Το 5,3% του πληθυσμού της – σχεδόν 475.000 άτομα – από την έναρξη της πανδημίας έχει χάσει η Νέα Υόρκη και οι περισσότεροι από αυτούς μετακομίζουν στο Νότο, σύμφωνα με το Moneywise.

Δεν είναι μυστικό ότι οι μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ χάνουν κατοίκους. Και ενώ οι απώλειες της Νέας Υόρκης επιβραδύνθηκαν το 2022, η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή του έθνους γνώρισε σημαντική πτώση από τότε που η Covid διαμόρφωσε νέες συνθήκες εργασίας.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η Νέα Υόρκη βάζει «θηλιά» στην Airbnb Πώς απαντά η εταιρεία

Γιατί η Νέα Υόρκη συρρικνώνεται

Η πανδημία προκάλεσε μια άτυπη εσωτερική μετανάστευση επειδή, απέκλεισε τους κατοίκους από τα πολλά εστιατόρια, τη διασκέδαση και τα αξιοθέατα που αποτελούσαν πόλο έλξης.

Μεταξύ Απριλίου 2020 και Ιουλίου 2022, ο εκτιμώμενος πληθυσμός της Νέας Υόρκης μειώθηκε από 8,80 εκατομμύρια σε 8,34 εκατομμύρια, μια πτώση περίπου 468.000 κατοίκων – σχεδόν το 5,3% του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας καταγράφηκε μεταξύ 2020 και 2021, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υγειονομική κρίση και η στροφή στην απομακρυσμένη εργασία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μαζική αποχώρηση.

Σαν Φρανσίσκο και Λος Αντζελες

Είναι αξιοσημείωτο ότι τρεις πόλεις του Νιου Τζέρσεϊ που περιβάλλουν τη Νέα Υόρκη – Μπαγιόν, Γιούνιον Σίτι και Χόμποκεν – ακολουθούν το «Μεγάλο Μήλο» στη λίστα των πόλεων με τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού από το 2020 έως το 2021.

Επιπλέον, και άλλες πόλεις είδαν κύματα μαζικής φυγής, όπως το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο έχασε το 7,5% των κατοίκων του μεταξύ 2020 και 2022. Το Λος Άντζελες και το Σικάγο συμπεριλαμβάνονται επίσης, στις πόλεις που έχουν «ματώσει» πληθυσμιακά.

Εκεί στο Νότο

Πού προσγειώθηκαν λοιπόν όλοι αυτοί οι κάτοικοι; Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, κυρίως σε πόλεις του Αμερικανικού Νότου. Η Τζορτζτάουν του Τέξας σημείωσε τεράστια αύξηση στον πληθυσμό – περισσότερο από 14,4% μόνο το 2022.

Εν τω μεταξύ, το Τμήμα Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων και Μηχανοκίνητων Οχημάτων της Φλόριντα κατέγραψε περισσότερους από 126.000 Νεοϋορκέζους να μετακινούνται στην πολιτεία του Τέξας.

Ποιος είναι ο πραγματικός αντίκτυπος;

Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τον πολιτικό χάρτη της Αμερικής εάν μεγάλες «μπλε» πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια και το Ιλινόις συνεχίσουν να χάνουν πληθυσμό από «κόκκινες πολιτείες», όπως η Φλόριντα και το Τέξας. Οι ανησυχίες επεκτείνονται και στην οικονομία, με αρκετούς να ανησυχούν για τη διάβρωση της φορολογικής βάσης.

Εν τω μεταξύ, η Νέα Υόρκη παραμένει η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας με μεγάλη διαφορά. Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς της απογραφής, περισσότεροι από 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μλενουν στη Νέα Υόρκη . Το νούμερο αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το μέγεθος της επόμενης μεγαλύτερης πόλης, του Λος Άντζελες, η οποία φιλοξενεί μόλις 3,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Με τον τρέχοντα ρυθμό ετήσιας απώλειας πληθυσμού της, είναι πιθανό η Νέα Υόρκη να πέσει στη δεύτερη θέση μέσα σε 21 χρόνια.

Τι ακολουθεί

Το τέλος των lockdown και η επιστροφή στο γραφείο, έχει ήδη δελεάσει αρκετούς να επιστρέψουν πίσω, ωθώντας τις τιμές των ενοικίων υψηλότερα σε όλη την πόλη. Το μεσαίο ενοίκιο είναι αυξημένο κατά 15% από έτος σε έτος και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών.

Θα ξαναρχίσει η πόλη την αναπτυξιακή της πορεία που σταμάτησε το 2020 λόγω της πανδημίας; Το πιθανότερο, είναι πως ναι.

Το Big Apple, εξακολουθεί να αποτελεί δέλεαρ, λόγω της ποικιλίας αθλητικών και καλλιτεχνικών δρώμενων, του πολιτισμού και του τεράστιου δικτύου δημόσιας συγκοινωνίας. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο το σλόγκαν της πόλης «I Love New York».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή