Σταθερή στην εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραμένει η ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή στη θέση τους θα αναπτυχθούν συστήματα ΑΠΕ με διπλάσια ισχύ.
Αυτό προκύπτει από την παρέμβαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της δημόσιας εταιρεία κ. Γιώργου Στάσση στο «Power Summit – Balance of Power» που διοργάνωσε η Eurelectric στις Βρυξέλλες όπου και παρουσίασε τις προτάσεις για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης μέχρι το 2050.
ΔΕΗ-MORE: Αρχές του 2024 η κατασκευή των κοινών έργων ΑΠΕ
Μεγάλες συστημικές αλλαγές
Ο κ. Στάσσης υπό την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Eurelectric αναφέρθηκε στις δράσεις, τις προκλήσεις και τις μεγάλες συστημικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε η Ευρώπη να πετύχει τους στόχους αποανθρακοποίησης που έχει θέσει, και παράλληλα να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ενέργεια – που αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2050.
Συμμετέχοντας στο πάνελ «Decarbonisation Speedways- Re-balancing Europe’s 2050 Decarbonisation Agenda», ο κ. Στάσσης τόνισε ότι ο εξηλεκτρισμός άλλων ενεργειακών τομέων (που δημιουργούν και την αύξηση της ζήτησης) είναι ο σημαντικότερος μοχλός για την αποανθρακοποίηση της Ευρώπης. «Χάρη στην ανταγωνιστικότητα του κόστους της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και των ολοένα και μεγαλύτερων δυνατοτήτων αποθήκευσης, ο εξηλεκτρισμός άλλων ενεργειακών τομέων είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για την αποανθρακοποίηση» καθώς, όπως ανέφερε ο CEO της ΔΕΗ, η μεγάλη πλειονότητα της πρόσθετης παραγωγής είναι από ΑΠΕ.
Οι πράσινες τεχνολογίες
Γι’ αυτό οι δύο βασικές προκλήσεις της Ευρώπης για να πετύχει τους στόχους της είναι το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των πράσινων τεχνολογιών. «Για να πιάσουμε τους στόχους για το 2030 χρειάζεται σχεδόν να διπλασιάσουμε τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που κατασκευάζονται κάθε χρόνο».
Για να επιτευχθεί το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των καθαρών τεχνολογιών που απαιτούνται, ο κ. Στάσσης ανέφερε τέσσερεις κρίσιμες προϋποθέσεις: επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης της ηλεκτροπαραγωγής και των υποδομών δικτύου, εκσυγχρονισμός των δικτύων για την διαχείριση ενός μεγαλύτερου και πολύ πιο σύνθετου συστήματος, μία ευέλικτη αγορά ηλεκτρισμού που προωθεί τις επενδύσεις και, τέλος, διαθεσιμότητα υλικών και αλυσίδων εφοδιασμού.
Το παράδειγμα της Ελλάδας
Φέρνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας, καθώς κάθε γεωγραφική περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνει την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων που παράγουν 3 GW τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξη ΑΠΕ προσθέτοντας 5 GW μέχρι το 2026. «Επιπλέον, επενδύουμε στην ευελιξία τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς. Αυτό περιλαμβάνει μπαταρίες για αποθήκευση, καταναλωτικά προϊόντα, όπως ηλεκτρικά οχήματα και μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά, και ψηφιακά εργαλεία που μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε τη διαχείριση της ζήτησης. Πρόκειται για έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό του μείγματος παραγωγής».
Στο συνέδριο της Eurelectric, σημαντικοί φορείς χάραξης πολιτικής και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας συζητούν για το μέλλον της ενέργειας και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η ραγδαία αύξηση στις ΑΠΕ μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας της Ευρώπης. Στο συνέδριο συμμετέχει ως ομιλήτρια και η Διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ, κα Έλενα Γιαννακοπούλου, στο πάνελ με θέμα την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και το αυτόνομο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος.
Latest News
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο
Νέες αιχμές Μυτιληναίου κατά ΕΕ - Το project Metlen για βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο
Ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτει ότι και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων & Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ
Η BP βγάζει στο σφυρί το μερίδιό της στο σύστημα αγωγών αερίου των ΗΠΑ
Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση
Αυτή είναι η επιδότηση της κιλοβατώρας για τον Δεκέμβριο - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Τι αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος
«Ντρίπλα» Πούτιν στις κυρώσεις - Επιτρέπει τις πληρωμές φυσικού αερίου εκτός Gazprombank
Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Gazprombank στις 21 Νοεμβρίου προκαλώντας ανησυχίες στην Ευρώπη
Νέο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 110 MW στην Κοζάνη από την HELLENiQ ENERGY
Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη έως σήμερα επένδυση σε Φ/Β στην Δυτική Μακεδονία, με συνολική ισχύ άνω των 314 MW
Ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου
Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ η τιμή του αργού Brent παρέμεινε σταθερή στα 72,34 δολάρια