Η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο, εκτιμά ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής, Τράπεζας, Γιοαχίμ Νάγκελ. «Όπως το βλέπω, έχουμε ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψουμε», είπε σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι «ίσως χρειαστεί να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.»

Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι ομόλογοι του από την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία μια μέρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να χαρακτηρίζει «πολύ πιθανή» μια ακόμη κίνηση τον Ιούλιο.

Νάγκελ: Θα χρειασθούν αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων

Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί πλέον στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για την οποία η επικεφαλής της ΕΚΤ κράτησε σιγή ιχθύος. Ενώ η πλειονότητα των αναλυτών, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξακολουθεί να αναμένει ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση μετά την αύξηση του επόμενου μήνα, οι αγορές τιμολογούν σχεδόν πλήρως μια άλλη αύξηση μετά από αυτό, με την εκτίμηση τους να ενισχύεται  από την ανοδική αναθεώρηση αυτή την εβδομάδα των τριμηνιαίων προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

H συνάντηση του φθινοπώρουΣύμφωνα με πηγές η επόμενη συνάντηση του δ.σ της ΕΚΤ θα γίνει σε υψηλούς τόνους και αντιπαραθέσεις  για το κατά πόσο είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.Αν και  ο πληθωρισμος υποχωρεί η Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομία της ευρωζώνης των 20 χωρών, η οποία έπεσε σε ύφεση τον χειμώνα, παραμένουν «εξαιρετικά αβέβαιες».

Οι οικονομολόγοι αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια. Η Goldman εκτιμά ότι το επιτόκιο καταθέσεωνθα φτάσει το 4%, καθώς οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο για να ολοκληρωθεί ο κύκλος αύξησης τον Ιούλιο.

Ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann δήλωσε την Παρασκευή ότι μπορεί να απαιτηθεί «προσαρμογή» των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση στις πληθωριστικές πιέσεις. Τόνισε ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει αυξημένος, είναι το βασικός δείκτης που πρέπει να παρακολουθείται.

Η αύξηση των βασικών τιμών μετριάστηκε τον Μάιο, στο 5,3%, όπως επιβεβαίωσαν την Παρασκευή τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat. Αυτό, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2%. Το γενικό μέτρο του πληθωρισμού ήταν ακόμη υψηλότερο, στο 6,1%.

Η ισχυρή αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη απαιτεί περισσότερες αυξήσεις της ΕΚΤ και μια διαρκή «τάση σύσφιγξης», σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Παρασκευή, ο Σλοβένος  κεντρικός τραπεζίτης Bostjan Vasle δήλωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι πιθανή, εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει επαρκώς. Εάν αποδειχθεί ότι είναι πιο επίμονος από ό,τι φαίνεται σήμερα, «τότε φυσικά θα χρειαστεί περαιτέρω δράση νομισματικής πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λιθουανός Gediminas Simkus τραπεζίτης εκτιμά ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο. Θα έχουμε μερικές εκθέσεις για τον πληθωρισμό,  εκτίμηση για το ΑΕΠ – είναι ακόμη πολύ νωρίς σε αυτό το σημείο, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες». Τέλος ο Φινλανδός, Όλι Ρεν ήταν πιο σιβυλλικός λέγοντας ότι οι αυξήσεις «θα συνεχιστούν τουλάχιστον τον Ιούλιο»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή