Σε μία κίνηση που αποκαλύπτει τις φιλοδοξίες του πλούσιου σε πετρέλαιο εμιράτου να αποκτήσει μια δυτική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, το επενδυτικό ταμείο ADQ του Αμπού Ντάμπι πραγματοποίησε συνομιλίες για την εξαγορά της επενδυτικής τράπεζας της Wall Street, Lazard.

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, οι συνομιλίες διεξήχθησαν μεταξύ της Lazard, με επικεφαλής τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο Κεν Τζέικομπς, και το ADQ, με επικεφαλής τον Σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, πρόεδρο του ταμείου και ισχυρό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του εμιράτου.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν αφού και οι δύο πλευρές αποχώρησαν από τη συμφωνία.

Η Lazard, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τις συμβουλευτικές της δραστηριότητες στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, είχε επικεντρωθεί στη διατήρηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας, πρόσθεσε η μία πηγή. «Όπως θα περίμενε κανείς, μιλάμε με ανθρώπους όλη την ώρα, αλλά δεν σχολιάζουμε εικασίες», απάντησε η Lazard, ενώ το ADQ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Το παρασκήνιο

Όπως γράφουν οι Financial Times, το κλείσιμο του deal θα σήμαινε το τέλος μιας αξιοσημείωτης πορείας 175 ετών για τη Lazard ως ανεξάρτητος χρηματοπιστωτικός οίκος, που άντεξε σε παγκόσμιους πολέμους, τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και διάφορες εντάσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Θα είχε επίσης ακολουθήσει την κίνηση της οικογένειας Rothschild τον Φεβρουάριο να καταστήσει ιδιωτική την επενδυτική της τράπεζα σε ένα βήμα που αποτίμησε την Rothschild & Co στα 3,7 δισ.. Και τον Μάιο, η ιαπωνική Mizuho συμφώνησε να αγοράσει την boutique επενδυτική τράπεζα Greenhill & Co σε μια συμφωνία 550 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσει τη φιλόδοξη πορεία της στις ΗΠΑ.

Τι ακολουθεί

Από τότε που τελείωσαν οι συνομιλίες, η Lazard ξεκίνησε μια διαδικασία διαδοχής με τον Τζέικομπς, ο οποίος ηγείται της εταιρείας από το 2009, να αναμένεται να γίνει ο εκτελεστικός της πρόεδρος.

Ο Πίτερ Όρζαγκ, οικονομολόγος και πρώην στέλεχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος τον Οκτώβριο.

Η Lazard ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι είχε περικόψει περίπου το 10% του εργατικού της δυναμικού λόγω τους περιορισμού στις συναλλαγές και του υψηλού κόστους από τις προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε μια ξεχωριστή μονάδα της επιχείρησής της, η Lazard διαχειρίζεται περίπου 200 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Οι μετοχές της Lazard έχουν υποχωρήσει 8%, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας  σε 3,7 δισ. δολ.

Ο Ταχνούν…

Εκτός από το πόστο για την εθνική ασφάλεια, ο Ταχνούν έχει μια εκτεταμένη επιχειρηματική αυτοκρατορία που καλύπτει τόσο κυβερνητικά όσο και ιδιωτικά συμφέροντα. Προεδρεύει της Αρχής Επενδύσεων του Άμπου Ντάμπι, του κύριου κρατικού επενδυτικού ταμείου του εμιράτου, που έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία περίπου 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, First Abu Dhabi Bank και της κρατικής εταιρείας συμμετοχών, ADQ.

Είναι επίσης πρόεδρος της International Holding Company, του ταχέως αναπτυσσόμενου ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που έχει προβληματίσει τους τραπεζίτες με την εκρηκτικήάνοδό του στο χρηματιστήριο του Άμπου Ντάμπι τα τελευταία χρόνια.

Το εμιράτο δεν κρύβει την επιθυμία του να αυξήσει την παρουσία του στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια, καθώς η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντείνει τα σχέδιά της να διαφοροποιήσει την οικονομία της μακριά από τους υδρογονάνθρακες.

Οι Financial Times ανέφεραν τον Μάρτιο ότι ο Ταχνούν είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά της θυγατρικής της Silicon Valley Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κατέληξε να εξαγοραστεί από την HSBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]