Με την παρουσίαση μεγάλης κοινωνικής έρευνας για την οικογένεια στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, η Υδρόγειος Ασφαλιστική σηματοδότησε την επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή της.

Η έρευνα, που διενήργησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών για λογαριασμό της Υδρογείου Ασφαλιστικής, αποτελεί μέρος της ευρύτερης επετειακής καμπάνιας της εταιρείας που έχει στόχο να φωτίσει τις αλλαγές που συντελούνται στον θεσμό της οικογένειας και να συνδράμει με νέα γνώση και δεδομένα στη διαμόρφωση πολιτικών και υπηρεσιών υποστήριξής της.

H έρευνα για την οικογένεια

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας που υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), η οποία κατέγραψε στάσεις και αντιλήψεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην αξία και τον θεσμό της οικογένειας.

Μεταξύ άλλων παρουσιάσθηκαν τα ακόλουθα ευρήματα:

– Οι Έλληνες εξακολουθούν, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, να θεωρούν την οικογένεια πολύ σημαντική. Συγκεκριμένα, στο 96% των απαντήσεών τους οι αποκρινόμενοι δηλώνουν ότι η οικογένεια είναι για αυτούς πολύ και πάρα πολύ σημαντική (24% και 72% των απαντήσεων αντίστοιχα).

– Στο «ποιους θεωρούμε σήμερα οικογένεια», οι συμμετέχοντες απαντούν κυρίως τους γονείς (81,8% των απαντήσεων), τον/την σύντροφο (76,9%) και τα παιδιά (73%). Σημαντική ωστόσο θέση κατέχουν και οι παππούδες – γιαγιάδες (55,6%) και οι λοιποί συγγενείς (41,9%), γεγονός που καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της ευρύτερης οικογένειας. Αξιοσημείωτο επίσης είναι, ότι τα κατοικίδια θεωρούνται σήμερα μέλη της οικογένειας, τουλάχιστον από το 1/3 των ατόμων που απάντησαν στην έρευνα.

– Ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια και παιδιά είναι οι οικονομικές δυσκολίες (49% των απαντήσεων) και ο στενά συσχετισμένος με αυτόν λόγος της εργασιακής ανασφάλειας (12,10%), με τις γυναίκες και τους νέους να δίνουν συχνότερα αυτές τις απαντήσεις.

– Σε ποσοστό 64%, οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η τηλεργασία διευκολύνει από πολύ (41,8%) έως παρά πολύ (22,2%) τον συνδυασμό εργασιακής και οικογενειακής ζωής.

– Έλλειψη επικοινωνίας, απιστία, εγωισμός και βία στην οικογένεια είναι οι συχνότερες κατά σειρά απαντήσεις στην ερώτηση «γιατί πιστεύετε ότι χωρίζουν σήμερα τα ζευγάρια».

– Συντριπτικά ποσοστά απαντήσεων (συνολικά 93,3%) καταγράφουν οι θετικοί χαρακτηρισμοί της οικογένειας, ως «στοργικής αγκαλιάς» (59,2%) και «καταφυγίου στις δύσκολές στιγμές» (34.12%).

– Η εικόνα ωστόσο δεν είναι πάντα ρόδινη, καθώς εντοπίζεται και η πρόσληψη της οικογένειας ως πηγής «κινδύνου». Ποσοστό 85% του δείγματος, πιστεύει ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι πάρα πολύ συχνή και πολύ συχνή σήμερα στη χώρα μας.

Αύξηση παραγωγής κατά 5%

Κατά 5% αύξησε την παραγωγή της η Υδρόγειος Ασφαλιστική, το 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και CEO της εταιρείας, Παύλο Κασκαρέλη. Πρόκειται για μια επίδοση πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς καταγράφοντας κύκλο εργασιών €89,4 εκ., ενώ τα στοιχεία του 2023 δείχνουν μία περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών αποτελεσμάτων της τάξης του 6%.

Σύμφωνα με τον κ. Κασκαρέλη, η Υδρόγειος Ασφαλιστική είναι μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στον κλάδο των Γενικών Ασφαλειών, με ενεργητικό που, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ανέρχεται σε €232,3 εκατ. Κατά το ίδιο διάστημα, η εταιρεία ενίσχυσε περαιτέρω την κεφαλαιακή της επάρκεια, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κάλυψης Κεφαλαιακών Αναγκών (SCR Ratio), που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα κριτήρια φερεγγυότητας, να ανέρχεται σε 182,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα