Η Γερμανία διολίσθησε πρόσφατα σε τεχνική ύφεση και πολλοί Γερμανοί επιχειρηματίες το θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο. Πολλές εταιρείες επενδύουν στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό. Οι Κινέζοι καταναλωτές εισάγουν λιγότερα μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας από ό,τι ήλπιζαν οι Γερμανοί κατασκευαστές. Και η αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των Ρώσων εισβολέων προκαλεί αβεβαιότητα στην αυλή της Γερμανίας.
Τον Μάιο, ένας δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης από το think-tank Ινστιτούτο Ifo υποχώρησε για πρώτη φορά σε επτά μήνες (βλ. διάγραμμα).
Στις 5 Ιουνίου, η ζοφερή διάθεση των κατασκευαστών έγινε ακόμη πιο σκοτεινή όταν η VDMA, ο κύριος όμιλος λόμπι για κατασκευαστές μηχανημάτων, ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες για εταιρείες κατασκευής μηχανών μειώθηκαν κατά 20% τον περασμένο μήνα, από έτος σε έτος. Μια μικρή συρρίκνωση του ΑΕΠ (η γερμανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο) μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στις παραγγελίες για τους κατασκευαστές μηχανημάτων. Ωστόσο, η πτώση των παραγγελιών αντανακλά επίσης την πρόσφατη επιδείνωση της διάθεσης της οικονομίας. Έχοντας υποσχεθεί νέα «γερμανική ταχύτητα» σε επιχειρηματικά και οικονομικά ζητήματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών προσφέρει αυτό που στους απογοητευμένους Γερμανούς επιχειρηματίες μοιάζει ολοένα και περισσότερο με κίνηση χελώνας.
Οι πιο πιεστικές ανησυχίες των εργοδοτών είναι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα βιομηχανικών επιχειρήσεων, οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας (και οι δύο παραμένουν υψηλές), διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού (το οποίο είναι σε έλλειψη), και αύξηση των μισθών (που ανεβάζουν περαιτέρω το κόστος). Και ας μην αναφέρουμε την γραφειοκρατία. Οι γραφειοκρατικές εγκρίσεις εξακολουθούν να είναι χρονοβόρες. Ένας δύσκολος νέος νόμος απαιτεί από εταιρείες με περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους στη Γερμανία να παρακολουθούν εάν οι προμηθευτές τους σε όλο τον κόσμο πληρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί το αιολικό πάρκο που εγκαινίασε ο RΡόμπερτ Χάμπεκ, ο υπουργός Οικονομίας, στο Bad Berleburg της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στις 6 Ιουνίου, επιμένοντας ότι η Γερμανία θα καταφέρει να διπλασιάσει την αιολική της ικανότητα έως το 2030. Αυτό όμως, κατά τη δική του παραδοχή, θα απαιτούσε τριπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης αιολικών πάρκων.
Η κρατική παρέμβαση
Οι γερμανικές εταιρείες είναι όλο και πιο απρόθυμες να επενδύσουν και να επεκταθούν. Η χώρα τους κατατάσσεται στη θλιβερή 18η θέση ανάμεσα σε21 βιομηχανικές χώρες ως τόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας οικογενειακών εταιρειών, σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας Ζew Mannheim, ένα (η Αμερική, ο Καναδάς και η Σουηδία είναι οι τρεις πρώτες). Για κάποιους η επιθετική παρέμβαση του κράτους στις επιχειρήσεις καταστρέφει έμμεσα την επιχειρηματικότητα, και κάποιοι κατηγορούν τους Πράσινους για προσέγγιση σχεδιασμένης οικονομίας.
Σχεδόν το ένα τρίτο των γερμανικών μεσαίων επιχειρήσεων σκέφτονται να μεταφέρουν την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας στο εξωτερικό και μια στις έξι το κάνει ήδη. Η BioNTech, μια πρωτοποριακή εταιρεία βιοτεχνολογίας που βοήθησε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον Covid-19, χτίζει το ερευνητικό της κέντρο για τον καρκίνο στη Βρετανία. Η Viessmann, κατασκευαστής εξοπλισμού θέρμανσης, πουλάει τη βασική της δραστηριότητα αντλιών θερμότητας στην αμερικανική Carrier. «Διατρέχουμε τον κίνδυνο της υφέρπουσας αποβιομηχάνισης», προειδοποίησε στον Economist ο Νίκολας Στιλ, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής αλυσοπρίονων Stihl.
Η Stihl δεν σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή κάπου αλλού, αλλά ελπίζει όμως ότι οι αποφάσεις της BioNTech και της Viessmann θα χρησιμεύσουν ως αφύπνιση για την κυβέρνηση. Καμία κίνηση δεν θα είχε συμβεί, είπε ο κ. Στιλ , εάν η Γερμανία ήταν το ίδιο φιλική προς τις επιχειρήσεις όπως παλιά.
Latest News
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag