Η αποδολαριοποίηση έχει ξεκινήσει στην πράξη σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην 31η Συνέλευση του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής το Σάββατο.

«Η αποδολαριοποίηση έχει αρχίσει, τόσο στην πράξη όσο και στις εννοιολογικές ομιλίες», είπε χαρακτηριστικά.

«Στο πλαίσιο των BRICS, η Βραζιλία πρότεινε ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής τον Αύγουστο θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά την προστασία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης από την κατάχρηση του επίμονου ρόλου του δολαρίου. Και προτείνουμε πολλές άλλες πρωτοβουλίες σχετικά με αυτό το θέμα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει πολλούς συμμάχους και ομοϊδεάτες φίλους.

Διαψεύδει τις Κασσάνδρες το δολάριο – Γιατί παραμένει ισχυρό

Οι «απεσταλμένοι» της Δύσης

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ρωσία βλέπει πόσο επιθετικά ​​στέλνει η Δύση τους απεσταλμένους της σε άλλες χώρες, απαιτώντας να διακόψουν χωρίς δισταγμό τους περισσότερους, αν όχι όλους, τους εμπορικούς, οικονομικούς και επενδυτικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία.

«Δημοσιεύουν λίστες που απαριθμούν τα αγαθά που θα πρέπει να απαγορευθούν για εξαγωγή στη Ρωσία. Δεν υπερβάλλω τώρα. Υπήρχε μια τριάδα πρόσφατα – ένας Αμερικανός, ένας Βρετανός και ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που έκανε περιοδεία σε χώρες της Κεντρικής Ασίας. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να επαναλάβω, αυτές [οι δυτικές χώρες] ξέρουν καλά πώς να παίζουν με τις δυσκολίες που δημιουργούν οι ίδιες για άλλες χώρες και πιθανότατα θα έχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ένα συγκεκριμένο όφελος βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα, αυτοί, και πρώτα απ’ όλα οι Αμερικανοί, κόβουν το κλαρί στο οποίο κάθονται, <…> συμπεριλαμβανομένων των ρόλων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ρόλου του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα, η Vaola ​​Sambo (Ph.D.) του Πανεπιστημίου της Νότιας Αφρικής, εμπειρογνώμονας στα οικονομικά και τη διαχείριση, δήλωσε στο TASS ότι η εργασία για τη δημιουργία αποθεματικού νομίσματος για εμπορικούς σκοπούς θεωρείται από τις χώρες BRICS ως αποδολαριοποίηση, καθώς μπορεί να επιφέρει μικρότερη εξάρτηση από το αμερικανικό νόμισμα.

Έρχεται το BRICS-coin;

Οι εκκλήσεις για «αποδολαριοποίηση» του παγκόσμιου εμπορίου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Όλο και περισσότερες χώρες – από τη Βραζιλία μέχρι τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας – υποστηρίζουν ότι το εμπόριο θα πρέπει να πραγματοποιείται σε άλλα νομίσματα εκτός από το αμερικανικό νόμισμα.

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς στο παγκόσμιο εμπόριο για δεκαετίες – όχι μόνο επειδή οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά και επειδή το πετρέλαιο, ένα βασικό αγαθό που χρειάζονται όλες οι οικονομίες, μεγάλες και μικρές, κοστολογείται σε δολάρια. Τα περισσότερα εμπορεύματα τιμολογούνται επίσης και διαπραγματεύονται σε δολάρια.

Η διεθνής ένωση χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) επεξεργάζεται την ιδέα δημιουργίας ενός ενιαίου νομίσματος διακανονισμού, και το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ένωσης στα τέλη Αυγούστου.

Τον περασμένο Μάρτιο στο Νέο Δελχί, ο Ρώσος αναπληρωτής επικεφαλής της Κρατικής Δούμα δήλωσε ότι η Ρωσία τρέχει με γοργούς ρυθμούς την ανάπτυξη του νέου νομίσματος.

Όπως εξήγησε αυτό θα χρησιμοποιείται για τα διασυνοριακό εμπόριο ανάμεσα στα κράτη της ομάδας των BRICS.

Λίγες εβδομάδες αργότερα στο Πεκίνο ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έθεσε την κατάσταση στη σωστή της βάση, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «κάθε βράδυ αναρωτιέμαι γιατί όλες οι χώρες πρέπει να βασίζουν το εμπόριο τους στο δολάριο».

Το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου

Αυτές οι εξελίξεις περιπλέκουν το αφήγημα ότι η κυριαρχία του δολαρίου είναι σταθερή γιατί το αμερικανικό νόμισμα είναι ο μονόφθαλμος μεταξύ των τυφλών ανταγωνιστών του, όπως είναι το ευρώ, το γιεν και το γουαν.

Όπως είχε πει κάποτε ένας οικονομολόγος, και θυμίζει το Foreign Policy, «η Ευρώπη είναι το μουσείο, η Ιαπωνία τα γηροκομείο και η Κίνα η φυλακή».

Και παρότι δεν έχει άδικο, το νέο νόμισμα των BRICS θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Θα πρόκειται για την ένωση των δυσαρεστημένων, που με βάση το ΑΕΠ, όλοι μαζί σήμερα δεν ξεπερνούν απλά τον παλιό ηγεμόνα, τις ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρη την ομάδα G7 των πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Η επιθυμία των ξένων κυβερνήσεων να απελευθερωθούν από την εξάρτηση τους από το δολάριο δεν είναι καινούργια. Η όλη ιστορία ήταν τίτλος στα πρωτοσέλιδα του Τύπου ήδη από τη δεκαετία του 1960.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σχετική ανταπόκριση. Το δολάριο εξακολουθεί άλλωστε να χρησιμοποιείται στο 84.3% του διασυνοριακού εμπορίου όταν το κινεζικό γουάν αντιπροσωπεύει μόλις το 4.5% των σχετικών συναλλαγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή