Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις και μια συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για να αποφευχθεί η πτώχευση, η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει έναν κατακλυσμό χρέους, όπως αναφέρει ο Economist.

Έχοντας φλερτάρει με την χρεοκοπία, το Κογκρέσο αποφάσισε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να δανείζεται. Όμως, αν και οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους έχουν τελειώσει, οι μετασεισμοί τους θα ταρακουνούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τους επόμενους μήνες.

ΗΠΑ: Οι επιπτώσεις από την επιστροφή τους στις αγορές

Αντληση μετρητών μέσω εντόκων γραμματίων

Για να αποτρέψει την καταστροφή, το Υπουργείο Οικονομικών πέρασε μεγάλο μέρος των τελευταίων έξι μηνών μειώνοντας την ρευστότητά του, φτάνοντας τελικά στο σημείο όπου δεν είχε απομείνει σχεδόν τίποτα στα κρατικά ταμεία. Τώρα, πρέπει να προσπαθήσει να αναπληρώσει τα μετρητά, δημιουργώντας  όμως έναν νέο πιθανό κίνδυνο για την οικονομία.

Ο γενικός λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών -ο κύριος λογαριασμός της κυβέρνησης στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που χρησιμοποιείται για επίσημες πληρωμές- μειώθηκε σε μόλις 23 δισ. δολάρια στις αρχές Ιουνίου, πολύ λιγότερο από το ποσό των καθαρών δαπανών μιας τυπικής ημέρας. Υπό νορμάλ συνθήκες, το Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί ένα υπόλοιπο τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρκετά χρήματα για να καλύψει περίπου μια εβδομάδα εκροών μετρητών.

Ως εκ τούτου, το καθήκον του είναι να ξαναχτίσει τα buffers πουλώντας γραμμάτια και ομόλογα. Το αποτέλεσμα θα είναι μια έκρηξη στην έκδοση έντοκων τίτλων του δημοσίου. Ο Mark Cabana της Bank of America προβλέπει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε γραμμάτια τους επόμενους τρεις μήνες, περίπου πέντε φορές το σύνολο ενός συνηθισμένου τριμήνου.

Το πρόβλημα είναι από πού θα προέλθουν τα χρήματα και, ειδικότερα, εάν οι πωλήσεις χρέους θα εξαντλήσουν τη ρευστότητα από άλλες αγορές περιουσιακών στοιχείων. Υπάρχουν δύο κύριες πιθανές πηγές μετρητών και η καθεμία ενέχει κινδύνους.

Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων

Πολλοί επενδυτές έχουν στραφεί σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τις τραπεζικές καταθέσεις.Το ενεργητικό αυτής της κατηγορίας αμοιβαίων κεφαλαίων ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ της τάξης των 5,4 τρισ.δολαρίων από 4,8 τρισ. στις αρχές του έτους.

Οι διαχειριστές αυτών των αμοιβαίων κεφαλαίων επιλέγουν τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, για να ενισχύσουν τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων, ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές, δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν το σύνολο της προσφοράς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Για να μην συμβεί αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να χρειαστεί να προσφέρει υψηλότερα επιτόκια κουπονιών από την απόδοση 5,05% στα reverse repos. Οι υψηλότερες αποδόσεις, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τις ήδη ταλαιπωρημένες περιφερειακές τράπεζες.

Μείωση καταθέσεων

Η δεύτερη επιλογή εξακολουθεί να είναι λιγότερο ελκυστική. Οι εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι επενδυτές μπορεί να καταλήξουν να είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές γραμματίων, κάτι που θα σήμαινε τη μεταφορά χρημάτων από τις καταθέσεις στα κρατικά ομόλογα, μειώνοντας το επίπεδο των τραπεζικών αποθεματικών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι τράπεζες έχουν πλεονάζοντα αποθεματικά περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν θα χρειαζόταν πολύ για να πέσουν στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα επίπεδο που θεωρείται από πολλούς ως ένδειξη ανεπάρκειας αποθεματικών (βάσει του εμπειρικού κανόνα ότι οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν αποθεματικά στο 10% περίπου του ΑΕΠ). Μια τέτοια εξέλιξη θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τραπεζική σταθερότητα και θα μπορούσε να αναγκάσει τους δανειστές να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων για την ανάκτηση των αποθεματικών.

Μια σύντομη έλλειψη αποθεμάτων δεν θα σήμαινε απαραίτητα καταστροφή. Η Fed θα μπορούσε να παράσχει στήριξη ρευστότητας εάν χρειαζόταν. Και στο βαθμό που τα κεφάλαια της χρηματαγοράς αγοράζουν περισσότερα ομόλογα, η πίεση στα τραπεζικά αποθεματικά θα μειωνόταν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ωστόσο, η «πλημμύρα» εκδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών θα προσθέσει περαιτέρω ανησυχία στις αγορές, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής αστάθειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή