Να εκτοξεύσει ακόμα υψηλότερα τις τιμές της ζάχαρης απειλεί ένα πανίσχυρο καιρικό φαινόμενο που φέρνει σε άλλες περιοχές του πλανήτη ξηρασία, και σε άλλες πλημμύρες. Πρόκειται για το Ελ Νίνιο, φαινόμενο που διαρκεί από εννέα μήνες έως ένα χρόνο και φέτος απειλεί με ξηρασία την Ινδία.

Commodities: Ασχημα νέα για την τιμή του καφέ και της ζάχαρης

Εάν οι αγρότες του μεγαλύτερου εξαγωγέα ζάχαρης παγκοσμίως δεν καταφέρουν να ποτίσουν τα χωράφια τους, οι τιμές της ζάχαρης – που έχουν αυξηθεί κατά 27% το 2023 – θα μπορούσαν να σκαρφαλώσουν ακόμα υψηλότερα.

Στη Βραζιλία

Στην άλλη άκρη της γης, στη Βραζιλία, το Ελ Νίνιο ενδέχεται να φέρει πρώιμες βροχές, αραιώνοντας την περιεκτικότητα του ζαχαροκάλαμου σε ζάχαρη. Μια ξηρασία στη Ταϊλάνδη θα συμπλήρωνε το παζλ της «τέλειας καταιγίδας», στέλνοντας τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη.

Ελλείψεις

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Barron’s, εδώ και δύο χρόνια καταγράφεται έλλειψη ζάχαρης σε παγκόσμιο επίπεδο, με την κατανάλωση να είναι υψηλότερη από την παραγωγή. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το ακατέργαστο ζαχαροκάλαμο, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις τιμές της ζάχαρης, διαμορφώθηκε στα 27 σεντς ανά λίβρα στις 10 Μαΐου, το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 ετών, έχοντας αυξηθεί κατά 31% μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η άνοδος αυτή ήρθε εν μέσω της αναστολής των εξαγωγών ζάχαρης από την Ινδία για το υπόλοιπο της φετινής περιόδου, η οποία λήγει τον Σεπτέμβριο, και της προσδοκίας ότι το Ελ Νίνιο θα πλήξει τις εξαγωγές ζάχαρης το επόμενο έτος.

Η προεκλογική περίοδος

Στο μεταξύ, με την προεκλογική περίοδο να πλησιάζει στην Ινδία, η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια διαθεσιμότητα σε σχέση με τις εξαγωγές, για να διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Η Βραζιλία θα μπορούσε να καλύψει τη διαφορά, εκτός εάν υπάρξουν συνεχείς βροχές κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης αναφέρει ότι με τις υψηλές τιμές, τα εργοστάσια ήδη μεγιστοποιούν την παραγωγή ζάχαρης, με το 47,5% του χυμού ζαχαροκάλαμου να προορίζεται για την παραγωγή ζάχαρης και όχι αιθανόλης, σε σύγκριση με το 45,85% πέρυσι. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που μπορεί να στρέψει η παγκόσμια βιομηχανία από την αιθανόλη στη ζάχαρη.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Εταιρείες που χρησιμοποιούν πολλή ζάχαρη έχουν αναπτύξει μέσα αντιμετώπισης του αυξανόμενου κόστους. Όμως δεν μπορούν να απορροφηθούν όλες οι αυξήσεις. Ήδη, η Coca-Cola, παρά το γεγονός ότι έχει μειώσει τη χρήση ζάχαρης στα ποτά της, προετοιμάζεται για ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο.

Οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν, ωστόσο, να αποδειχθούν ευλογία για τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης της Ινδίας, τις εταιρείες Balrampur Chini Mills και Dalmia Bharat Sugar & Industries.

Αλλά η απειλή της μείωσης των εξαγωγών από την Ινδία ελλοχεύει.

Το ίδιο και το Ελ Νίνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities