Το τέλος της κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου πλησιάζει καθώς το κινεζικό γουάν ανεβαίνει και ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει τον κίνδυνο της αποτυχημένης προσπάθειας της Δύσης να γονατίσει τη Ρωσία για την Ουκρανία, δήλωσε αποκλειστικά στο Reuters ένας από τους ισχυρότερους τραπεζίτες της Μόσχας. Ο 66 ετών,Andrei Kostin, είναι διευθύνων σύμβουλος της κρατικά ελεγχόμενης VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας και μίλησε στο ειδησιογραφικό πρακτορείο στον 59ο όροφο του αστραφτερού ουρανοξύστη της VTB  με θέα τη νότια Μόσχα.

Εξήγησε ότι η κρίση δρομολογεί σαρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, υπονομεύοντας την παγκοσμιοποίηση, την ώρα που η Κίνα αναλαμβάνει τον μανδύα της κορυφαίας παγκόσμιας οικονομικής δύναμης.

Ρωσία: Η αποδολαριοποίηση έχει ξεκινήσει στην πράξη

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ο Kostin είπε ότι πρόκειται πλέον για έναν «θερμό πόλεμο» που είναι πιο επικίνδυνος από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, θα χάσουν από το πάγωμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς πολλές χώρες προχωρούν σε διακανονισμό πληρωμών εκτός του αμερικανικού νομίσματος και του ευρώ, ενώ η Κίνα κινείται προς την άρση των συναλλαγματικών περιορισμών.

«Η μακρά ιστορική εποχή της κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου φτάνει στο τέλος της» τόνισε και συνέχισε λέγοντας  ότι έχει έρθει η ώρα που η Κίνα θα καταργήσει σταδιακά τους νομισματικούς περιορισμούς. Η Κίνα καταλαβαίνει ότι δεν θα γίνει η παγκόσμια οικονομική δύναμη νούμερο 1 αν διατηρήσει το γουάν της ως μη μετατρέψιμο νόμισμα. Επίσης είναι επικίνδυνο  να διατηρεί αποθεματικά επενδυμένα σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό δολάριο είναι κυρίαρχο από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ξεπέρασε τη στερλίνα ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αν και η JPMorgan δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι στην παγκόσμια οικονομία εκτυλίσσονται σημάδια απο-δολαριοποίησης.

Η θεαματική οικονομική άνοδος της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και οι διαμάχες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ έχουν θέσει το καθεστώς του δολαρίου υπό νέο έλεγχο.

Η VTB, όπως λέει  ο Kostin, συζητάει πλέον τη χρήση γουάν σε διακανονισμούς με τρίτες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή