Η διεύρυνση της BRICS (της ομάδας που περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική) θα είναι στην ατζέντα της επικείμενης συνόδου κορυφής της ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο RT.

«Ορισμένες χώρες δήλωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στους BRICS με κάποιο τρόπο. Και αυτό, φυσικά, είναι ένα τόσο ενδιαφέρον γεγονός. Αναμένουμε ότι η σύνοδος κορυφής της BRICS θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου και η διεύρυνση θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Τα κράτη μέλη της BRICS θα το συζητήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, «υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις» σχετικά με το ποια μορφή επέκτασης θα ήταν καλύτερο να υιοθετηθεί και εάν θα έπρεπε να υιοθετηθεί καθόλου. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία είναι ικανοποιημένη που όλο και περισσότερα κράτη δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τους BRICS.

BRICS: Σε ιστορικά υψηλά το εμπόριο με τη Σαουδική Αραβία

Θα συλληφθεί ο Πούτιν;

Παράλληλα, έντονος προβληματισμός επικρατεί για το αν τελικά ο Ρώσος πρόεδρος  Βλαντίμιρ Πούτιν  θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, καθώς εκκρεμεί εις βάρος του ένταλμα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Νοτιοαφρικανός αξιωματούχος υπογράμμισε προ ημερών ότι η Νότια Αφρική εξετάζει τις επιλογές της σχετικά με το ένταλμα σύλληψης  στην περίπτωση που ο Πούτιν αποδεχθεί πρόσκληση για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο.

Ως μέλος του ΔΠΔ, η Νότια Αφρική θα πρέπει θεωρητικά να συλλάβει τον Πούτιν βάσει του εντάλματος που εκδόθηκε τον Μάρτιο από το δικαστήριο, με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου και ειδικότερα για τον διά της βίας εκτοπισμό παιδιών από κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην Ουκρανία.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες. Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος απέρριψε την ιδέα της μετακίνησης της συνόδου κορυφής στην Κίνα.

Τον έχει ήδη προσκαλέσει

Η Νότια Αφρική είχε ήδη προσκαλέσει στις 25 Ιανουαρίου τον Πούτιν στη σύνοδο, που θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ, των ηγετών των αναδυόμενων οικονομιών BRICS που περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

«Δεν υπάρχει κάποια σταθερή απόφαση», δήλωσε ο Ζάνε-Ντάνγκορ, γενικός διευθυντής του υπουργείου Διεθνών Σχέσεων, προσθέτοντας πως οι υπουργοί στους οποίους έχει ανατεθεί το ζήτημα θα συναντηθούν σύντομα για να εξετάσουν έκθεση που παραθέτει τις επιλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή