Μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανία σχετικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, γεγονός που καθιστά την επίτευξη της όποιας συμφωνίας έως το τέλος του έτους ολοένα και λιγότερο πιθανή.

Οι προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι οποίες απομακρύνονται από τις ωμές και τυποποιημένες απαιτήσεις μείωσης του χρέους για κάθε χώρα και τους παρέχουν περισσότερο χρόνο και ευελιξία για να θέσουν μεσοπρόθεσμους στόχους,  έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από μία ομάδα κυβερνήσεων με επικεφαλής το Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος είχαν ανασταλεί  κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όπως ήταν φυσικό οι διαπραγματεύσεις για μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου φέρνουν εκ νέου στην επιφάνεια τις ιστορικές διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου και μεταξύ των δημοσιονομικά συντηρητικών χωρών και εκείνων που σπαταλούν.

Για δεκαετίες, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν επικεφαλής αυτών των δύο ανταγωνιστικών στρατοπέδων.

Γαλλογερμανική ρήξη για το Σύμφωνο Σταθερότητας και στη μέση η Κομισιόν

«Χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες που να είναι ίδιοι για όλους», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ την Παρασκευή πριν από τη συνάντηση των ομολόγων του στην ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Χρειαζόμαστε έναν αξιόπιστο δρόμο για τη μείωση των ελλειμμάτων και επίσης για τη μείωση των επιπέδων χρέους συνολικά».

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν είναι «η μόνη» που ανησυχεί για τις προτάσεις της Επιτροπής.

Ο αντίλογος

Η θέση της Γαλλίας είναι εντελώς αντίθετη και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα γιατί όλες οι χώρες της ΕΕ αναζητούν συναίνεση πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή της μεταρρύθμισης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το πραγματικό σημείο διαφωνίας είναι αν πρέπει να υπάρχουν αυτόματοι, ενιαίοι κανόνες στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ πριν από τη συνάντηση. «Η απάντησή μας είναι σαφώς όχι, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν οικονομικό και πολιτικό λάθος».

Σύμφωνο Σταθερότητας: Οι προτάσεις της Κομισιόν δυναμιτίζουν την πράσινη ανάπτυξη

Αυτά που τους χωρίζουν

Όπως επισημαίνει το Politico, δεν μοιάζει και τόσο «φυσιολογικό» για Λίντνερ και Λε Μερ να διαφωνούν: προέρχονται από την ίδια οικογένεια φιλελεύθερων κομμάτων, είναι συνήθως ευθυγραμμισμένοι και συχνά επιδίδονται «σε ένα μεγαλειώδες σόου γαλλογερμανικής ενότητας», ενημερώνοντας τον Τύπο μαζί, ακόμη και αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον.

Αλλά σχετικά με τους κανόνες που ρυθμίζουν τις δημόσιες δαπάνες, οι εθνικές τους θέσεις τους διχάζουν.

Η Γαλλία έχει χρέος άνω του 110% του ΑΕΠ και πρόκειται να υπερβεί το όριο του ελλείμματος 3% της ΕΕ φέτος και το επόμενο έτος.

Η Γερμανία, της οποίας το χρέος ξεπέρασε το 60% το 2020, σχεδιάζει φέτος να επιστρέψει εντός των ορίων, ενώ η απαίτηση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό κατοχυρώνεται στο σύνταγμά της.

Τα δύο στρατόπεδα

Οι άλλες χώρες είναι μοιρασμένες.

Στο πλευρό της Γερμανίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβενίας υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μια κοινή επιστολή υπέρ κοινών ποσοτικών στόχων μείωσης του χρέους. Η Φινλανδία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβακία και η Σουηδία υποστηρίζουν επίσης την ιδέα μιας ισχυρότερης προσέγγισης βασισμένης σε κανόνες.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία συντάσσεται με τη Γαλλία: «Είναι σημαντικό να δοθεί επαρκής προσοχή στις δημόσιες επενδύσεις», είπε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα ήθελε να δοθεί «ιδιαίτερη προσοχή» στις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσω του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, του οποίου είναι και ο μεγαλύτερος δικαιούχος.

Επίσης, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία υποστηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν και είναι πιθανό να αντιταχθούν στις εκκλήσεις για περισσότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Χτίζοντας Γέφυρες

Η ανάγκη για πρόοδο στις συζητήσεις αυτές, έρχεται καθώς η Ευρώπη παλεύει να μειώσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό που οδήγησε σε έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιγξης, περιπλέκοντας την εικόνα των δαπανών για τις κυβερνήσεις που πρέπει επίσης να βρουν περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους τους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προέτρεψε τις χώρες να παραμερίσουν τις άκαμπτες θέσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση και να αναζητήσουν κοινό έδαφος.

«Η Επιτροπή εργάζεται για μια λύση που βασίζεται στο κοινό συμφέρον, όχι σε αυτή ή την άλλη εθνική θέση», είπε ο Τζεντιλόνι σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη. «Η ξεκάθαρη πεποίθησή μας είναι ότι αυτή είναι η ώρα να χτίσουμε γέφυρες και όχι να σκάβουμε χαρακώματα».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag προχώρησε περαιτέρω, λέγοντας ότι το παλιό σύμφωνο σταθερότητας δεν είναι πλέον κατάλληλο για το σκοπό και ότι η μη συμφωνία για ένα νέο σύνολο κανόνων θα ισοδυναμούσε με «πολιτική αποτυχία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία