
Ελάχιστες είναι οι παρεμβάσεις που αποδεδειγμένα μειώνουν το κόστος της περίθαλψης. Ανισότητες υγείας που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και σχετίζονται με το εισόδημα, τον ρατσισμό και άλλους κοινωνικούς παράγοντες, όσο παραμένουν, οδηγούν σε κακή έκβαση της υγείας ατόμων σε αδυναμία.
Αυτές οι ανισότητες μπορούν να μειωθούν, διασφαλίζοντας καλύτερη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες περίθαλψης, καθώς και πρόληψης.
Πρόκειται για έναν πενταπλό στόχο που περιλαμβάνει: μείωση του κόστους, καλύτερη έκβαση στο πρόβλημα υγείας, βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών και της απασχόλησης των κλινικών γιατρών και προώθηση της ισότητας στην υγεία.
Η μη συμμόρφωση ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή, λόγω κόστους, είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα και σχετίζεται με κακή έκβαση της ασθένειας.
Τα στοιχεία της έρευνας
Πρόσφατη έρευνα εξέτασε την επίπτωση της δωρεάν χορήγησης 128 βασικών φαρμάκων σε άτομα που λόγω κόστους δεν ακολουθούν την φαρμακευτική τους αγωγή όπως ακριβώς συνέστησε ο θεράπων γιατρός τους. Τα άτομα αυτά ζούσαν στο Οντάριο του Καναδά, όπου οι υπηρεσίες υγείας (επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομείο) χρηματοδοτούνται πλήρως από το Δημόσιο, όχι όμως και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Για περισσότερους από 24 μήνες, η έρευνα CLEAN Meds έδειξε ότι η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων βελτίωσε την τήρηση της αγωγής και μείωσε το συνολικό κόστος περίθαλψης. Συγκεκριμένα πέτυχε μείωση της συστολικής πίεσης μετά από 12 μήνες. Όμως στους 24 μήνες δεν μείωσε σημαντικά τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στους διαβητικούς, ούτε τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης ή της αρτηριακής πίεσης.
Σε μια δευτερεύουσα ανάλυση της μελέτης CLEAN Meds – που δημοσιεύθηκε στο JAMA – παρατέθηκαν τα αποτελέσματα 36 μηνών από τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σχετικά με το κόστος περίθαλψης και τη συμμόρφωση των ασθενών στην αγωγή τους και διαπιστώθηκε ότι η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων πέτυχε σαφή μείωση στις συνολικές δαπάνες υγείας, εξαιτίας της καλύτερης συμμόρφωσης των ασθενών που οδήγησε σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Συνολικά μετείχαν 786 ασθενείς μέσης ηλικίας 51 ετών και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη περιέλαβε 382 ασθενείς όπου έπαιρναν τα φάρμακά τους εντελώς δωρεάν και η δεύτερη ομάδα με 365 ασθενείς παρέμεινε στο καθεστώς συνήθους πρόσβασης. Υπήρξαν 8 θάνατοι (2,1%) στην ομάδα δωρεάν χορήγησης φαρμάκων και 14 θάνατοι (3,8%) στην ομάδα συνήθους πρόσβασης.
Η εξάλειψη της απ΄ ευθείας πληρωμής για τα φάρμακα σχετίστηκε με χαμηλότερη μέση συνολική δαπάνη περίθαλψης που έφτασε τα 1641 δολ. για 3 χρόνια με ελάχιστη δαπάνη τα 454 δολ. και μέγιστη τα 2792 δολ..
Η δωρεάν χορήγηση συνδέθηκε με λιγότερους συμμετέχοντες ασθενείς οι οποίοι χρειάστηκαν πολύ ακριβή περίθαλψη.
Το μεγαλύτερο κόστος περίθαλψης αφορούσε νοσηλείες και στις δύο ομάδες.
Ωστόσο, μεταξύ των δύο ομάδων ασθενών -δωρεάν και μη χορήγησης φαρμάκων – δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στον αριθμό των νοσηλειών, στο ποσοστό νοσηλείας τουλάχιστον μία φορά, στη μείωση στις επισκέψεις σε γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στις επισκέψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς και στις επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
Ένας σχετικά μικρός αριθμός συμμετεχόντων, 10 ασθενείς στην ομάδα δωρεάν χορήγησης ή το 2,6% των συμμετεχόντων στη μελέτη και 17 ασθενείς στην ομάδα συνήθους πρόσβασης ή το 4,6% των συμμετεχόντων χρειάστηκαν υπηρεσίες υγείας αξίας πάνω από 60.000.
Το μέσο συνολικό κόστος ήταν 4.465 δολ. (από 944 – 9874 δολ.) σημαντικά χαμηλότερο στη διάρκεια των τριών ετών ή κατά 1488 δολ. (από 315 – 3291 δολ.) χαμηλότερο ετησίως.
Πηγή: in.gr


Latest News

Το mega deal της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Formula 1
Η τολμηρή κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η πιθανή πρόσληψη του μηχανικού της Mercedes F1, Μίκαελ Σανσόνι

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.