Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, εξαφανίζοντας μέρος των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς τα ερωτήματα για την οικονομία της Κίνας αντιστάθμισαν τις ειδήσεις για περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και την έβδομη συνεχή πτώση στον αριθμό των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Reuters.

Το αργό Brent υποχωρεί 78 σεντς, ή 1%, για να διαπραγματευτεί στα 75,83 δολάρια το βαρέλι , αφού προηγουμένως είχε φτάσει σε πτώση έως και τα 75,34 δολάρια.

Πετρέλαιο: Ο Πούτιν δοκιμάζει την υπομονή του ΟΠΕΚ

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρει 76 σεντς, ή 1,1%, στα 71,02 δολάρια, αφού προηγουμένως είχε φτάσει στα 70,63 δολάρια.Την προηγούμενη εβδομάδα, το Brent σημείωσε άνοδο 2,4% και το WTI 2,3% αντίστοιχα.

Η αβεβαιότητα της Κίνας

«Οι οικονομικές αβεβαιότητες της Κίνας μπορεί να προκάλεσαν το selloff μετά από μια διήμερη ανάκαμψη στις αγορές πετρελαίου εν όψει της απόφασης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) σχετικά με τα επιτόκια δανείων αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets.

Ορισμένες μεγάλες τράπεζες μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το 2023 για την Κίνα, αφού τα στοιχεία του Μαΐου την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία αναμένεται ευρέως να μειώσει τα βασικά επιτόκια των δανείων αναφοράς την Τρίτη.

Επιπλέον, η Κίνα θα παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια για την επιβράδυνση της οικονομίας της φέτος, αλλά οι ανησυχίες για το χρέος και τη φυγή κεφαλαίων θα διατηρήσουν τα μέτρα που στοχεύουν στη στήριξη της χαμηλής ζήτησης στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ΗΠΑ

Ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου  και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, ένας πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής, μειώθηκε κατά 8, σε 687 την εβδομάδα έως τις 16 Ιουνίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα είναι επίσης χαμηλότερες λόγω των προσδοκιών ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OΠΕΚ+) και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα δυσκολευτούν να συμμορφωθούν με τις ποσοστώσεις παραγωγής, δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής στον OANDA.

«Η Rosneft διαμηνύει ότι το καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου επικεντρώνεται στις εξαγωγές και όχι στην παραγωγή», είπε ο Moya αναφερόμενος στα σχόλια του Ιγκόρ Σετσίν, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Rosneft.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ το Σάββατο, ο Σετσίν ανέφερε ότι θα ήταν σκόπιμο ο ΟΠΕΚ+ να παρακολουθεί τους όγκους των εξαγωγών πετρελαίου καθώς και τις ποσοστώσεις παραγωγής λόγω των διαφορετικών μεγεθών των εγχώριων αγορών κάθε χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities