Τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να συναντήσει ο εκ των ιδρυτών της Microsoft Μπιλ Γκέιτς την ερχόμενη Παρασκευή κατά την επίσκεψή του στην Κίνα. Αυτό αναφέρει με δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο δύο άτομα με γνώση επί του θέματος.

Μπιλ Γκέιτς: Όταν ο ιδρυτής της Microsoft εκβιάστηκε από τον Επστάιν

Η συνάντηση σηματοδοτεί την πρώτη συνάντηση του Σι με έναν ξένο ιδιώτη επιχειρηματία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα τις πηγές ενδεχομένως οι δύο άνδρες να έχουν μια συνάντηση τετ α τετ, ωστόσο το τι θα συζητηθεί δεν έχει γίνει γνωστό.

Σήμερα Τετάρτη, ο Γκέιτς έγραψε στο Twitter ότι προσγειώθηκε στο Πεκίνο για πρώτη φορά από το 2019 και ότι θα συναντηθεί με συνεργάτες που εργάζονται για τις παγκόσμιες προκλήσεις στην υγεία και την ανάπτυξη με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Το ίδρυμα και το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, το οποίο χειρίζεται τα ερωτήματα των μέσων ενημέρωσης για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης, δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για κάποιο σχόλιο.

Ο Γκέιτς έχει αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft το 2020 για να επικεντρωθεί στα φιλανθρωπικά έργα που σχετίζονται με την παγκόσμια υγεία, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή. Από το 2008 έχει σταματήσει να απασχολείται πλήρως στη Microsoft.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ του Σι και του Γκέιτς ήταν το 2015, όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο του φόρουμ Μποάο στην επαρχία Χάιναν. Στις αρχές του 2020, ο Σι έγραψε μια επιστολή στον Γκέιτς ευχαριστώντας τον ίδιο και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για τη δέσμευση βοήθειας στην Κίνα, μεταξύ άλλων με τη δωρεά 5 εκατ. δολαρίων για τον αγώνα της χώρας κατά της COVID-19.

Η συνάντηση αυτή θα βάλει τέλος σε μια μακρά αποχή του Σι τα τελευταία χρόνια από συναντήσεις με ξένους ιδιώτες επιχειρηματίες και ηγέτες εταιρειών, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος σταμάτησε να ταξιδεύει στο εξωτερικό για σχεδόν τρία χρόνια όταν η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αρκετοί ξένοι CEOs έχουν επισκεφθεί την Κίνα από τότε που άνοιξε ξανά τα σύνορά της στις αρχές του τρέχοντος έτους, όμως οι περισσότεροι έχουν συναντηθεί κυρίως με υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ έχει συναντήσει μια ομάδα ξένων CEOs, όπως τον Tim Cook της Apple τον περασμένο Μάρτιο, ενώ μια πηγή είπε στο Reuters ότι ο Ίλον Μασκ της Tesla συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντινγκ Σουεξιάνγκ τον περασμένο μήνα.

Το κλίμα της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας προς την Κίνα, ωστόσο, είναι επιφυλακτικό καθώς εντείνονται οι σινο-αμερικανικές εντάσεις και ο Σι στρέφει την εστίαση της χώρας στην εθνική ασφάλεια.

Η επίσκεψη του Γκέιτς θα πραγματοποιηθεί πριν από την επί μακρόν καθυστερημένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα μεταξύ 18 και 19 Ιουνίου, με στόχο τη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και παραδοσιακά στρατηγικών αντιπάλων.

Σήμερα ο Μπλίνκεν είχε μια τεταμένη συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκάνγκ, κατά την οποία ο δεύτερος προέτρεψε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να ανακατεύονται στις υποθέσεις του Πεκίνου και να απειλεί την ασφάλειά του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν

Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα