Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την υποβολή των δηλώσεων (γνωστό Ε1).

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν στις φορολογικές δηλώσεις, τους τόκους καταθέσεων που εισπράττουν.

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα σβήσετε τα τεκμήρια

Η αποτύπωση των τόκων στη φορολογική δήλωση προβληματίζει κάθε χρόνο τους φορολογούμενους. Ειδικά τις περιπτώσεις των κοινών τραπεζικών λογαριασμών.

Οι τόκοι στις φορολογικές δηλώσεις

Τα σημεία κλειδιά που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τη δήλωση των τόκων καταθέσεων είναι τα εξής:

  • Οι τόκοι δηλώνονται στους κωδικούς 667-668 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Στους κωδικούς αυτούς δηλώνονται οι τόκοι που αποκτώνται από οποιαδήποτε αιτία, π.χ. τόκοι τραπεζικών καταθέσεων, τόκοι δανεισμού, τόκοι εταιρικών ομολόγων, τόκοι που επιδικάστηκαν, κ.λπ., πριν από την αφαίρεση του φόρου.
  • Στους κωδικούς 669-670 δηλώνονται οι τόκοι (προ φόρου) αλλοδαπής προέλευσης. Δηλώνονται, όπως παραπάνω, οι τόκοι που αποκτώνται στο εξωτερικό.
  • Στους κωδικούς 667-668 και 669-670 του υποπίνακα αυτού δηλώνονται οι τόκοι που εισπράττονται ανάλογα με την προέλευσή τους (ημεδαπής ή αλλοδαπής) και επιλέγεται, κατά την υποβολή με τη χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, αν προέρχονται από τραπεζικές καταθέσεις ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.
  • Οσον αφορά τα μερίσματα και τους τόκους αλλοδαπής προέλευσης που προκύπτουν από επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσω ημεδαπού θεματοφύλακα, δεν απαιτείται η αναγραφή της χώρας προέλευσής τους για το καθένα ξεχωριστά και δεν επιλέγεται αλλοδαπή χώρα, αναγράφεται όμως ο ΑΦΜ του ημεδαπού θεματοφύλακα.
  • Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει, σε κάθε περίπτωση, τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει αιτιολογημένα διαφορετικά.
  • Το άθροισμα όλων των ποσών τόκων εμφανίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο ενώ αναγράφονται και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης εμφανίζονται και τα ποσά του φόρου 15% που έχουν παρακρατηθεί.
  • Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως αναγράφεται στο συγκεκριμένο πίνακα, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο.
  • Στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Δεν αποκλείεται όπως συνέβη και πέρυσι να δοθεί η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης φόρου εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις με παράλληλη παράταση της προθεσμίας εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 3%. Η λήψη τέτοιων αποφάσεων θα απασχολήσει τον επόμενο υπουργό Οικονομικών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Τέλος επιτηδεύματος: Κατάργηση και χωρίς εξαιρέσεις – Τι ζητά η αγορά
Tax |

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και χωρίς εξαιρέσεις - Τι ζητά η αγορά

Τι είπαν στο στούντιο του ΟΤ ο φοροτεχνικός Γιώργος Κορομηλάς και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), Δημήτρης Χριστοφοράκης