Οι τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) δανείζουν όλο και περισσότερο τις τουρκικές, εκμεταλλευόμενες το κενό που άφησαν οι δυτικοί δανειστές που εγκατέλειψαν τη χώρα, επιφυλασσόμενοι για το ρυθμιστικό περιβάλλον της Τουρκίας υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Abu Dhabi Commercial Bank και η Emirates NBD Bank έχουν χορηγήσει σημαντικό μέρος των κοινοπρακτικών δανείων σε τουρκικές τράπεζες, αντιπροσωπεύοντας το 61% το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 15% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αυτή η αλλαγή στα πρότυπα δανεισμού αντανακλά την ετοιμότητα των χωρών του Κόλπου να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία.

ΗΑΕ: «Στον πάγο» η συμμετοχή τους σε ναυτική ομάδα υπό τις ΗΠΑ

Μεταβαλλόμενο τοπίο δανεισμού στην Τουρκία

Οι διεθνείς τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ING Groep, της Deutsche Bank, της Citigroup και της Standard Chartered, έχουν γίνει πιο επιφυλακτικές όσον αφορά τη χορήγηση δανείων σε τουρκικές τράπεζες λόγω των ανησυχιών που περιβάλλουν την οικονομική πολιτική της Τουρκίας και την επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν.
Ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα αποπληρωμής δανείων, η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του προέδρου, με επίκεντρο τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, έχει οδηγήσει σε εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, πληθωριστικές πιέσεις και μείωση των ξένων κεφαλαίων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες των ΗΑΕ αναλαμβάνουν να καλύψουν το κενό δανεισμού που αφήνουν οι δυτικοί δανειστές, δείχνοντας την προθυμία τους να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους που σχετίζονται με την Τουρκία.

Πολιτική σημασία και πιθανές μεταρρυθμίσεις

Η αυξανόμενη όρεξη των τραπεζών των ΗΑΕ για τουρκικά δάνεια έχει επίσης πολιτική σημασία, καθώς οι χώρες του Κόλπου εργάζονται για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία μετά από μια δεκαετία τεταμένων δεσμών.

Αυτό έχει οδηγήσει σε εμπορικές συμφωνίες, ανταλλαγές νομισμάτων και επενδύσεις, ενισχύοντας περαιτέρω τη συμμετοχή τους στη χορήγηση δανείων σε τουρκικά κοινοπρακτικά δάνεια.

Ωστόσο, ο εξωτερικός δανεισμός από τις τουρκικές τράπεζες παραμένει χαμηλός λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού και της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης για σκληρά νομίσματα. Η μελλοντική κατεύθυνση της τουρκικής οικονομικής πολιτικής, με ενδείξεις πιθανών μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να επηρεάσει την αντίληψη των ξένων επενδυτών για τον κίνδυνο στη χώρα και ενδεχομένως να τους αποσύρει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή