Οι εκπλήξεις στην αγορά πετρελαίου συνεχίζονται, καθώς μετά τις νέες περικοπές από την Σαουδική Αραβία οι αναλυτές προέβλεπαν «έκρηξη» των τιμών.

Η Σαουδική Αραβία κράτησε κρυφό το σχέδιό της για δραστική περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά την διάρκεια των συνομιλιών των μελών του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, ανέφεραν στο Reuters πηγές του οργανισμού, με ορισμένα κράτη – μέλη να πληροφορούνται για τη μείωση μόνο από την τελική συνέντευξη Τύπου.

ΟΠΕΚ+: Ως το τέλος του 2024 οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου – Νέο «ψαλίδι» από τη Σαουδική Αραβία

«Σαουδαραβικό γλειφιτζούρι»

Η Σαουδική Αραβία είναι ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ και το μέλος με τη μεγαλύτερη ευελιξία για αύξηση ή μείωση της παραγωγής, δίνοντας στο βασίλειο τεράστια επιρροή στην αγορά πετρελαίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη δύναμη του αιφνιδιασμού στη διαχείριση των αγορών πετρελαίου, όπου οι τιμές έχουν δεχθεί πιέσεις λόγω ανησυχιών για την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας και τον αντίκτυπό της στη ζήτηση.

Μέρες πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι θα προκαλούσε περισσότερο «πόνο» στους ανοικτούς πωλητές (short sellers) – αυτούς που στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν – και τους είπε να «προσέχουν». Ανακοίνωσε τη μείωση της παραγωγής μετά τη συνάντηση, αποκαλώντας το,  «Σαουδαραβικό γλειφιτζούρι».

Υπό άκρα μυστικότητα

Τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι άκουσαν λεπτομέρειες για τη μείωση της Σαουδικής Αραβίας στη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Κυριακής – και ότι η ιδέα της περικοπής δεν προέκυψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των συζητήσεων για μια ευρύτερη συμφωνία για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024.

«Δεν κοινοποιήθηκαν πληροφορίες για την πρόσθετη περικοπή πριν από τη συνέντευξη Τύπου», ανέφερε η μία από τις τέσσερις πηγές. «Ήταν έκπληξη, για άλλη μια φορά», πρόσθεσε.

Το 40% του αργού

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή τον Ιούλιο κατά 10% ή 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd), σε 9 εκατομμύρια bpd από 10 και μπορεί να επεκτείνει περαιτέρω τις περικοπές εάν χρειαστεί. Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να παρατείνει τις περικοπές μέχρι το 2024, αλλά δεν δεσμεύτηκε για νέες περικοπές το 2023.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού.

Εκτός από τη μείωση της Σαουδικής Αραβίας, ο ΟΠΕΚ+ μείωσε τον στόχο της συλλογικής παραγωγής για το 2024 και οι εννέα συμμετέχουσες χώρες επέκτεισαν τις εθελοντικές περικοπές του Απριλίου έως το τέλος του 2024.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξασφάλισαν υψηλότερη ποσόστωση παραγωγής που επιζητούσαν εδώ και καιρό – ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ του ομίλου και του Άμπου Ντάμπι, το οποίο αυξάνει την παραγωγική του ικανότητα.

Δεύτερη σερί εβδομαδιαία πτώση

Το πετρέλαιο κατευθύνεται προς δεύτερη εβδομαδιαία πτώση, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση επανήλθαν στο προσκήνιο, εξουδετερώνοντας τα κέρδη που οφείλονται στη μονομερή δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής.

Το West Texas Intermediate έπεσε κάτω από τα 71 δολάρια το βαρέλι και υποχωρεί περίπου 1% αυτή την εβδομάδα. Η αισιοδοξία γύρω από την κίνηση του Ριάντ να μειώσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα αντικαταστάθηκε γρήγορα από μια επιδείνωση της προοπτικής για την κατανάλωση, όπως αναφέρει το Μοneyweb. Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Κίνας παρέμεινε κοντά στο μηδέν τον Μάιο, δίνοντας νέα στοιχεία ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπαίνει στην «κατάψυξη».

Πτώση 15% μέσα σε δυο μήνες

Ο δείκτης αναφοράς του αμερικανικού πετρελαίου έχει υποχωρήσει περίπου 15% από το ανώτατο όριο στα μέσα Απριλίου, καθώς οι ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της Κίνας καθυστερεί και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό έχουν διαδραματίσει αρνητικό ρόλο. Επιπλέον, οι εξαγωγές αργού της Ρωσίας ήταν επίσης πιο ανθεκτικές από ό,τι αναμενόταν, αυξάνοντας την προσφορά

Το Ιράν

Αναφορές σε μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής – συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας Haaretz του Ισραήλ – ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν είχαν σημειώσει πρόοδο στις πυρηνικές συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη προμήθεια από την Ισλαμική Δημοκρατία, βοήθησαν το αργό να μειωθεί κατά 1,7% την Πέμπτη. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι αναφορές για συμφωνία είναι ψευδείς.

Οι φόβοι για την κινεζική οικονομία

«Η πτώση των τιμών του πετρελαίου από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ + πιθανότατα αντανακλά τους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο Vivek Dhar, διευθυντής έρευνας εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. Ωστόσο, οι περικοπές της Σαουδικής Αραβίας «είναι πιθανό να οδηγήσουν τις αγορές πετρελαίου σε έλλειμμα αργότερα φέτος», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού της Κίνας έφθασαν σε υψηλό δύο ετών τον Μάιο, καθώς η ζήτηση υπολείπεται των προσδοκιών εν μέσω μιας απογοητευτικής οικονομικής ανάκαμψης. Η κατανάλωση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας έχει μείνει στάσιμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities