Ο Τζεφ Μπέζος, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, προχώρησε σε μία μάλλον… περίεργη κίνηση πριν από δύο εβδομάδες: αγόρασε μία και μόνο μετοχή της Amazon έναντι του ποσού των 114,77 δολάρια.

Η αγορά της μίας και μοναδικής μετοχής, που αποκαλύφθηκε μέσω κατάθεσης της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ήταν η πρώτη του Μπέζος από το 2002. Ο ιδρυτής της Amazon είναι περισσότερο γνωστός για την πώληση μετοχών καθώς έχει «ξεφορτωθεί» μετοχές αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2002 σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτήσει τα διάφορα επιχειρηματικά του εγχειρήματα.

Ποιος «εκθρόνισε» την Amazon του Μπέζος από την κορυφή [top 10]

Ας μην ξεχνάμε ότι τα εγχειρήματα του Μπέζος περιλαμβάνουν από την εταιρεία κατασκευής πυραύλων Blue Origin μέχρι αγορές προσωπικού ενδιαφέροντος όπως το σούπερ-γιοτ Koru αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διατήρηση του 10%

Μετά την αρχική δημόσια προσφορά της Amazon το 1997, ο Μπέζος δεν απέκτησε άλλες μετοχές ως αποζημίωση και λάμβανε μόνο έναν μικρό μισθό. Εξακολουθεί ωστόσο να κατέχει το 10% των μετοχών της εταιρείας, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, ύψους 148 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η αγορά της μετοχής της 25ης Μαΐου τον έκανε πλουσιότερο κατά δέκα δολάρια, καθώς οι μετοχές της Amazon διαπραγματεύονταν περίπου στα 124 δολάρια την Παρασκευή, ενισχυμένες από ένα ευρύτερο ράλι του τεχνολογικού κλάδου που ώθησε τον δείκτη S&P 500 σε ανοδική τροχιά αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg, η κίνηση του Μπέζος φαίνεται να έχει μπερδέψει του αναλυτές της Amazon και όσους παρακολουθούν την πορεία των μετοχών καθώς δεν ξέρουν πώς να αξιολογήσουν την συγκεκριμένη αγορά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γεμάτα από θεωρίες, με ένα άτομο να εικάζει ότι ο Μπέζος σχεδίαζε να προσφέρει το φυσικό πιστοποιητικό της αγοράς ως δώρο και άλλους να αστειεύονται ότι πρέπει να έκανε κατά λάθος κλικ στο κουμπί αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση η πλευρά της Amazon αλλά και του Μπέζος δεν σχολίασαν την αγορά της μοναδικής μετοχής.

Μία μετοχή για να ελέγξει την Amazon

«Χρειαζόταν μία ακόμη μετοχή για να πάρει πίσω τον έλεγχο της εταιρείας» αστειεύτηκε ο Μαρκ Σμιούλικ, αναλυτής της Sanford C. Bernstein. Ωστόσο, απαντώντας στα σοβαρά ο Σμιούλικ ακολουθεί το μονοπάτι των υπολοίπων λέγοντας «προσπαθώ να καταλάβω περί τίνος πρόκειται».

Η αγορά του Μπέζος αναφέρθηκε την επόμενη μέρα στις 4:20 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δώρισε επίσης 69.290 μετοχές αξίας σχεδόν 8 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, σύμφωνα με την ίδια κατάθεση.

Σημειώνεται ότι ο Μπέζος κατέχει το 9,7% των μετοχών της Amazon και διατηρεί το δικαίωμα ψήφου επί του 2,9% των μετοχών που κατέχει η πρώην σύζυγός του, Μακένζι Σκοτ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή