Σε τροχιά συρρίκνωσης, της μεγαλύτερης σε διάστημα 15 μηνών, παρέμεινε τον Απρίλιο η οικονομία της Νορβηγίας, με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της ηπειρωτικής χώρας –εξαιρουμένης, δηλαδή, της υπεράκτιας βιομηχανίας της- να συρρικνώνεται στο 0,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2022 και την τρίτη μηνιαία πτώση του τελευταίους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Νορβηγία: Σε ποιες εταιρείες «δείχνει» κόκκινη κάρτα το κρατικό fund

Η Norges Bank και οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν αύξηση 0,1%.

Η πλουσιότερη σκανδιναβική οικονομία σε κατά κεφαλήν εισόδημα έχει μέχρι στιγμής αψηφήσει τους φόβους για πιθανή ύφεση, με την οικονομική δραστηριότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τις προσδοκίες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής,  λόγω κυρίως των επιχειρηματικών επενδύσεων και των ισχυρών εξαγωγών, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη εξακολουθούν να μην είναι αρκετά για να εμποδίσουν την κεντρική τράπεζα να επιταχύνει το σχέδιό της για νομισματική σύσφιγξη μέσα στον Ιούνιο μετά από μια απροσδόκητη επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού σε υψηλό ρεκόρ τον Μάιο.

Το φόντο των οικονομικών εξελίξεων της χώρας περιλαμβάνει πρόσφατα στοιχεία όπως μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη κορώνα, υψηλότερες από τις προβλεπόμενες αυξήσεις μισθών και αυξημένες κρατικές δαπάνες από το ταμείο πετρελαίου. Αυτά τα δεδομένα κάνουν την αγορά να στοιχηματίζει ήδη σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις αναθεωρήσεις, η ανάπτυξη φαίνεται να υπολείπεται οριακά του αναμενόμενου από ό, τι προβλεπόταν στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Norges Bank του Μαρτίου, αλλά δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία των επιτοκίων και στην απόφαση [της κεντρικής τράπεζας] για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένουμε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης», σχολίασε ο οικονομολόγος της Danske Bank A/S Frank Jullum.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή