25% από 35%, ενώ η επικεφαλής επενδύσεων της Nuveen, Saira Malik, έγραψε πρόσφατα ότι μια «ήπια» ύφεση έχει πιθανότατα καθυστερήσει από τα τέλη του 2023 σε κάποια στιγμή το 2024.

Οι επενδυτές την ερχόμενη εβδομάδα θα παρακολουθούν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τρίτη αναζητώντας ενδείξεις κατά πόσο η επιθετική σύσφιγξη των επιτοκίων από την Federal Reserve θα περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις  χωρίς να πλήξει σοβαρά την ανάπτυξη. Η Fed ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της για τη νομισματική πολιτική την Τετάρτη. Οι αγορές χρήματος αποτιμούν επί του παρόντος 75% πιθανότητα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά μπορεί να αλλάξουν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Επιπλέον το ερώτημα είναι αν θα είναι μια παύση περιστεριού ή μια παύση γερακιού.

Ωστόσο δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας. Οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι το ράλι της μικρής κεφαλαιοποίησης είναι μάλλον πρόωρο λέγοντας ότι αναμένουν ηπιότερη ανάπτυξη τους επόμενους μήνες. Οι αιτήσεις ανεργίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ένα σημάδι ότι η αγορά εργασίας θα μπορούσε να χαλαρώσει.

Καμπανάκι από έναν βετεράνο: Έρχεται ύφεση

Για έναν βετεράνο της αγοράς, η ανάκαμψη του χρηματιστηρίου μετά από μια σειρά τραπεζικών χρεοκοπιών και ταχείες αυξήσεις επιτοκίων σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Προσέξτε.

Η τρέχουσα περίοδος θυμίζει στον Bob Michele, επικεφαλής επενδύσεων της JPMorgan Chase που διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνουν τα 700 δισ. δολάρια, μια παραπλανητική νηνεμία κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, δήλωσε σε συνέντευξή του στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Νέα Υόρκη.«Αυτό μου θυμίζει πάρα πολύ την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2008», είπε χαρακτηριστικά παραλληλίζοντας τις εξελίξεις. Τον περασμένο μήνα, η JPMorgan αγόρασε τον χρεοκοπημένο περιφερειακό παίκτη First Republic- τον Μάρτιο του 2008, η JPMorgan εξαγόρασε την επενδυτική τράπεζα Bear Stearns. «Οι αγορές το είδαν ως εξής: υπήρξε κρίση, υπήρξε πολιτική αντίδραση και η κρίση λύθηκε», είπε. «Τότε είχατε ένα σταθερό τρίμηνο ράλι στις αγορές μετοχών».

Το τέλος μιας σχεδόν 15ετούς περιόδου φθηνού χρήματος και χαμηλών επιτοκίων σε όλο τον κόσμο έχει προβληματίσει τους επενδυτές και τους παρατηρητές της αγοράς. Κορυφαία στελέχη της Wall Street, συμπεριλαμβανομένου του Jamie Dimon, έχουν εκφράσει συναγερμό για την οικονομία για περισσότερο από ένα χρόνο. Τα υψηλότερα επιτόκια, η αντιστροφή των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και οι διαμάχες στο εξωτερικό αποτελούσαν έναν δυνητικά επικίνδυνο συνδυασμό, είπαν ο Dimon και άλλοι.

Αλλά η αμερικανική οικονομία παρέμεινε εκπληκτικά ανθεκτική, καθώς τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες του Μαΐου αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο και η άνοδος των μετοχών έκανε ορισμένους να κάνουν λόγο για την έναρξη μιας νέας αγοράς ταύρων. Οι διασταυρούμενες τάσεις έχουν χωρίσει τον επενδυτικό κόσμο σε δύο περίπου στρατόπεδα: Σε εκείνους που βλέπουν μια ήπια προσγείωση για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και σε εκείνους που βλέπουν ύφεση.

Για τον Michele, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του πριν από τέσσερις δεκαετίες, τα σημάδια είναι σαφή: οι επόμενοι μήνες είναι απλώς μια ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Σε προηγούμενους κύκλους αύξησης των επιτοκίων που ξεκινούν από το 1980, οι υφέσεις ξεκινούν κατά μέσο όρο 13 μήνες μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Fed, είπε. Η πιο πρόσφατη κίνηση της κεντρικής τράπεζας έγινε τον Μάιο. Σε αυτή την αμφίσημη περίοδο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, “δεν βρίσκεστε σε ύφεση- μοιάζει με μια ήπια προσγείωση”, επειδή η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, δήλωσε ο Michele.« Αλλά θα ήταν θαύμα αν αυτό τελείωνε χωρίς ύφεση, πρόσθεσε και κατέληξε ότι «Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα βρισκόμαστε σε ύφεση σε ένα χρόνο από τώρα»

Χρυσός- Oμόλογα

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ κινούνται ανοδικά, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να πωλεί τεράστιες ποσότητες κρατικών ομολόγων σε όλη την καμπύλη. Οι πωλήσεις που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε βραυπρόθεσμα γραμμάτια, 72 δισεκατομμύρια δολάρια σε έντοκα γραμμάτια και 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε επανεκδοθέντα 30ετή ομόλογα.

Η ζώνη των 1.932-1.940 η ουγγιά αποδεικνύεται ισχυρό επίπεδο βραχυπρόθεσμης στήριξης για τον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να δοκιμάζει και να αποτυγχάνει να τη διασπάσει αρκετές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η τιμή του χρυσού  έχει επιστρέψει πάνω σε επίπεδα που ξεπέρασαν τα 1.960 δολάριαη ουγγιά, Το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως είναι αναμενόμενο, είναι στραμμέμο στην συνεδρίαση της Fed. Oι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις γαι τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής και  είναι πιθανό να υπάρξουν έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με το αν χρειάζεται μια παύση ή άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Υπήρξαν μικρές ενδείξεις τελευταία ότι η οικονομία ίσως αρχίζει να επιβραδύνεται, ωστόσο η αύξηση των μισθών παρέμεινε σταθερή στο 0,3% με άνοδο της ανεργίας κατά τη διάρκεια του Μαΐου.  Ένα σημαντικό κτύπημα των εκτιμήσεων από τα στοιχεία του ΔΤΚ των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενισχύσει το δολάριο, βάζοντας φρένο στην πορεία του πολύτιμου μετάλλου προς το όριο των 2.000  δολαρίων.

Συνολικά, η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι κομβική για τις αγορές στο σύνολό τους, ενώ η επίδραση στο δολάριο ΗΠΑ ειδικότερα θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις τιμές του χρυσού και να δώσει κάποια μορφή κατεύθυνσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street