Ο καπνός από εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά έχει τυλίξει μεγάλα τμήματα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη η ποιότητα του αέρα είναι η χειρότερη εδώ και πολλές δεκαετίες. Η πορτοκαλί αιθαλομίχλη κάλυψε τα πάντα στην αμερικανική μεγαλούπολη. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες από διάσημους ουρανοξύστες τυλιγμένους σε νέφος που κρύβει το φως του ηλίου κάνουν το γύρο του κόσμου. Η κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ ανακοίνωσε ότι θα διανείμει ένα εκατομμύριο μάσκες.

Σε ανακοίνωση, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς τονίζει: «Παροτρύνουμε τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους, ειδικά οι Νεοϋορκέζοι που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Οι κάτοικοι θα πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο κάθε υπαίθρια δραστηριότητα. Εάν πρέπει να βγείτε, συνιστούμε να φοράτε μάσκα ειδικά εάν είστε ηλικιωμένοι ή μικρότερα παιδιά».

Η Ν. Υόρκη πνίγεται στους καπνούς από τις πυρκαγιές στον Καναδά

Προειδοποίηση

Ακόμη και στην Ουάσιγκτον περίπου 370 χιλιόμετρα νοτιότερα ο αέρας μύριζε καμένο. Όπως και στην Νέα Υόρκη, εκδόθηκε προειδοποίηση για κακή ποιότητα του αέρα. Την ίδια στιγμή η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας FAA ανακοίνωσε ότι λόγω κακής ορατότητας υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της Νέας Υόρκης Άσβιν Βασάν δηλώνει: «Από το παράθυρο βλέπω αυτό που βλέπουν όλοι. Τον κίτρινο και κόκκινο ουρανό, τον σκοτεινό ορίζοντα. Μου θυμίζει επίσκεψη στην Ινδία όταν ήμουν νέος. Λέω στους κατοίκους πως σήμερα η πόλη μας μοιάζει με το Νέο Δελχί μια ζεστή μέρα του Ιουνίου. Είναι απολύτως κατανοητό αν η κατάσταση αυτή σας προκαλεί άγχος. Σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια καλέστε το 988. Οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάριν Ζαν-Πιέρ απέδωσε τις πυρκαγιές και τις επιπτώσεις τους στην κλιματική αλλαγή: «Πρόκειται για ένα ακόμη ανησυχητική ένδειξη του πως η κλιματική κρίση επηρεάζει τις ζωές και την καθημερινότητά μας».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα