
Ο κινεζικός γίγαντας μπαταριών CATL επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει μια τεράστια επένδυση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη των τεράστιων αλλά σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιθίου της Βολιβίας.
Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Κυριακή έρχεται να ενισχύσει τη συνεργασία που έχει συνάψει η κινεζική εταιρεία με την βολιβιανή κυβέρνηση ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο.
Βολιβία: Σχέδια για εξαγωγή μπαταριών λιθίου ως το 2026
Η συμφωνία συνδέει την CATL, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, με τις αλυκές της Βολιβίας που φιλοξενούν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο.
Μετά από συνάντηση με στελέχη της CATL την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce επιβεβαίωσε τη δέσμευση των δύο μερών για την κατασκευή δύο εργοστασίων λιθίου στο πλαίσιο της εξόρυξης ορυκτών από τις αλυκές Uyuni και Oruro της χώρας.
«Συναντηθήκαμε με τον Burton Roy, διευθύνοντα σύμβουλο της Επιτροπής Επενδύσεων της CATL, για να επιβεβαιώσουμε την επένδυση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σημείωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι ως εταίροι θα «αξιολογήσουν την πιθανότητα» αύξησης των επενδύσεων έως το 2028.

Εναρξη τον Ιούλιο
Η κατασκευή και των δύο εργοστασίων θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, με τις συνολικές επενδύσεις να ανέρχονται σε περίπου 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διαδικασία υλοποίησης του έργου.
Η ανακοίνωση της Κυριακής ακολουθεί μια συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε στις 20 Ιανουαρίου μεταξύ της κρατικής εταιρείας λιθίου της Βολιβίας, Yacimientos del Litio Bolivianos (YLB) και μιας κινεζικής κοινοπραξίας, στην οποία η CATL θα επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο πρώτο στάδιο του έργου, σε αντάλλαγμα για δικαιώματα ανάπτυξης των δύο εργοστασίων λιθίου, τα οποία θα μπορούσαν να παράγουν έως και 25.000 μετρικούς τόνους ανθρακικού λιθίου ετησίως για χρήση στην βιομηχανική παραγωγή μπαταριών ετησίως.
Η CATL δεν παράγει επί του παρόντος καθόλου λίθιο, αν και έχει επενδύσει σε μια σειρά κινεζικών έργων.
Τα κοιτάσματα λιθίου στις εμβληματικές αλυκές της Βολιβίας υπολογίζονται σε 21 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει σχεδόν καθόλου βιομηχανική παραγωγή ή εμπορικά βιώσιμα αποθέματα.


Latest News

Τουρκία: Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην AFAD (Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών)

Ανακοινώθηκε ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στον Λίβανο
Ο Λίβανος απέκτησε μία νέα κυβέρνηση που τηρεί τις ισορροπίες, καθώς τέσσερις υπουργούς θα έχει η Χεζμπολάχ στο υπουργικό συμβούλιο παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις

Σεισμοί: Συνεχίζεται η δραστηριότητα στη Σαντορίνη – Τι λένε οι ειδικοί
Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη παραμένει έντονη

Σεισμοί: Ο Κ. Παπαζάχος ορίστηκε εκπρόσωπος των Επιτροπών
Στόχος η «ταχύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών»

Κλειστά τα σχολεία μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου σε 4 νησιά - Τι ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία
Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Τι αποφασίστηκε

«Σεισμός γύρω στα 6R το πιο πιθανό σενάριο» - Νέα ανάρτηση Τσελέντη
Η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες έχει προσεισμικά χαρακτηριστικά, επιμένει ο Άκης Τσελέντης – Τι λέει για το ηφαίστειο – Ποιο σημείο της Σαντορίνης εκτιμά ότι θα επηρεαστεί σε μεγάλο σεισμό

Γάζα: Ελεύθεροι αφέθηκαν ακόμα τρεις όμηροι
Ολοκληρώθηκε η νέα απελευθέρωση ομήρων από την Χαμάς στη Γάζα, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

ΕΚΠΑ: Ανάλυση από το Εργαστήριο Σεισμολογίας για την Σαντορίνη – Η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας
Αναλυτικές πληροφορίες εξέδωσε το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ σχετικά με τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Τέμπη, στο κάδρο των ερευνών η μηχανή
Προς μια νέα κατεύθυνση στέφονται οι έρευνες για τα Τέμπη – Μαζί με το Βήμα ο πρώτος τόμος του Πλάτωνα «Φαίδων» περί ψυχής, το βιβλίο της Αργυρώς «35 συνταγές όλο σοκολάτα», και όπως πάντα ΒΗΜΑGAZINO

Υπερβαίνουν τις 100.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου 2» - Η συνάντηση Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «οι πολιτικές για την αγορά ή αναβάθμιση κατοικίας αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος ενεργειών για την αύξηση της προσιτής στέγης και την τόνωση της οικονομίας»