Σήμα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας εκπέμπει η αγορά ομολόγων, με τους traders να αυξάνουν τα στοιχήματα ότι η Fed την οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα διετή ομόλογα -η απόδοση του επηρεάζεται από τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική-  οδηγούν το sell- off σήμερα Πέμπτη αντιδρώντας στη χθεσινή ανακοίνωση της Fed, στην οποία διαφαίνεται η ετοιμότητα των αξιωματούχων της να αυξήσουν τα επιτόκια 50 μονάδες βάσης φέτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων, η οποία αποτυπώνει την διαφορά μεταξύ των διετών και των δεκαετών τίτλων, να ανέλθει στις 95 μονάδες βάσης -το επίπεδο που διατηρήθηκε για τελευταία φορά τον Μάρτιο- και πλησιάζει το ακραίο επίπεδο των 109 μονάδων βάσης αυτού του κύκλου.

JP Morgan: Καιρός να αφήσουμε την «παγίδα των μετρητών» και να μπούμε στα ομόλογα

H αναστροφή της καμπύλης θεωρείται παραδοσιακά σημάδι ότι η αγορά ομολόγων εκτιμά ότι η οικονομία θα οδηγηθεί στην ύφεση. Οι traders ομολόγων είναι επιφυλακτικοί ως προς το ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να αποφύγουν τη λεγόμενη «σκληρή προσγείωση», καθώς συνεχίζουν να πιέζουν για υψηλότερο κόστος δανεισμού σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τον πληθωρισμό που παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου τους για 2%.

«Η Fed διατρέχει τον κίνδυνο να λύσει ένα λάθος πολιτικής που ήταν πολύ εύκολο για πολύ καιρό με ένα άλλο λάθος πολιτικής, καθώς αγνοεί την αυξανόμενη πιστωτική συρρίκνωση και τις επίμονες απώλειες από τα υψηλότερα επιτόκια», εξηγεί στο Bloomberg ο George Goncalves, ο επικεφαλής του τμήματος της μακροοικονομικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην MUFG. «Η παγίδα του 22 είναι ότι για να χαλαρώσουν κάτι πρέπει τώρα να σπάσει ή η οικονομία να ραγίσει».

Δεν ανησυχεί μόνο η αγορά ομολόγων

Ωστόσο το ενδεχόμενο ύφεσης δημιουργεί ανησυχία σε όλο και περισσότερους επενδυτές. Το 61% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Bloomberg που διεξήχθη τις ώρες μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς απάντησε ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα προκαλέσει τελικά ύφεση κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος.

Οι αξιωματούχοι άφησαν αμετάβλητο το εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5% έως 5,25% την Τετάρτη, αλλά προέβλεψαν ότι το βασικό επιτόκιο θα αυξηθεί στο 5,6% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, γεγονός που συνεπάγεται δύο ακόμη αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης. Επίσης, αναθεώρησαν υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον δομικό πληθωρισμό καθώς προβλέπουν ότι θα ανέλθει στο 3,9%, από 3,6%. Η αναθεώρηση οφείλεται στις εξαιρετικά επίμονες πιέσεις στις τιμές,  λόγω των εκπληκτικά επίμονων πιέσεων στις τιμές, όπως τις χαρακτήρισε ο πρόεδρος Jerome Powell.

Παρόλα αυτά, οι αγορές δεν είναι πεπεισμένες ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί τόσο πολύ όσο προβλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Iστορικά, η χρηματοπιστωτική κοινότητα χρησιμοποεί τα Fed Funds Futures για να μετρήσει τις προσδοκίες για τα αμερικανικά επιτόκια. Ωστόσο τα swaps  θεωρούνται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική λύση. Το υψηλότερο επιτόκιο στα συμβόλαια swap για τις μελλοντικές συνεδριάσεις νωρίς σήμερα Πέμπτη ήταν γύρω στο 5,32% τόσο για τον Σεπτέμβριο όσο και για τον Νοέμβριο, με τον Ιούλιο στο 5,27%, σε σύγκριση με το τρέχον πραγματικό επιτόκιο της Fed στο 5,08%.

«Η επιθετική προοπτική της Fed για αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να είναι μια προσπάθεια να διαψεύσει τις προσδοκίες της αγοράς ομολόγων για μειώσεις τους επόμενους μήνες», σύμφωνα με τον Michael de Pass, επικεφαλής του τμήματος επιτοκίων της Citadel Securities. «Είμαστε όλοι σε κατάσταση αναμονής και η Fed πιθανότατα προσπαθεί να σταματήσει την αγορά ομολόγων από το να τιμολογήσει μειώσεις αμέσως μετά τη διακοπή των αυξήσεων», συνεχίζει ο de Pass. «Καθώς η οικονομία εξελίσσεται, η λειτουργία αντίδρασης της Fed και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να διαπραγματεύεται η αγορά θα γίνουν πιο ξεκάθαρα».

Ύφεση σ΄ένα χρόνο βλέπει και ο επικεφαλής της επενδύσεων για το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα της JPMorgan Investment Management Inc,Bob Michele, που διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνουν τα 700 δισ. δολάρια. Για τον Michele, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του πριν από τέσσερις δεκαετίες, τα σημάδια είναι σαφή: οι επόμενοι μήνες είναι απλώς μια ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Σε προηγούμενους κύκλους αύξησης των επιτοκίων που ξεκινούν από το 1980, οι υφέσεις ξεκινούν κατά μέσο όρο 13 μήνες μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Fed, είπε. Η πιο πρόσφατη κίνηση της κεντρικής τράπεζας έγινε τον Μάιο. Σε αυτή την αμφίσημη περίοδο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, «δεν βρίσκεστε σε ύφεση, μοιάζει με μια ήπια προσγείωση», επειδή η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, σημειώνει ο Michele.« Αλλά θα ήταν θαύμα αν αυτό τελείωνε χωρίς ύφεση,» πρόσθεσε και κατέληξε ότι «Είμαι πολύ σίγουρος ότι θα βρισκόμαστε σε ύφεση σε ένα χρόνο από τώρα»

Πού στρέφονται οι traders

Πολλοί επενδυτές ομολόγων έχουν στραφεί προς τις συναλλαγές steepener τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για στρατηγική που χρησιμοποιεί παράγωγα για να επωφεληθεί από τις κλιμακούμενες διαφορές αποδόσεων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αύξησης της καμπύλης αποδόσεων μεταξύ δύο κρατικών ομολόγων διαφορετικής διάρκειας. Η στρατηγική αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ορισμένα μακροοικονομικά σενάρια στα οποία η τιμή του πιο μακροπρόθεσμου κρατικού ομολόγου οδηγείται προς τα κάτω.  Ο λόγος που την χρησιμοποιούν είναι ότι προβλέπουν πως η Fed έχει σε μεγάλο βαθμό τελειώσει με τη σύσφιγξη και ότι η χαλάρωση της πολιτικής είναι προ των πυλών. Αυτά τα στοιχήματα θα αμφισβητηθούν εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας αποδειχθούν πιο ανθεκτικά από ό,τι αναμενόταν τους επόμενους μήνες.

«Εδώ έχουμε τη Fed να λέει ότι πρέπει να είμαστε περιοριστικοί και να παραμείνουμε πιο περιοριστικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Jay Barry, συν-επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων των ΗΠΑ στην JPMorgan, στην τηλεόραση του Bloomberg μετά την απόφαση. “Αυτό θα επηρεάσει περισσότερο το front-end, ενώ το long-end επηρεάζεται περισσότερο από τους ρυθμούς ανάπτυξης της τάσης. Δεν εκπλήσσομαι απαραίτητα που βλέπουμε την καμπύλη αποδόσεων να αντιστρέφεται περαιτέρω, αν η Fed λέει ότι πρέπει να είμαστε πιο περιοριστικοί και να παραμείνουμε εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει τίποτα που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα ουδέτερα επιτόκια ή οι ρυθμοί ανάπτυξης τάσης είναι στην πραγματικότητα υψηλότεροι”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή