Σε δραστικές αλλαγές στη διοικητική κορυφή προχώρησε η Alibaba. Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε αναφέρει ότι ο Eddie Wu θα διαδεχθεί τον Daniel Zhang στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Alibaba. Πρόκειται για μια κίνηση που θα απελευθερώσει τον Zhang για να επικεντρωθεί στην επιχείρηση cloud intelligence της εταιρείας.

Αυτό το σχέδιο διαδοχής έρχεται αφού η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα αναδιοργανώσει το εταιρικό της σχήμα σε έξι επιχειρηματικούς ομίλους, στην πιο σημαντική αναδιάρθρωση της ιστορίας της, με στόχο να αναζωογονήσει την εταιρεία μετά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά και τους αυστηρότερους κανονισμούς του Πεκίνου. Τα δύο παραπάνω γεγονότα επέφραν πλήγματα στα αποτελέσματα της Alibaba, σύμφωνα με το CNBC.

“Όπως όλοι γνωρίζουν καλά, η ανάπτυξη βασικών τεχνολογιών όπως το cloud computing, τα big data και η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσουν σε έναν τεράστιο μετασχηματισμό της κοινωνίας μας και είναι ύψιστης στρατηγικής σημασίας”, ανέφερε ο Zhang σε ένα εσωτερικό υπόμνημα προς το προσωπικό της Alibaba.

“Το Cloud Intelligence Group προχωράει τώρα με μεγάλη ταχύτητα στα σχέδια απόσχισης και πλησιάζουμε σε ένα κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας, οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να αφιερώσω όλη μου την προσοχή και τον χρόνο μου στην επιχείρηση”, πρόσθεσε.

Τζακ Μα: «Είναι ζωντανός και χαρούμενος» – Τι είπε ο πρόεδρος της Alibaba για τον ιδρυτή του τεχνολογικού κολοσσού

Απώλειες

Οι μετοχές της Alibaba μείωσαν τις απώλειες μετά την ανακοίνωση και διαπραγματεύονταν με πτώση 1% στο Χονγκ Κονγκ το απόγευμα της Τρίτης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι ο Joe Tsai θα πάρει τη θέση του Zhang στη θέση του προέδρου του ομίλου. Ο ιδιοκτήτης των Brooklyn Nets Tsai είναι σήμερα εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Alibaba.

Ο Zhang θα συνεχίσει να ηγείται του Alibaba Cloud Intelligence Group ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μετά από αυτή την αλλαγή, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία θα τεθεί σε ισχύ στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ανακατατάξεις

Η Alibaba τόνισε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει την πλήρη απόσχιση της μονάδας cloud computing της, με στόχο το συγκεκριμένο τμήμα της να γίνει ανεξάρτητη εισηγμένη εταιρεία εντός των επόμενων 12 μηνών.

«Από την άποψη της εταιρικής διακυβέρνησης, χρειαζόμαστε επίσης σαφή διαχωρισμό μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου και της διοικητικής ομάδας, καθώς η Cloud Intelligence Group προχωρά στην πορεία προς την ανεξαρτητοποίηση της», ανέφερε ο Zhang στο εσωτερικό σημείωμα.

Εκτός από την Cloud Intelligence, οι άλλες πέντε επιχειρηματικές μονάδες περιλαμβάνουν την επιχείρηση Taobao Tmall, τον βραχίονα τοπικών υπηρεσιών που επικεντρώνεται στην παράδοση τροφίμων και τη χαρτογράφηση, την επιχείρηση logistics Cainiao Smart, την παγκόσμια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου που περιλαμβάνει τις AliExpress και Lazada και την επιχείρηση ψηφιακών μέσων και ψυχαγωγίας.

Ενώ η Taobao Tmall θα παραμείνει εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία της Alibaba, η εταιρεία επισήμανε τον Μάρτιο ότι η αναδιοργάνωση θα επιτρέψει σε κάθε επιχειρηματικό όμιλο να είναι πιο ευκίνητος, να αντλήσει εξωτερική χρηματοδότηση και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Ποιος είναι ο Wu

Ο διάδοχος του Zhang Wu είναι ένας από τους συνιδρυτές της Alibaba και σήμερα πρόεδρος των Taobao και Tmall Group.

Ο Wu έχει διατελέσει σε πολλούς ρόλους κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της τεχνολογίας κατά την ίδρυση της Alibaba, καθώς και του επικεφαλής τεχνολογίας στην Alipay και την Taobao. Ήταν επίσης διευθυντής της Alibaba Health Information Technology και ίδρυσε την Vision Plus Capital, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες, επιχειρηματικές υπηρεσίες και ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη.

Ο Zhang είναι διευθύνων σύμβουλος της Alibaba από το 2015 και ανέλαβε τη θέση του προέδρου από τον Jack Ma το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα