Απώλειες

Αυτό που έχει συμβεί σ΄ αυτή την προεκλογική περίοδο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η Νέα Δημοκρατία μετρά απώλειες τριών υποψηφίων βουλευτών.

Τρεις

Την αρχή έκανε ο υποψήφιος στο νομό Ευβοίας κ. Σπύρος Πνευματικός. Αποκλείστηκε για τις γνωστές δηλώσεις του περί των καρκινοπαθών. Ακολούθησε ο υποψήφιος στην ανατολική Αττική, πρώην συνδικαλιστής των αστυνομικών υπαλλήλων κ. Σπήλιος Κρικέτος για τις δηλώσεις του σχετικά με τους ναυαγούς στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου. Και χθες ήρθε η σειρά του μειονοτικού υποψηφίου του νομού Ροδόπης κ. Μουσταφά Κατραντζή.

Εκτός κάδρου

Τον πρώτο τον «έκοψε» με δήλωση του ο – εν αναμονή πρωθυπουργός – κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Το δεύτερο τον «καθάρισε» ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Παύλος Μαρινάκης. Και ο τρίτος ανακοίνωσε μόνος του την αποχώρηση του. Ενδιαφέρον!

Υπεράσπιση

Σειρά είχε – επί του ιδίου θέματος – το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ. Στην τελευταία – τιμητική – θέση του ψηφοδελτίου της Α΄ Πειραιώς τοποθετήθηκε ο ποινικολόγος κ. Γιάννης Γλύκας. Ο κ. Γλύκας ήταν για σύντομο διάστημα συνήγορος υπεράσπισης των δύο ψαράδων που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν το παλαιό και εμβληματικό στέλεχος του κινήματος Σήφη Βαλυράκη – όσο δηλαδή χρειάστηκε για την αποφυλάκιση τους!

Χανιά

Όταν το έμαθε η χήρα του δολοφονηθέντος κυρία Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη έστειλε στον πρόεδρο του κόμματος κ. Νίκο Ανδρουλάκη μήνυμα δυσαρέσκειας, ζητώντας την απόσυρση του συγκεκριμένου υποψηφίου. Ο κ. Ανδρουλάκης το αγνόησε. Και χθες μόλις δημοσιεύτηκε η δήλωση της – ομολογουμένως ιδιαιτέρως σκληρή – στις ενημερωτικές ιστοσελίδες, το κόμμα ανακοίνωσε ως μη γενόμενη την υποψηφιότητα του εν λόγω δικηγόρου. Ο κίνδυνος των εκλογικών απωλειών στα Χανιά – και όχι μόνο – φαίνεται ότι υπερίσχυσε της βούλησης του κ. Ανδρουλάκη….

Δήλωση

Όμως ο κ. Γλύκας αντέδρασε με δήλωση του χθες το απόγευμα και αφού εξέφρασε την έκπληξη του για την αιφνίδια «απόσυρση» της υποψηφιότητας του, κατήγγειλε την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, απειλώντας την με νομικές ενέργειες σε βάρος της. Να δείτε που θα έχει και ενδιαφέρουσα συνέχεια η ιστορία!

Ανταρσία

Αν αυτά συμβαίνουν στα μεγάλα κόμματα, τι να πουν και τα μικρά! Η «Πλεύση Ελευθερίας» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου αντιμετωπίζει ολόκληρη ανταρσία στα ψηφοδέλτια της. Επτά από τις κομμένες υποψήφιες, που κέρδισαν τις πρώτες θέσεις στις εκλογές της 21ης Μαΐου και αιφνιδίως βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις των κατά τόπους ψηφοδελτίων, δίνουν σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Επιβάρυνση;

Για να καταγγείλουν τα όσα συνέβησαν και να δηλώσουν ότι άρουν την στήριξη τους στο κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Πάντως απ΄ ότι έλεγε προ ημερών ο κ. Δημήτρης Μαύρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, ως τώρα οι αντιδράσεις των «κομμένων» δεν την επιβάρυναν δημοσκοπικά. Αύριο;

————————————————————————————

Ψαλίδα

Την ίδια στιγμή και όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο σημεία.

Το πρώτο έχει να κάνει με την «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το δεύτερο με την «ψαλίδα» μεταξύ του κόμματος που ηγείται ο κ. Αλέξης Τσίπρας και του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα λοιπόν, με τη δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό του ACTION 24, η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μεγαλώνει σε σχέση με το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης της 21ης Μαίου.

Για την ακρίβεια η διαφορά φτάνει στις 23,4 μονάδες αφού η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 40,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 16,8%.

Το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, πλησιάζει πια τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθώς το ποσοστό που συγκεντρώνει ανέρχεται στο 11,5%.

Επτακομματική

Πάντως, ο αριθμός των κομμάτων που θα αποτελούν τη νέα βουλή ποικίλει από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση.

Και είναι ενδεικτικό, μάλλον του προβληματισμού που επικρατεί σε μέρος του εκλογικού σώματος.

Η RASS παρουσιάζει επτακομματική βουλή με τα κόμματα Νίκη, ΜέΡΑ25 και Σπαρτιάτες να μένουν εκτός.

————————————————————————————

Το μαύρο πρόβατο

Κάποτε, όχι πολύ μακριά, το 2019 η ΔΕΗ ήταν το μαύρο πρόβατο… Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και παράλληλα  αποτελούσε και μία σοβαρή απειλή για την οικονομία, αν έσκαγε…

Τέσσερα χρόνια μετά η ΔΕΗ όχι μόνο ανέκαμψε, αλλά ως γνωστόν έχει προσελκύσει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και επιπροσθέτως προχώρησε και στην πρώτη μεγάλη της εξαγορά εκτός συνόρων. Αναφέρομαι στα assets και τις εταιρείες της ιταλικής ENEL στη Ρουμανία.

Εθνική υπόθεση

Η πορεία της ΔΕΗ αντανακλά ως ένα μεγάλο βαθμό και την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.

Και η τοποθέτηση της εταιρείας στη βαλκανική περιοχή εξυπηρετεί αναμφίβολα και τα εθνικά συμφέροντα.

Ο κ. Γ. Στάσσης

Σε μία κρίσιμη περίοδο μετά την ενεργειακή κρίση, όπου διαμορφώνεται το νέο ευρωπαϊκό σκηνικό στην ενέργεια και συγκεκριμένα τόσο σε επίπεδο Βρυξελλών όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικών κινήσεων, η ΔΕΗ βρίσκεται στην κορυφή αυτών των εξελίξεων.

Όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της Eurelectric του κορυφαίου ευρωπαϊκού συνδέσμου που εκπροσωπεί 3.500 εταιρείες ενέργειας από 30 χώρες της Ευρώπης.

Η Eurelectric

Το νέο ΔΣ της Eurelectric με διετή θητεία έθεσε τρεις προτεραιότητες, την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, τον ασφαλή εφοδιασμό της Ευρώπης και την εξασφάλιση κατάλληλων επενδυτικών συνθηκών.

Κορυφαία προτεραιότητα είναι η επέκταση και ψηφιοποίηση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συνδεθούν σημαντικά νέα φορτία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικά οχήματα. Μόνο για την παραγωγή ΑΠΕ, η σύνδεση επιπλέον 650 GW έως το 2030 στην Ευρώπη παραμένει μια αδιανόητη πρόκληση χωρίς εκσυγχρονισμένα και ανθεκτικά δίκτυα. Παράλληλα, χρειάζονται σημαντικά έργα και δράσεις για την αποθήκευση ενέργειας και στην ανταπόκριση της ζήτησης των καταναλωτών για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη προσφορά.

Η ΔΕΗ λοιπόν βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας αυτών των κρίσιμων σταθμών

————————————————————————————

Η ΛΑΡΚΟ

Η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις αποκρατικοποιήσεις που ενώ έχουν ολοκληρωθεί βρίσκεται στο περίμενε… της μεταβίβασης της.

Κι αυτό καθώς υπάρχουν σειρά εκκρεμοτήτων που αφορούν σε θέματα εργαζομένων, καθώς και της υπόθεσης της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων. Ως γνωστόν η χώρα μας είχε καταδικαστεί για την υπόθεση της χορήγησης κρατικών ενισχύσεων στη ΛΑΡΚΟ. Το σπάσιμο της βιομηχανίας και η πώληση των περιουσιακών στοιχείων οδηγεί την υπόθεση στο αρχείο.

Έτσι, λοιπόν, με νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Μάρτιο παρατάθηκε το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης της εταιρείας μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2024.

Νέα επιχορήγηση

Η εταιρεία συνεχίζει κανονικά να λειτουργεί και χθες αλίευσα από τη «Διαύγεια» μία ακόμη απόφαση κρατικής επιχορήγησης της ΛΑΡΚΟ ύψους 3,194 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «η επιχορήγηση δίνεται ύστερα από ειδικά αιτιολογημένο αίτημα του ειδικού διαχειριστή για την κάλυψη της δαπάνης που αφορά στη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 97 του ν. 4941/2022 (Α΄ 113) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και στην πληρωμή του υφιστάμενου ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας του προσωπικού σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν. 5036/2023 (Α’ 77) και αφορά στο διάστημα 01.05.2023-15.07.2023»

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories