Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε ο συνιδρυτής της MicrosoftΜπιλ Γκέιτς, με την ευκαιρία του πρώτου του ταξιδιού στη χώρα έπειτα από τρία και πλέον χρόνια, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η συνάντησή τους έγινε μια ημέρα αφότου ο δισεκατομμυριούχος συναντήθηκε με τον δήμαρχο του Πεκίνου για να συζητήσουν μια συνεργασία σχετικά με την έρευνα φαρμάκων.

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates – του οποίου ο Γκέιτς είναι ο συμπροεδρεύων – ανακοίνωσε την Πέμπτη μια δωρεά 50 εκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ανακάλυψης Φαρμάκων (GHDDI) . Η τοπική κυβέρνηση του Πεκίνου θα καλύψει αυτή την επένδυση.

Μπιλ Γκέιτς: Οι 5 συμβουλές που θα ήθελε να του είχαν δώσει εάν… αποφοιτούσε από το Χάρβαρντ

Το GHDDI εστιάζει κυρίως στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση και η ελονοσία, που επηρεάζουν σημαντικά τους φτωχότερους του κόσμου, με τοιν Γκέιτς να τονίζει σε ομιλία του ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση των μολυσματικών ασθενειών, η επιδείνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η κρίση πείνας. «Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη μειώνοντας τη φτώχεια και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας. Η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν οι αφρικανικές χώρες», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα, ο δήμαρχος του Πεκίνου, Γιν Γιονγκ, επαίνεσε το GHDDI για τις «καίριες ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια». «Δίνουμε μεγάλη σημασία και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την κατασκευή του κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης και είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με το Ίδρυμα Γκέιτς για την κατασκευή και την κοινή χρήση πλατφορμών επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης ταλέντων κ.λπ.», είπε ο Γιν.

Οι επισκέψεις ξένων επενδυτών

Σύμφωνα με το CNBC, η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από ταξίδια στην Κίνα από άλλους εξέχοντες τεχνολογικούς ηγέτες — όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, Ιλον Μασκ, της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον και της Apple Τιμ Κουκ.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ του Σι και του Γκέιτς ήταν το 2015, όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο του φόρουμ Μποάο στην επαρχία Χάιναν. Στις αρχές του 2020, ο Σι έγραψε μια επιστολή στον Γκέιτς ευχαριστώντας τον ίδιο και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για τη δέσμευση βοήθειας στην Κίνα, μεταξύ άλλων με τη δωρεά 5 εκατ. δολαρίων για τον αγώνα της χώρας κατά της COVID-19.

Το κλίμα της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας προς την Κίνα, ωστόσο, είναι επιφυλακτικό καθώς εντείνονται οι σινο-αμερικανικές εντάσεις και ο Σι στρέφει την εστίαση της χώρας στην εθνική ασφάλεια.

Η επίσκεψη του Γκέιτς θα πραγματοποιηθεί πριν από την επί μακρόν καθυστερημένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα μεταξύ 18 και 19 Ιουνίου, με στόχο τη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και παραδοσιακά στρατηγικών αντιπάλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή