Στο Πεκίνο αναμένεται να βρεθεί το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με χαμηλές προσδοκίες για πρόοδο στον μακρύ κατάλογο των διαφορών που χωρίζουν τις δύο υπερδυνάμεις αλλά και με την ελπίδα να διασφαλιστεί ότι η σημαντικότερη διμερής σχέση του πλανήτη δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί.

ΗΠΑ – Κίνα: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Τσιν Γκανγκ

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν θα έχει σειρά συναντήσεων, πιθανώς ακόμα και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το Reuters. Πρόκειται άλλωστε για επίσκεψη του πιο υψηλόβαθμου αξιωματούχου που επισκέπτεται τηνΚίνα από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021.

Χαμηλές προσδοκίες

Σε μια ενημέρωση πριν από το ταξίδι την Τετάρτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία προσδοκία πως το ταξίδι θα αποφέρει μια σημαντική ανατροπή στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιμετωπίζουν η μία την άλλη. Είχε προηγηθεί μια τεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπλίνκεν το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ είπε στις ΗΠΑ να σταματήσουν να ανακατεύονται στις υποθέσεις της Κίνας.

Η επίσκεψη, η οποία θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για έναν καταιγισμό άλλων διπλωματικών δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης μεταξύ του Σι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργότερα μέσα στο έτος, θα έδειχνε ότι οι δύο αντίπαλοι δεν έχουν εγκαταλείψει τη διπλωματία.

«Και οι δύο πλευρές θέλουν να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι διαχειρίζονται τη σχέση τους με υπευθυνότητα», δήλωσε ο Andrew Small, ανώτερος συνεργάτης στο ασιατικό πρόγραμμα του German Marshall Fund.

«Για την Κίνα, το πιο σημαντικό ακροατήριο είναι ο παγκόσμιος νότος. Για τις ΗΠΑ, είναι οι εταίροι και οι σύμμαχοι. Οπότε ακόμη και το να περνάμε από τις κινήσεις έχει κάποια χρησιμότητα τόσο για την Ουάσινγκτον όσο και για το Πεκίνο.»

Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σε όλους τους τομείς, εγείροντας ανησυχίες ότι η αντιπαλότητά τους θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση για την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δική της. Οι δύο χώρες διαφωνούν επίσης σε θέματα που κυμαίνονται από το εμπόριο και τα μικροτσίπ μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική για τους γείτονες της Κίνας ήταν η απροθυμία της να επιτρέψει τακτικές στρατιωτικές συνομιλίες μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας για την αντιμετώπιση κρίσεων με στόχο τη μείωση του κινδύνου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

«Οτιδήποτε θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη συνεργασία, μεγαλύτερο διάλογο και μείωση των εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον είναι καλοδεχούμενο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Σε τεντωμένο σχοινί

Μια συνάντηση στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής της G20 τον περασμένο Νοέμβριο στο Μπαλί μείωσε για λίγο τους φόβους για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά μετά τη διαμάχη για το φερόμενο κατασκοπευτικό αερόστατο της Κίνας, στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι δίαυλοι επικοινωνίας στένεψαν δραματικά.

Το Πεκίνο, που έχει απογητευτεί από τις οικονομικές πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, έχει επιδιώξει να επεκτείνει τους δεσμούς του με χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ο Σι υποδέχθηκε πρόσφατα αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, και επιδίδεται σε διπλωματικές προσπάθειες να προσεγγίσει άλλους, συμπεριλαμβανομένης της συμμάχου των ΗΠΑ Σαουδικής Αραβίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες διμερείς συναντήσεις τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ταξιδιών της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Αυτές οι συναντήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία υψίστης σημασίας δια ζώσης επαφή μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, κατά τη σύνοδο της G20 τον Σεπτέμβριο στην Ινδία αλλά και στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) τον Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση