Ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν την χθεσινή απόφαση της Federal Reserve, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια ενώ μελετούν το σκεπτικό της απόφασης για να σταθμίσουν τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Η  απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο πάνω από τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,83%, του διετούς πάνω από τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,75% και του 30ετούς πάνω από δύο μονάδες στο 3,905%.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Αντίρροπες κατευθύνσεις

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve αλλά και στις επιπτώσεις των 10 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων στην οικονομία, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προσπαθεί να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος μετρά τις μεταβολές των τιμών ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε μόλις 0,1% για το μήνα και υποχώρησε σε ετήσια βάση στο 4%. Αυτή η 12μηνη αύξηση ήταν η μικρότερη από τον Μάρτιο του 2021, όταν ο πληθωρισμός μόλις είχε αρχίσει να αυξάνεται και να βρεθεί στο υψηλότερο επίεπδο των τελευταίων 41 ετών. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος ΔΤΚ κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,2% τον περασμένο μήνα και κατά 4,1% σε ετήσια βάση.

«Η διατήρηση του εύρους στόχου σταθερού σε αυτή τη συνεδρίαση επιτρέπει στην Επιτροπή να αξιολογήσει πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed μετά τη συνεδρίασή της. Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ πρόσθεσε ότι η πλήρης επίδραση της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην οικονομία.

Η Fed άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα. Έδειξε ότι οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν έως και το 5,6% φέτος, καθώς αναμένονται δύο περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές