Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τους νέους ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης της Advanced Micro Devices (AMD), εξετάζει η Amazon Web Services (AWS), ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing), όπως δήλωσε στέλεχος της δεύτερης στο Reuters, αν και επί της παρούσης δεν έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση.

Αυτή η εταιρεία ΑΙ μαγνητίζει τους επενδυτές – Ποια η καινοτομία της

Τα σχόλια αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της AMD, όπου η κατασκευάστρια ημιαγωγών περιέγραψε τη στρατηγική της για την αγορά τεχνητής νοημοσύνης, στην οποία κυριαρχεί η ανταγωνίστρια Nvidia.

Οι μετοχές της AMD σημείωσαν άνοδο περί του 1,30% μετά τις αναφορές. Χθες Τρίτη έκλεισαν 3,6% χαμηλότερα, αφού η εταιρεία δεν θέλησε να αποκαλύψει στους επενδυτές τον μεγαλύτερο πελάτη της για τους ημιαγωγούς Αι, κάτι που αναμένεται να κάνει αργότερα φέτος.

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD, Λίζα Σου, περιέγραψε την πολιτική της εταιρείας προκειμένου να προσεγγίσει τους μεγάλους πελάτες στο cloud computing. Η εταιρεία προσφέρει επιλογές με όλα τα κομμάτια που χρειάζονται για τη δημιουργία συστημάτων που θα τροφοδοτούν υπηρεσίες παρόμοιες με το ChatGPT, όμως θα αφήνει τους πελάτες να επιλέγουν τι θέλουν, χρησιμοποιώντας βιομηχανικές τυποποιημένες συνδέσεις.

«Στοιχηματίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι θα θέλουν να έχουν επιλογή και θα θέλουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν αυτό που χρειάζονται στο κέντρο δεδομένων τους», ανέφερε η Σου.

Ενώ η AWS δεν δεσμευθεί δημόσια ότι θα χρησιμοποιήσει τους νέους ημιαγωγούς MI300 της AMD στις υπηρεσίες cloud, ο Ντέιβ Μπράουν, αντιπρόεδρος του elastic compute cloud στην Amazon, δήλωσε ότι η AWS εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό.

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε μαζί για το πού ακριβώς θα καταλήξει η συνεργασία μεταξύ AWS και AMD, όμως είναι κάτι στο οποίο οι ομάδες μας εργάζονται μαζί. Έτσι έχουμε επωφεληθεί από ορισμένες από τις εργασίες που έχουν κάνει γύρω από τον σχεδιασμό που συνδέεται με τα υπάρχοντα συστήματα», προσέθεσε ο Μπράουν.

Η Nvidia πουλάει τα τσιπ της αποσπασματικά, όμως δίνει την επιλογή επίσης στους παρόχους cloud για ένα ολοκληρωμένο σύστημα σχεδιασμένο από τη ίδια, ένα προϊόν που ονομάζεται DGX Cloud. Η Oracle ήταν ο πρώτος πελάτης αυτού του συστήματος της Nvidia.

Ωστόσο, ο Μπράουν δήλωσε η AWS έχει απορρίψει το σύστημα DGX Cloud της Nvidia.

«Μας πλησίασαν, εξετάσαμε το επιχειρηματικό μοντέλο και δεν έβγαζε πολύ νόημα» για την AWS λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας της εταιρείας στην κατασκευή αξιόπιστων servers και της υπάρχουσας τεχνογνωσίας στην αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με τον Μπράουν. Όπως τόνισε, η AWS προτιμά να σχεδιάζει τους δικούς της servers από την αρχή.

Η AWS ξεκίνησε να πουλά τους ημιαγωγούς H100 της Nvidia τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ως μέρος συστημάτων δικής της σχεδίασης.

«Το γεγονός ότι η Amazon σκέφτεται τους MI300 της AMD είναι ένδειξη της όρεξης μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών να διαφοροποιήσουν το υλικό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης τους», δήλωσε ο αναλυτής της Insider Intelligence Τζέικομπ Μπέρν. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για άλλους κατασκευαστές ημιαγωγών στην πορεία», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη