Η UBS Group AG θα επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στους τραπεζίτες της Credit Suisse Group AG, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων πελατών από χώρες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, με τις δύο τράπεζες να κινούνται προς το κλείσιμο της ιστορικής εξαγοράς σήμερα Δευτέρα.

Μια λίστα που αποτελείται από σχεδόν δύο δωδεκάδες «κόκκινες γραμμές» θα απαγορεύσει στο προσωπικό της Credit Suisse μια σειρά δραστηριοτήτων, έναν περιορισμό που αποσκοπεί στον μετριασμό του κινδύνου για την UBS, ανέφερε η εφημερίδα την Κυριακή. Νωρίτερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti, δήλωσε ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για λίγους «ανώμαλους» μήνες καθώς εργάζεται για την περίπλοκη ενοποίηση.

Tην Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της Credit Suisse

Εκτός από την πρόκληση συζητήσεων σχετικά με τις βαθιές περικοπές σε επίπεδα προσωπικού και την εκκαθάριση πιο ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, το κλείσιμο της συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποχωρήσεις βασικών στελεχών καθώς η διοίκηση διαμορφώνεται υπό την Ermotti.

Οι δύσκολες προκλήσεις

Η UBS παλεύει με το πώς να καταπιεί έναν μικρότερο αντίπαλο που έχει ιστορικά αντιμετωπίσει πελάτες με μεγαλύτερο κίνδυνο και πιο εξωτικές οικονομικές προσφορές που τελικά έπαιξαν ρόλο στην πτώση της. Η Credit Suisse πάλεψε να ανακάμψει μετά από ζημίες δισεκατομμυρίων από την Archegos Capital Management και άλλα σκάνδαλα. Ο δανειστής τελικά διασώθηκε από την UBS μετά από τεράστιες εκροές που ώθησαν την τράπεζα στο χείλος του γκρεμού τον Μάρτιο.

Άλλοι περιορισμοί για τους τραπεζίτες της Credit Suisse θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας νέων προϊόντων χωρίς έγκριση από τους διευθυντές της UBS και την απαίτηση να ζητήσουν άδεια για την επέκταση δανείων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία όπως σκάφη αναψυχής, πλοία και ακίνητα άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι Financial Times.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, Ulrich Koerner, υπέδειξε στους υπαλλήλους ότι η εξαγορά της τράπεζας από την UBS θα κλείσει τη Δευτέρα, σύμφωνα με ένα σημείωμα που είδε το Bloomberg News. Ενώ η δουλειά που κάνει κάθε εργαζόμενος δεν θα αλλάξει ουσιαστικά, θα υπάρξουν ενημερωμένοι κανόνες δέσμευσης που «πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε», έγραψε. Οι εκπρόσωποι της Credit Suisse και της UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν το σημείωμα.

Τα χαρτοφυλάκια που προκαλούν ανησυχία

Οι τραπεζίτες της UBS που αξιολογούν τις δραστηριότητες της Credit Suisse έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για ορισμένα χαρτοφυλάκια δανείων σε ασιατικές χώρες με υψηλή ανάπτυξη, καθώς η εταιρεία αποφασίζει ποια περιουσιακά στοιχεία θα επισημάνει για μια μονάδα εκκαθάρισης, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. Οι ανησυχίες σχετικά με τις δανειοδοτικές σχέσεις σε αγορές παραδοσιακά υψηλού κινδύνου, όπως η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Ινδία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απορροή ή πώληση των περιουσιακών στοιχείων, είπαν άτομα με γνώση του θέματος.

Ενώ ο συνδυασμένος ισολογισμός των τραπεζών θα ανέλθει σε περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, η UBS στοχεύει να το μειώσει σε 1,35 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο Ermotti. Αυτό είναι μια αύξηση 35% για την UBS, η οποία διατρέχει χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου από την Credit Suisse, σύμφωνα με τον CEO.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, η UBS υπέγραψε συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση για την κάλυψη ζημιών ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων (9,9 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα μπορούσε να υποστεί από τη διάσωση της Credit Suisse, ξεπερνώντας άλλο ένα τελευταίο σημαντικό εμπόδιο για το κλείσιμο της εξαγοράς.

Η συμφωνία θα καλύπτει ένα συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse, που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του συνδυασμένου ενεργητικού των συγχωνευμένων τραπεζών, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση την Παρασκευή. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 44 δισεκατομμύρια φράγκα.

Η συμφωνία αφαιρεί ένα από τα τελικά εμπόδια στην εξαγορά 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η UBS είχε πιέσει για προστασία από απώλειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν από ένα σύνολο περιουσιακών στοιχείων του πρώην αντιπάλου της που σχεδιάζει να κλείσει ή να πουλήσει. Με την κυβερνητική συμφωνία τώρα σε ισχύ, η συγχώνευση πρόκειται να δημιουργήσει έναν χρηματοπιστωτικό τιτάνα διπλάσιο από το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή