Ο κινεζικός γίγαντας μπαταριών CATL επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει μια τεράστια επένδυση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη των τεράστιων αλλά σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιθίου της Βολιβίας.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Κυριακή έρχεται να ενισχύσει τη συνεργασία που έχει συνάψει η κινεζική εταιρεία με την βολιβιανή κυβέρνηση ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο.

Βολιβία: Σχέδια για εξαγωγή μπαταριών λιθίου ως το 2026

Η συμφωνία συνδέει την CATL, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, με τις αλυκές της Βολιβίας που φιλοξενούν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο.

Μετά από συνάντηση με στελέχη της CATL την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce επιβεβαίωσε τη δέσμευση των δύο μερών για την κατασκευή δύο εργοστασίων λιθίου στο πλαίσιο της εξόρυξης ορυκτών από τις αλυκές Uyuni και Oruro της χώρας.

«Συναντηθήκαμε με τον Burton Roy, διευθύνοντα σύμβουλο της Επιτροπής Επενδύσεων της CATL, για να επιβεβαιώσουμε την επένδυση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σημείωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι ως εταίροι θα «αξιολογήσουν την πιθανότητα» αύξησης των επενδύσεων έως το 2028.

Εναρξη τον Ιούλιο

Η κατασκευή και των δύο εργοστασίων θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, με τις συνολικές επενδύσεις να ανέρχονται σε περίπου 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διαδικασία υλοποίησης του έργου.

Η ανακοίνωση της Κυριακής ακολουθεί μια συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε στις 20 Ιανουαρίου μεταξύ της κρατικής εταιρείας λιθίου της Βολιβίας, Yacimientos del Litio Bolivianos (YLB) και μιας κινεζικής κοινοπραξίας, στην οποία η CATL θα επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο πρώτο στάδιο του έργου, σε αντάλλαγμα για δικαιώματα ανάπτυξης των δύο εργοστασίων λιθίου, τα οποία θα μπορούσαν να παράγουν έως και 25.000 μετρικούς τόνους ανθρακικού λιθίου ετησίως για χρήση στην βιομηχανική παραγωγή μπαταριών ετησίως.

Η CATL δεν παράγει επί του παρόντος καθόλου λίθιο, αν και έχει επενδύσει σε μια σειρά κινεζικών έργων.

Τα κοιτάσματα λιθίου στις εμβληματικές αλυκές της Βολιβίας υπολογίζονται σε 21 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει σχεδόν καθόλου βιομηχανική παραγωγή ή εμπορικά βιώσιμα αποθέματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου
Επικαιρότητα |

Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου

Σε περίπτωση που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων.