Η Eutelsat είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δορυφόρων στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει μείωση των εσόδων στις συμβατικές της δραστηριότητες, τη στιγμή που χειρίζεται μια τεράστια εξαγορά και αντιμετωπίζει διαταραχές από τους δισεκατομμυριούχους Ίλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Eutelsat, Eva Berneke, ποντάρει σε αυτή την τεράστια εξαγορά της βρετανικής εταιρείας OneWeb για να αλλάξει την τύχη της εταιρείας.

“Η OneWeb είναι το μεγάλο στοίχημα”, δήλωσε η Berneke στο CNBC.

Η Eutelsat βγάζει τα περισσότερα χρήματά της από δορυφόρους που παρέχουν συνδεσιμότητα σε επιχειρήσεις ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, όπως τηλεοπτικά δίκτυα. Αλλά τα έσοδα αυτά μειώνονται σιγά σιγά. Σε αυτούς τους λεγόμενους γεωστατικούς ή GEO δορυφόρους ειδικεύεται η Eutelsat.

Η OneWeb, μια βρετανική εταιρεία, ειδικεύεται στους λεγόμενους δορυφόρους χαμηλής επίγειας τροχιάς ή LEO, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για θέματα όπως η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο.

OneWeb – Eutelsat: Το deal αξίας 3,4 δισ. δολαρίων που αλλάζει το δορυφορικό τοπίο

Πλεονέκτημα

Συνδυάζοντας την παραδοσιακή επιχείρηση GEO της Eutelsat με την επιχείρηση LEO της OneWeb, η Berneke πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα.

“Αυτό που φέρνει το OneWeb είναι ένας σχηματισμός χαμηλής τροχιάς, λίγο σαν το Starlink, όπου μπορούμε στη συνέχεια να αρχίσουμε να συνδυάζουμε τα δύο δίκτυα με ένα δίκτυο GEO συν LEO”, δήλωσε ο Berneke.

Η OneWeb, ένας άμεσος ανταγωνιστής του Starlink του Ίλον Μασκ, ο οποίος συγκαταλεγόταν μεταξύ των επενδυτών του ιαπωνικού κολοσσού SoftBank, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2020. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επένδυσε τότε στην εταιρεία για να τη σώσει. Η Eutelsat ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα εξαγοράσει την OneWeb.

Η Starlink στοχεύει στη δημιουργία ενός σχηματισμού δορυφόρων που θα παρέχουν συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο στη Γη.

Αντιδράσεις των μετόχων

Κατά το τελευταίο έτος, οι μετοχές της Eutelsat έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 50% λόγω των μεγάλων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην εταιρεία. Η Eutelsat έχει αναστείλει το μέρισμα πέρυσι για να επικεντρωθεί στις επενδύσεις στην OneWeb και στους νέους δορυφόρους της, γνωστούς ως “Gen 2”.

Η Berneke παραδέχεται ότι αυτό έχει αναστατώσει τους μετόχους, αλλά υπάρχουν νέοι επενδυτές που εισέρχονται στη μετοχική σύνθεση.

“Είδαμε κάποιες αντιδράσεις από τους μετόχους. Και αυτό έχει να κάνει με μια λίγο μεγάλη αλλαγή. Η Eutelsat συνήθιζε να είναι μια εταιρεία που πλήρωνε πολύ υψηλά μερίσματα με πολύ σταθερή ταμειακή ροή, αλλά όχι μεγάλη ανάπτυξη. Και αυτό που τους λέμε τώρα είναι ότι με αυτή τη συγχώνευση θα γίνουμε μια εταιρεία με υψηλή ανάπτυξη”, δήλωσε ο Berneke.

“Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε μέρισμα. Και θα πρέπει να δουν ότι οι αποδόσεις θα επανέλθουν μόλις πληρώσουμε 4 δισεκατομμύρια [ευρώ] για τους Gen 2 [δορυφόρους]. Έτσι, αυτό είναι κάτι σαν 180 μοίρες, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί, ειδικά οι μέτοχοι που είναι εκεί και τους συνέφερε το ετήσιο μέρισμα, λένε: “Λοιπόν, ίσως να πάρουμε τα χρήματα της σύνταξής μας κάπου αλλού και να πάμε εκεί””.

Η Berneke αποκάλυψε στο CNBC ότι η εταιρεία σχεδιάζει να εισαχθεί διπλά (και οι δύο εταιρείες) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μόλις κλείσει η συμφωνία με την OneWeb.

Ο Ίλον Μασκ ταρακουνά την αγορά

Μέρος της ελπίδας της Eutelsat με το OneWeb είναι ότι θα βοηθήσει την εταιρεία να ανταγωνιστεί τόσο τη Starlink του Μασκ όσο και την προσπάθεια του Τζεφ Μπέζος και της Amazon με το Project Kuiper. Το τελευταίο προσπαθεί επίσης να εκτοξεύσει δορυφόρους για σύνδεση στο διαδίκτυο.

“Απλώς έχουμε τους δύο μεγαλύτερους καινοτόμους επιχειρηματίες να έρχονται και να λένε: “Ω, αυτός είναι ένας ενδιαφέρων χώρος, μπορώ να κάνω κάτι εδώ. Μπορώ να αξιοποιήσω βιομηχανοποιημένα αυτή τη γωνιά”. Και νομίζω ότι αυτό είναι που πρέπει να πιστωθεί πολύ στον Ίλον Μασκ, που πραγματικά ταρακούνησε το χώρο”, παραδέχτηκε η Berneke.

Πολλοί μέτοχοι της Eutelsat βλέπουν την εξαγορά της OneWeb ως ρίσκο. Αλλά η Berneke δήλωσε ότι ο Μασκ έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις σκέφτονται για το ρίσκο.

“Ο Ίλον Μασκ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε το ρίσκο σε γενικές γραμμές στις επιχειρήσεις, νομίζω ότι ένα από τα σπουδαία πράγματα που είναι έτοιμος να κάνει είναι να βάλει τα χρήματά του πίσω από την ανάληψη ρίσκου και να προχωρήσει γρήγορα μπροστά”, δήλωσε η Berneke.

“Ένα από τα πράγματα που πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε είναι να παίρνουμε ένα μετρημένο ρίσκο, αλλά και να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε εξαιρετικά γρήγορα και να μαθαίνουμε από αυτά τα ρίσκα”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ – Πώς εξελίσσεται η δίκη 
Τεχνολογία |

H Google μπροστά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ - Πώς εξελίσσεται η δίκη 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να αποδείξουν πώς ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης είναι μονοπώλιο που καταχράστηκε παράνομα τη δύναμή του για να αυξήσει τα κέρδη του

TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI