Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν την Κυριακή σε τρία τμήματα του ρωσο-ουκρανικού μετώπου, μετά το άδοξο τέλος της διπλωματικής αποστολής αφρικανικών κρατών σε Κίεβο και Μόσχα με στόχο την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Τιερί Μπρετόν: Προετοιμαζόμαστε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει

Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία κατάφερε να ανακαταλάβει το Piatykhatky, ένα χωριό στη νότια περιοχή Ζαπορίζια, και να οχυρώσει τις θέσεις της, ενώ δεχόταν πυρά από το ρωσικό πυροβολικό.

«Οι επιθέσεις κατά κύματα του εχθρού απέδωσαν αποτελέσματα, παρά τις τεράστιες απώλειες», δήλωσε ο αξιωματούχος, Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέσω Telegram.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από την Ουκρανία, η οποία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι είχε ανακαταλάβει έναν άλλο κοντινό οικισμό, το Lobkove, και μια σειρά από χωριά ανατολικότερα, στην περιοχή του Ντονέτσκ, κατά την έναρξη της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσής της.

Σιωπητήριο

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επιβάλει «σιωπητήριο» στη ροή πληροφοριών, για να βοηθήσουν την επιχειρησιακή ασφάλεια, αλλά λένε ότι η Ρωσία έχει υποστεί πολύ μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι η Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νέας της επίθεσης.

Ένας περιφερειακός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια σημαντική ρωσική αποθήκη πυρομαχικών στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που καταβάλλει εδώ και εβδομάδες το Κίεβο για να προκαλέσει χάος στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών άμυνας δήλωσε ότι οι σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες είχαν επικεντρωθεί στη Ζαπορίζια, το δυτικό Ντονέτσκ και γύρω από το Μπαχμούτ, το οποίο κατέλαβαν Ρώσοι μισθοφόροι τον περασμένο μήνα μετά τη μεγαλύτερη μάχη του πολέμου.

Οι ρωσικές αμυντικές επιχειρήσεις ήταν «σχετικά αποτελεσματικές στα νότια», με τις δύο πλευρές να έχουν υποστεί βαριές απώλειες, σύμφωνα με τους Βρετανούς.

Οι παρεμβάσεις του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σπάνια σχολιάζει την πορεία του πολέμου, έκανε δύο ασυνήθιστα λεπτομερείς παρεμβάσεις την περασμένη εβδομάδα, στις οποίες χλεύασε την ουκρανική ώθηση και είπε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου δεν είχαν “καμία ελπίδα” παρά τον πρόσφατο εξοπλισμό τους με δυτικά άρματα μάχης.

Τα σχόλιά του φάνηκε ότι αποσκοπούσαν στο να καθησυχάσουν τους Ρώσους σε μια κρίσιμη καμπή, σχεδόν 16 μήνες μετά τη σύγκρουση, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να σπάσει μήνες εικονικού αδιεξόδου και να πάρει πίσω το 18% του εδάφους της που παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο.

Απέτυχε η αποστολή αφρικανικών κρατών

Σε συνομιλίες στην Αγία Πετρούπολη το Σάββατο, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα παρουσίασε στον Πούτιν μια ειρηνευτική πρωτοβουλία 10 σημείων από επτά αφρικανικές χώρες και του είπε ότι ήρθε η ώρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Πούτιν απάντησε κατηγορώντας την Ουκρανία και τη Δύση, και λέγοντας ότι είναι το Κίεβο και όχι η Μόσχα που αρνείται τις συνομιλίες. Ευχαρίστησε πάντως τον Ραμαφόζα για την «ευγενή αποστολή» του.

Τα ρωσικά, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδοσαν ότι ο Πούτιν είχε δείξει ενδιαφέρον για το σχέδιο, αλλά θα ήταν «δύσκολο να υλοποιηθεί».

Στο Κίεβο την προηγούμενη ημέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πει στην αφρικανική αντιπροσωπεία -την πρώτη διπλωματική αποστολή ααπό την έναρξη του πολέμου που είχε χωριστές προσωπικές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες- ότι τυχόν εκκίνηση διαπραγματεύσεων τώρα θα «πάγωνε απλώς τον πόλεμο», παγιώνοντας τα δεινά του ουκρανικού λαού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα