Η Αργεντινή αναμένεται να πραγματοποιήσει προγραμματισμένες πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Τετάρτη, ανέφερε στο Reuters, πηγή του υπουργείου Οικονομίας της χώρας.

Η νοτιοαμερικανική χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΔΝΤ για να ανανεώσει το πρόγραμμα δανεισμού ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον δανειστή, καθώς παλεύει με τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, το αδύναμο πέσο και τον ετήσιο πληθωρισμό που τρέχει με ρυθμό άνω του 100%.

Η Αργεντινή πρέπει να καταβάλει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο μόνο αυτόν τον μήνα.

Η κυβέρνηση ελπίζει να δώσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκταμιεύσεις του ΔΝΤ φέτος, αν και δεν είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε σκληρά μέτρα λιτότητας.

ΔΝΤ: Για πολλοστή φορά η Αργεντινή ζητιανεύει χρήματα

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μια μεγάλη υποτίμηση πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομίας και υποψήφιος για την προεδρία Σέρτζιο Μάσα έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο.

Ο Μάσα ανακοίνωσε μια σειρά από έκτακτα μέτρα για να διατηρήσει την οικονομία όρθια, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συναλλαγματικών ισοτιμιών για να ενθαρρύνει τους εξαγωγείς σόγιας να αποστέλλουν τις καλλιέργειές τους και να ανταλλάξουν εγχώριο χρέος για μεγαλύτερη διάρκεια. Θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να αναζητήσει επιπλέον κεφάλαια από το ΔΝΤ. Τα πράγματα περιπλέκονται από μια σοβαρή ξηρασία, η οποία έπληξε την αγροτική παραγωγή και τις αγροτικές εξαγωγές.

Η μια χρεοκοπία πίσω από την άλλη…

Η Αργεντινή έχει αποκοπεί από τις διεθνείς αγορές από τη χρεοκοπία της το 2020 και πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται από την JPMorgan στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της φέτος. Με τα καθαρά διεθνή αποθεματικά να υπολογίζονται κοντά στο μείον 1,5 δισ. δολάρια, οι ελπίδες του Μάσα για δολάρια στηρίζονται στο ΔΝΤ.

Όμως ο Φεντερίκο Στουρτσενέγκερ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του ΜΑουρίτσιο Μάκρι, είπε ωμά στους Finacial Times: «η στρατηγική του Μάσα είναι να πάρει περισσότερα χρέη για να διατηρήσει ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα που η κυβέρνηση δεν έχει διορθώσει».

Η ώθηση για μεγαλύτερη εισφορά μετρητών από το ΔΝΤ έρχεται παρά την αποτυχία της Αργεντινής να επιτύχει πολλούς από τους στόχους που τέθηκαν σε ένα πρόγραμμα δανείου 44 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε με το ταμείο πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, της αύξησης εσόδων και της συσσώρευσης αποθεματικών.

Ωστόσο, οι παρατηρητές του ΔΝΤ αναμένουν ότι το ταμείο θα εγκρίνει περισσότερα χρήματα στην επόμενη αναθεώρησή του, που αναμένεται στις αρχές Ιουλίου, για να αποφύγει μια μεγαλύτερη κρίση και να επιτρέψει στην Αργεντινή να αποπληρώσει χρήματα που χρωστάει στο Ταμείο.

«Το ταμείο δεν θέλει να είναι υπεύθυνο για το γεγονός ότι η Αργεντινή κατέρρευσε», ανέφερε στους Financial Times ο Αλεχάντρο Βέρνερ, πρώην επικεφαλής του τμήματος δυτικού ημισφαιρίου του ΔΝΤ. «Επίσης, δεν θέλει την Αργεντινή να καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. . . οπότε υπάρχουν πολλά κίνητρα για το ταμείο να ολοκληρώσει την αναθεώρηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή