
Ένα 24ωρο μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης και τις διαβεβαιώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο κύκλος σφικτής νομισματικής πολιτικής δεν έχει κλείσει, η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης έχει «περισσότερο έδαφος να καλύψει στην εκστρατεία του για αυξήσεις επιτοκίων».
«Αν αποκλείσουμε μια ουσιαστική αλλαγή στη βασική μας γραμμή, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στην επόμενη συνάντηση πολιτικής μας τον Ιούλιο», είπε η Λαγκάρντ την Παρασκευή σε δείπνο της Ομάδας των 30, μιας ανεξάρτητης ένωσης με εξέχοντες πρώην αξιωματούχους.
«Στη συνέχεια, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού», είπε.
Νάγκελ- ΕΚΤ: Μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια και το φθινόπωρο
Τα σχόλια συνάδουν με τις δηλώσεις Λαγκάρντ την Πέμπτη μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού της ΕΚΤ για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση. Αυτό φέρνει τη νομισματική σύσφιξη από τον περασμένο Ιούλιο σε 400 μονάδες βάσης.
Ενώ η πλειονότητα των αναλυτών εξακολουθεί να αναμένει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει μετά τον επόμενο μήνα, οι αγορές τιμολογούν σχεδόν πλήρως ένα ακόμη βήμα πέρα από αυτό — ενισχυμένες από μια ελαφρά ανοδική αναθεώρηση αυτή την εβδομάδα στις τριμηνιαίες προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
«Ο πληθωρισμός έχει πέσει, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν μια ευρεία πτώση», είπε η Λαγκάρντ. «Αλλά εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα παραμείνει πολύ υψηλά για πάρα πολύ καιρό».
Νέες αυξήσεις
Η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο, εκτιμά ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής, Τράπεζας, Γιοαχίμ Νάγκελ. «Όπως το βλέπω, έχουμε ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψουμε», είπε σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι «ίσως χρειαστεί να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.»
Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι ομόλογοι του από την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία μια μέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να χαρακτηρίζει «πολύ πιθανή» μια ακόμη κίνηση τον Ιούλιο.
Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί πλέον στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για την οποία η επικεφαλής της ΕΚΤ κράτησε σιγή ιχθύος. Ενώ η πλειονότητα των αναλυτών, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξακολουθεί να αναμένει ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση μετά την αύξηση του επόμενου μήνα, οι αγορές τιμολογούν σχεδόν πλήρως μια άλλη αύξηση μετά από αυτό, με την εκτίμηση τους να ενισχύεται από την ανοδική αναθεώρηση αυτή την εβδομάδα των τριμηνιαίων προβλέψεων για τον πληθωρισμό.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ
Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν επιφύλασσαν καμία έκπληξη και αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3,50% από 3,25%, αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4% από 3,75% και το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,25% από 4%. Μετά και τη σημερινή αύξηση, τα επιτόκια στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στο υψηλό 22 ετών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, το ταξίδι δεν έχει τελειώσει και δεν έχουμε φθάσει στον προορισμό μας. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. «Έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι τον Ιούλιο θα προχωρήσουμε με άλλη μια αύξηση των επιτοκίων, αλλά αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν σας εκπλήσσει καθώς το έχουμε προαναγγείλει από την προηγούμενη συνεδρίαση».


Latest News

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου