Δύσκολες ημέρες για τους λάτρεις της σοκολάτας, καθώς οι τιμές πρόκειται να ανέβουν περισσότερο λόγω του αυξημένου κόστους κακάο.

Οι τιμές της σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 14% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων καταναλωτικών πληροφοριών NielsenIQ. Και σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές της αγοράς, πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω των τεταμένων αποθεμάτων κακάο, το οποίο αποτελεί σημαντικό συστατικό του πολυαγαπημένου φαγητού.

«Η αγορά του κακάο γνώρισε μια αξιοσημείωτη άνοδο των τιμών… Αυτή η σεζόν σηματοδοτεί το δεύτερο συνεχόμενο έλλειμμα, με τα αποθέματα κακάο να αναμένεται να μειωθούν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής αναλυτής έρευνας της S&P Global Commodity Insights, Σεργκέι Τσετβερτάκοφ.

Η τιμή του κακάο διαμορφώνεται πλέον στις 3.160 δολάρια ανά μετρικό τόνο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2016.

Ο Τσετβερτάκοφ πρόσθεσε επίσης ότι η άφιξη του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο προβλέπεται να φέρει χαμηλότερες από το μέσο όρο βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό το κακάο. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο .

Το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο που συνήθως φέρνει θερμότερες και ξηρότερες από τις συνηθισμένες συνθήκες στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Η ιστορία της σοκολάτας: Τα «λεφτόδεντρα» με την ταπεινή καταγωγή

Ο Τσετβερτάκοφ προβλέπει ότι η αγορά κακάο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί από ένα άλλο έλλειμμα την επόμενη σεζόν, η οποία θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Και αυτό σημαίνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο θα μπορούσαν να εκτιναχθούν περαιτέρω στα 3.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.

«Πιστεύω ότι οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα υψηλότερων τιμών σοκολάτας», είπε, καθώς οι παραγωγοί σοκολάτας είναι υποχρεωμένοι να μετακυλίσουν υψηλότερο κόστος παραγωγής στους καταναλωτές καθώς συνεχίζουν να συμπιέζονται από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, την αύξηση των δαπανών ενέργειας και τα αυξημένα επιτόκια.

Αύξηση στις τιμές της ζάχαρης και του βουτύρου κακάο

Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μιας πλάκας σοκολάτας είναι το βούτυρο κακάο, το οποίο έχει επίσης αυξηθεί κατά 20,5%, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής Mintec.

Αλλά και η η ζάχαρη, ένα άλλο βασικό συστατικό της σοκολάτας, σημειώνει επίσης αυξήσεις στις τιμές — ξεπερνώντας το υψηλό 11 ετών τον Απρίλιο .

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ζάχαρης συνεχίζουν να βρίσκουν υποστήριξη από τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την προσφορά στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την ηπειρωτική Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι συνθήκες ξηρασίας έχουν πλήξει τις καλλιέργειες», ανέφερε πρόσφατη μια έκθεση της ερευνητικής μονάδας της Fitch Solutions, BMI.

Και ως εκ τούτου, οι υψηλές τιμές της σοκολάτας δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities