Με επιστροφή στην επιθετική νομισματική ρητορική απαντούν τα «γεράκια» της Federal Reserve, στα πρώτα τους σχόλια μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζα των ΗΠΑ να κάνει ένα διάλειμμα στις αυξήσεις των επιτοκίων. Οι δηλώσεις τους αυτές ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής δεν έχει κλείσει, και πως οι αυξήσεις θα επαναληφθούν.

«Ο πληθωρισμός δεν μειώνεται όπως πίστευα ότι θα πέσει», δήλωσε ο κυβερνήτης της Federal Reserve, Κρίστοφερ  Γουόλερ σε ένα οικονομικό συνέδριο στη Νορβηγία. «Ο πληθωρισμός απλώς δεν υποχωρεί και αυτό θα απαιτήσει, πιθανώς, περισσότερη σύσφιγξη για να προσπαθήσουμε να τον περιορίσουμε».

ΗΠΑ: Ύφεση «δείχνουν» οι traders ομολόγων

Πρόσθεσε, ότι οι αλλαγές στις πιστωτικές συνθήκες των ΗΠΑ από την αποτυχία της Silicon Valley Bank στις αρχές Μαρτίου ήταν «σύμφωνες» με τη δημοσιονομική σύσφιγξη που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

«Ανάσα» από τη Fed: Αφησε αμετάβλητα τα επιτόκια – Σηματοδοτεί άλλες δύο αυξήσεις

«Δεν είναι ακόμη σαφές ότι πρόσφατες εντάσεις στον τραπεζικό τομέα ενίσχυσαν ουσιαστικά τη σύσφιγξη των όρων δανεισμού», πέρα ​​από αυτό που προσπαθούσε να κάνει η Fed ούτως ή άλλως μέσω της επιτοκιακής της πολιτικής, είπε ο Γουόλερ.

Τα τρόφιμα και η ενέργεια

Οι πρόσφατες μειώσεις του μετρούμενου πληθωρισμού οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, των ευμετάβλητων εμπορευμάτων των οποίων οι διακυμάνσεις μπορούν να συγκαλύψουν τις υποκείμενες τάσεις του πληθωρισμού.

Εξαιρουμένων αυτών των αγαθών, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών τον Απρίλιο αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 4,7%, υπερδιπλάσιο του στόχου της κεντρικής τράπεζας.

Σε ξεχωριστά σχόλια σε ένα φόρουμ οικονομικών υπαλλήλων στο Μέριλαντ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε ότι αισθάνεται «άνετα» με περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται ακόμη σε προφανή τροχιά επιστροφής στο 2%.

Η ζήτηση στις ΗΠΑ εξασθενεί κάπως, τόνισε, αλλά «ακόμα ψάχνω να πειστώ για την εύλογη ιστορία ότι η επιβράδυνση της ζήτησης επιβραδύνει τον πληθωρισμό σχετικά γρήγορα» στον στόχο του 2%. Αν τα νέα δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτήν την ιστορία, νιώθω άνετα να κάνω περισσότερα».

Αν και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη είπε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την επερχόμενη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, οι επενδυτές και άλλοι αναλυτές αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι η Fed θα επαναλάβει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή