Σε αύξηση των μερισμάτων και της επαναγοράς μετοχών, διατηρώντας παράλληλα σταθερή μέχρι το 2030 την παραγωγή πετρελαίου, προχωρά η Shell σε μια ακόμη προσπάθεια του CEO του πετρελαϊκού κολοσσού, Wael Sawan, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών που αμφιταλαντεύονταν σχετικά με το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης.

Shell: Στα μαχαίρια λόγω κλιματικής αλλαγής οι μέτοχοι

Σύμφωνα με το νέο χρηματοοικονομικό πλαίσιο που ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη,  η Shell θα αυξήσει το συνολικό μέρισμα των μετόχων στο 30% – 40% των ταμειακών ροών από δραστηριότητες, έναντι 20% – 30% προηγουμένως.

Αυτό περιλαμβάνει αύξηση μερίσματος 15% και αύξηση του ποσοστού του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της από το δεύτερο τρίμηνο σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια από 4 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τρίμηνα.

Το νέο πλαίσιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας του Sawan να ενισχύσει την απόδοση της μετοχής της Shell, αφότουνπολλοί επενδυτές απέφυγαν τη βρετανική εταιρεία ακόμη και μετά την ανακοίνωση κερδών 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Ο ενεργειακός κολοσσός βρέθηκε αντιμέτωπος το προηγούμενο διάστημα με την ανησυχία των αγορών ότι απομακρυνόταν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε μια περίοδο εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, ενώ οι αποδόσεις από τις αυξανόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα παραμένουν φτωχές.

«Η απόδοση, η πειθαρχία και η απλούστευση θα είναι οι κατευθυντήριες αρχές μας», έδωσε το στίγμα του ο Sawan, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

«Θα επενδύσουμε στα μοντέλα που λειτουργούν – σε αυτά με τις υψηλότερες αποδόσεις που ανταποκρίνονται στις δυνάμεις μας».

Σταθεροποίηση παραγωγής πετρελαίου

Η Shell αναθεώρησε τον προηγούμενο στόχο της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 20% έως το 2030, έχοντας πετύχει  σε μεγάλο βαθμό τον στόχο, παράγοντας περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε, θα διατηρήσει σταθερή πλέον την παραγωγή πετρελαίου της έως το 2030 και θα αναπτύξει τις δραστηριότητες στο φυσικό αέριο για να υπερασπιστεί τη θέση της ως μεγαλύτερου παίκτη LNG στον κόσμο.

Ακόμη, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα μειωθούν σε εύρος 22 έως 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για το 2024 και το 2025 από τα προγραμματισμένα 23 έως 27 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, είπε η Shell.

Η Shell εγκαταλείπει επίσης την ευρωπαϊκή δραστηριότητα λιανικής πώλησης ενέργειας, η οποία μέχρι πριν από μόλις λίγα χρόνια θεωρήθηκε «κλειδί» για την ενεργειακή της μετάβαση.

Στο νέο της πλάνο αναφέρεται ακόμη ότι προχωράει σε στρατηγική αναθεώρηση των ενεργειακών και χημικών περιουσιακών στοιχείων στο Bukom και στο νησί Jurong στη Σιγκαπούρη.

Η αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των απόλυτων εκπομπών αερίων από τη Shell, παρόλο που δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένη να μειώσει τις εκπομπές στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι δεσμεύσεις της Shell για το κλίμα βασίζονται σε μειώσεις της έντασης των εκπομπών ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι οι απόλυτες εκπομπές μπορούν να αυξηθούν ακόμη και αν πέσει η μέτρηση της ονομαστικής έντασης.

Επί του παρόντος έχει στόχο να μειώσει την ένταση των εκπομπών της το 2030, συμπεριλαμβανομένης της καύσης των καυσίμων που πουλά, κατά 20%.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 43% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 για να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

Η Shell αντιμετωπίζει επίσης μια απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου που διατάσσει την εταιρεία να μειώσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων. Άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή