Μια πρόταση της τελευταίας στιγμής, για παράταση των επιδοτήσεων για τα εργοστάσια άνθρακα φαίνεται ότι ανατρέπει τα σχέδια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν τη Δευτέρα τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, η οποία στοχεύει στο να «πρασινίσει» το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπουργοί ενέργειας των χωρών της ΕΕ συναντώνται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή στάση σχετικά με τους νέους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, με στόχο την επέκταση της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την αποφυγή επανάληψης της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους, όταν οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου έπληξαν καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Κοντά σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η ΕΕ

Αν και αρχικά είχε εκφραστεί από διάφορα μέρη συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την επίτευξη συμφωνίας, οι συνομιλίες περιπλέκονται από μια καθυστερημένη πρόταση της Σουηδίας, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, να επιτρέψει στις χώρες να παρατείνουν τις επιδοτήσεις μηχανισμού δυναμικότητας για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα, βάσει των οποίων πληρώνονται για να διατηρήσουν αρκετή δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας σε ετοιμότητα για να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος.

Η νέα πρόταση

Η Πολωνία – η οποία θα μπορούσε να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης για τις μονάδες άνθρακα πέραν του 2025 βάσει της πρότασης – δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ιδέα είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Reuters, διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες κυβερνήσεις είχαν απωθήσει την πρόταση λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, διακινδυνεύοντας μια συμφωνία για τις συνολικές μεταρρυθμίσεις.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν πιθανό παράγοντα παραβίασης των συμφωνιών», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο που εκπέμπει περισσότερο CO2. Οι επιστήμονες λένε ότι η χρήση του πρέπει να πέσει κατακόρυφα αυτή τη δεκαετία, εάν ο κόσμος θέλει να αποφύγει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι το παραθυράκι του άνθρακα θα επιτρέπεται μόνο «υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες». Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι αναμένουν από τους υπουργούς να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – αλλά ότι δεν είναι σαφές εάν η παράμετρος αναφορικά με τον άνθρακα θα συμπεριληφθεί στην τελική συμφωνία.

«Λευκός καπνός» στην ΕΕ στη συμφωνία για τις ΑΠΕ – Η Γαλλία έλαβε τις «πυρηνικές εξαιρέσεις»

Η ατζέντα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας συνεδριάζει τη Δευτέρα σχετικά με τη μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι των αυξήσεων των τιμών όπως αυτές που παρατηρήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα επιδιώξουν την επίτευξη γενικής προσέγγισης σχετικά με τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Η μεταρρύθμιση αποτελείται από πρόταση κανονισμού για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και πρόταση κανονισμού για τη βελτίωση της προστασίας έναντι της χειραγώγησης της αγοράς στη χονδρική αγορά ενέργειας της ΕΕ (REMIT).

Με τη μεταρρύθμιση επιδιώκεται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να καταστούν λιγότερο εξαρτημένες από τις ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων και να προστατευτούν καλύτερα από απότομες αυξήσεις των τιμών, ιδίως μέσω της βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας της μακροπρόθεσμης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γενική προσέγγιση θα αποτελέσει την εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Επίσης, η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις εξωτερικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σχετικά με την ετοιμότητα ενόψει της χειμερινής περιόδου. Η Λιθουανία θα παράσχει στους υπουργούς πληροφορίες για την πυρηνική ασφάλεια και για μακροχρόνια ζητήματα διαφάνειας που συνδέονται με την έναρξη λειτουργίας της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής του πυρηνικού σταθμού Ostravets της Λευκορωσίας. Τέλος η αναλαμβάνουσα ισπανική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια