Αντίθετα με τη μείωση, έστω και οριακή, που καταγράφουν οι τιμές των πολυτελών κατοικιών διεθνώς, η ελληνική αγορά των premium οικιστικών ακινήτων δεν φαίνεται να επηρεάζεται, ενώ διατηρείται η σταθερά υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό.

«H Ελλάδα διαθέτει το πλεονέκτημα των σχετικά ελκυστικών τιμών, ακόμα και για γνωστές περιοχές όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα ή δημοφιλείς προορισμούς, που γενικά θεωρούνται περιοχές υψηλών τιμών. Ακόμα και στα ελληνικά νησιά, οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς “καλοκαιρινούς προορισμούς”, παραμένοντας ανταγωνιστικές» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Greece.

Πώς είναι οι κατοικίες που επιλέγουν οι ultra rich

Ζήτηση και τιμές

Η Ελλάδα παραμένει υψηλά δημοφιλής μεταξύ εγχώριων και διεθνών επενδυτών, και η στάση αναμονής, σιγά σιγά υποχωρεί, αντικαθίσταται δε από μεγάλο ενδιαφέρον για ελκυστικές επενδύσεις, σημειώνει ο κ. Πετράς.

Η ζήτηση, σύμφωνα με τις τάσεις που καταγράφει η εταιρεία, έχει επεκταθεί και πέρα από την Αθηναϊκή Ριβιέρα, σε περιοχές όπως το Κολωνάκι, το Μετς και η Πλάκα.

Και στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται ανοδική τάση της ζήτησης, ενώ όσον αφορά τα νησιά, Πάρος, Σαντορίνη, Ρόδος, Σύρος φαίνεται να προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα.

Το άλμα της Αθήνας

Με βάση τα στοιχεία τελευταίας έκθεσης της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank «Wealth Report», οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν το 2022 κατά 13%, σημαντικά υψηλότερα από την άνοδο 9,8% που κατέγραψαν το 2021, με αποτέλεσμα η Αθήνα να φιγουράρει στην 9η θέση της σχετικής λίστας όσον αφορά τα ποσοστά ανόδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δείκτη Prime International Residential Index (PIRI 100), ο οποίος καταγράφει την πορεία των τιμών σε 100 αγορές πολυτελών κατοικιών παγκοσμίως, η Αθήνα περιλαμβάνεται στο top 5 των «ηλιόλουστων προορισμών» με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών το 2022.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία χαρακτηρίζει «προνομιακά σπίτια» το κορυφαίο 5% της αγοράς με βάση την αξία των ακινήτων.

Πού βρίσκονται και πόσο πωλούνται

Η Engel & Völkers Ελλάδος σύμφωνα με τον κ. Πετρά, διαχειρίζεται ακίνητα σε αρκετές περιοχές με υψηλή τιμή ζήτησης, όπως για παράδειγμα ακίνητο στο Ψυχικό με τιμή πώλησης στα 19 εκατ. ευρώ (25.000 ευρώ/τ.μ.), ακίνητο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με τιμή πώλησης στα 18 εκατ. ευρώ (14.000 ευρώ/τ.μ.), ρετιρέ στο κέντρο της Αθήνας με τιμή πώλησης στα 6,6 εκατ. ευρώ (13.000 ευρώ /τ.μ.), ακίνητο στις Κυκλάδες με τιμή πώλησης στα 10 εκατ. ευρώ (12.000 ευρώ/τ.μ.), καθώς και ακίνητο στη Ρόδο με τιμή πώλησης στα 4,5 εκατ. ευρώ (12.000 ευρώ/τ.μ.).

Παράλληλα, όπως αναφέρει στο «Βήμα» η κυρία Δέσποινα Λάου, Head of Private Office της Greece Sotheby’s International Realty, «η Μύκονος, όπως είναι αναμενόμενο, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε ό,τι αφορά την υψηλότερη ζητούμενη τιμή για μεμονωμένη κατοικία, αγγίζοντας τα 40 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Αθήνα με 27 εκατ. ευρώ asking price, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αν ξεφύγουμε από τα στενά όρια μεμονωμένης κατοικίας υπάρχει στον κατάλογό μας και κτίριο για το οποίο η ζητούμενη τιμή αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Τέλος, στην Κέρκυρα το ανώτατο όριο φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ στην Πάρο αγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ».

Βγαίνουν στο σφυρί 6 «επώνυμες» κατοικίες για €23 εκατ.

Σχεδόν 23 εκατ. ευρώ είναι συνολικά η τιμή πρώτης προσφοράς για μόλις έξι εμβληματικές κατοικίες, οι οποίες βγαίνουν στο σφυρί για χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ των επωνύμων ιδιοκτητών τους, εφόσον βεβαίως δεν προηγηθεί κάποια κίνηση για την αποτροπή της διαδικασίας αναγκαστικής εκποίησης.

Μεταξύ αυτών, το ακριβότερο ακίνητο είναι η βίλα του Αλκη Δαυίδ, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, λίγα μέτρα από το Παλιό Λιμάνι Σπετσών. Το ακίνητο πωλείται με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και τιμή πρώτης προσφοράς στα 7,44 εκατ. ευρώ στις 27 Σεπτεμβρίου. Το ποσό επίσπευσης του πλειστηριασμού είναι 5 εκατ. δολάρια που επιδίκασε αμερικανικό δικαστήριο ως αποζημίωση στη Λόρεν Ριβς, η οποία είναι και η επισπεύδουσα, έπειτα από υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης στην οποία ενεπλάκη ο διάσημος επιχειρηματίας από το 2016.

Η κατοικία-μουσείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και της συζύγου του Ελένης στα Ανάβρυτα είναι το δεύτερο ακριβότερο ακίνητο που πρόκειται να βγει στο σφυρί. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 8 Νοεμβρίου 2023, με επισπεύδουσα την Cepal και με τιμή εκκίνησης 6.792.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα πολυτελές κτιριακό συγκρότημα αποτελούμενο από επιμέρους πολιτιστικά κτίρια με εκθεσιακούς χώρους – εκθετήρια έργων τέχνης και εικαστικών έργων, μονοκατοικία – βίλα, γραφεία, βοηθητικά κτίσματα, εγκαταστάσεις, ήτοι συνολικής επιφάνειας 4.035,06 τ.μ.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η «Βίλα με τα νούφαρα», το πυργοειδές κτίσμα των 15 δωματίων και χώρων υποδοχής που είχε κατασκευαστεί επί Ιωάννη Βορρέ.

Ακολουθεί η βίλα των Γιώργου Γλου και Μαρίας Τριαντοπούλου στην Καστέλλα, η οποία επιχειρείται να πουληθεί για τέταρτη φορά από την PQH Ειδική Εκκαθάριση, με τιμή πρώτης προσφοράς 3,3 εκατ. ευρώ. Η μονοκατοικία των 4 επιπέδων συνολικής επιφάνειας 699,99 τ.μ. με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα θα βγει σε πλειστηριασμό στις 12 Ιουλίου.

Επί της οδού Τύχης στη Γλυφάδα βγαίνει σε πλειστηριασμό η μεζονέτα των 500 τ.μ. με πισίνα του Αργύρη Παπαργυρόπουλου, ενός από τους πρωταγωνιστές της νυχτερινής διασκέδασης. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 2,261 εκατ. ευρώ με επισπεύδουσα τη doValue, ενώ πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου.

Για μία ακόμα φορά οδηγείται σε πλειστηριασμό η κατοικία του Παναγιώτη Ψυχάρη στο Ψυχικό, με το σφυρί να χτυπάει στις 19 Ιουλίου. Η τιμή εκκίνησης έχει υποχωρήσει πλέον στο 1,92 εκατ. ευρώ και αφορά μια ενιαία κατοικία 543,95 τ.μ., με εξώστες 208,30 τ.μ., καθώς και 4 θέσεις στάθμευσης.

Τέλος, η κατοικία της Ελένης Μαμιδάκη (του Γεωργίου και της Χρυσούλας) στο Καστρί πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό στις 26 Ιουλίου με αρχική τιμή 1,01 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου