Σε εξαγωγές μπαταριών λιθίου θα μπορούσε να προχωρήσει από το 2026 η Βολιβία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Λουίς Άρσε, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησής του να προχωρήσει στην αξιοποίηση των πελώριων κοιτασμάτων του πολύτιμου χημικού στοιχείου που είναι κρίσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

FT: Πώς η Κίνα κερδίζει τον πόλεμο για το λίθιο της Αφρικής [γραφήματα]

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Άρσε εξήγησε πως με την αξιοποίηση μέθοδου απευθείας διαχωρισμού του λιθίου η χώρα θα μπορέσει να αρχίσει να εξάγει μπαταρίες σε τρία χρόνια.

Τα αποθέματα

Στις αποξηραμένες προϊστορικές λίμνες της Βολιβίας εκτιμάται πως βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου παγκοσμίως, τα οποία το ινστιτούτο γεωλογικών μελετών των ΗΠΑ υπολογίζει σε 21 εκατομμύρια τόνους. Ωστόσο, η χώρα των Άνδεων σήμερα δεν παράγει παρά ελάχιστη ποσότητα λιθίου και δεν διαθέτει εμπορικά βιώσιμα αποθέματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η κυβέρνηση σκοπεύει να εμπλακεί όχι μόνο στην εξόρυξη του μετάλλου αλλά και στην ανάπτυξη και την εμπορική διάθεσή του.

Ο «ΟΠΕΚ» του λιθίου

Ο κ. Άρσε επανέλαβε εξάλλου την πρότασή του να σχηματιστεί συμμαχία των κρατών του λεγόμενου τριγώνου του λιθίου —πέρα από τη Βολιβία, περιλαμβάνει τη Χιλή και την Αργεντινή—, όπου θεωρείται ότι βρίσκονται τα μισά αξιοποιήσιμα αποθέματα παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας εξήγησε πως η συμμαχία αυτή θα μπορούσε να ορίζει τις τιμές του λιθίου, κατά τρόπο παρόμοιο με αυτόν που ο ΟΠΕΚ ορίζει τις τιμές του πετρελαίου. Το Μεξικό, ο πρόεδρος του οποίου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ πρότεινε πρώτος να δημιουργηθεί τέτοιος οργανισμός από τα κράτη της Λατινικής Αμερικής, θα μπορούσε να γίνει σημαντικός εταίρος στο εγχείρημα, πρόσθεσε ο κ. Άρσε.

Η θεαματική αύξηση της ζήτησης για λίθιο, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή επαναφορτιζόμενων μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ευρύτερα για ηλεκτρονικά είδη, ώθησε την τιμή του μετάλλου υψηλής καθαρότητας στα περίπου 85.000 δολάρια ανά τόνο στα τέλη του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green