Η κυβέρνηση της Αργεντινής προσπαθεί να αποτρέψει νέα νομισματική κρίση, ζητιανεύοντας ξανά χρήματα από το ΔΝΤ αλλά και την Κίνα. Το Ταμείο ωστόσο δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τον τρόπο που θα στηρίξει τον μεγαλύτερο – με διαφορά- οφειλέτή του.

Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή αναμένεται να φτάσει το 145% φέτος, καθώς η ύφεση αρχίζει να χτυπάει την πόρτα της χώρας και τα αποθέματα στην κεντρική τράπεζα ετοιμάζονται να πιάσουν… πάτο.

Το πέσο έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στη μαύρη αγορά φέτος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μια μεγάλη υποτίμηση πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομίας και υποψήφιος για την προεδρία Σέρτζιο Μάσα έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο.

Ο Μάσα ανακοίνωσε μια σειρά από έκτακτα μέτρα για να διατηρήσει την οικονομία όρθια, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συναλλαγματικών ισοτιμιών για να ενθαρρύνει τους εξαγωγείς σόγιας να αποστέλλουν τις καλλιέργειές τους και να ανταλλάξουν εγχώριο χρέος για μεγαλύτερη διάρκεια. Θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να αναζητήσει επιπλέον κεφάλαια από το ΔΝΤ. Τα πράγματα περιπλέκονται από μια σοβαρή ξηρασία, η οποία έπληξε την αγροτική παραγωγή και τις αγροτικές εξαγωγές.

Ένα ταξίδι του Μάσα στην Κίνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδωσε τη συμφωνία του Πεκίνου για την Αργεντινή να αποκτήσει πρόσβαση σε επιπλέον 5 δισεκατομμύρια δολάρια από μια υπάρχουσα συμφωνία ανταλλαγής γιουάν. Ο Μάσα προσπαθεί επίσης να πείσει τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, τον δανειστή των χωρών Brics με έδρα τη Σαγκάη, να επιτρέψει ένταξη της Αργεντινής.

Η μια χρεοκοπία πίσω από την άλλη…

Η Αργεντινή έχει αποκοπεί από τις διεθνείς αγορές από τη χρεοκοπία της το 2020 και πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται από την JPMorgan στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της φέτος. Με τα καθαρά διεθνή αποθεματικά να υπολογίζονται κοντά στο μείον 1,5 δισ. δολάρια, οι ελπίδες του Μάσα για δολάρια στηρίζονται στο ΔΝΤ.

Όμως ο Φεντερίκο Στουρτσενέγκερ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση του ΜΑουρίτσιο Μάκρι, είπε ωμά στους Finacial Times: «η στρατηγική του Μάσα είναι να πάρει περισσότερα χρέη για να διατηρήσει ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα που η κυβέρνηση δεν έχει διορθώσει».

Η ώθηση για μεγαλύτερη εισφορά μετρητών από το ΔΝΤ έρχεται παρά την αποτυχία της Αργεντινής να επιτύχει πολλούς από τους στόχους που τέθηκαν σε ένα πρόγραμμα δανείου 44 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε με το ταμείο πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, της αύξησης εσόδων και της συσσώρευσης αποθεματικών.

Ωστόσο, οι παρατηρητές του ΔΝΤ αναμένουν ότι το ταμείο θα εγκρίνει περισσότερα χρήματα στην επόμενη αναθεώρησή του, που αναμένεται στις αρχές Ιουλίου, για να αποφύγει μια μεγαλύτερη κρίση και να επιτρέψει στην Αργεντινή να αποπληρώσει χρήματα που χρωστάει στο Ταμείο.

«Το ταμείο δεν θέλει να είναι υπεύθυνο για το γεγονός ότι η Αργεντινή κατέρρευσε», ανέφερε στους Financial Times ο Αλεχάντρο Βέρνερ, πρώην επικεφαλής του τμήματος δυτικού ημισφαιρίου του ΔΝΤ. «Επίσης, δεν θέλει την Αργεντινή να καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. . . οπότε υπάρχουν πολλά κίνητρα για το ταμείο να ολοκληρώσει την αναθεώρηση».

Το ΔΝΤ είπε ότι το προσωπικό του ταμείου είχε «πολύ στενή επαφή» με την Αργεντινή για την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος. «Η εστίαση ήταν στις πολιτικές για την ενίσχυση του προγράμματος για τη διασφάλιση της σταθερότητας, ενισχύοντας τα αποθεματικά και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον αντίκτυπο της ξηρασίας», ανέφερε το ΔΝΤ.

Εισοδήματα και νέα κεφάλαια

Εκτός των άλλων, η Αργεντινή θέλει κεφάλαια για να αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος που προκλήθηκε από την ξηρασία. Ταυτόχρονα θέλει να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων του ΔΝΤ για να παρέμβει στις αγορές για να στηρίξει το πέσο. Αυτά κάνουν το ΔΝΤ να δυσανασχετεί, ιδίως εφόσον ο Μάσα δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να τηρήσει τα προσυμφωνηθέντ.

Ο Στούρζενεγκερ είπε ότι το ταμείο μπορεί να δανείσει την Αργεντινή αρκετά για να καλύψει τις επικείμενες αποπληρωμές προς το ίδιο το ΔΝΤ, αλλά όχι μεγαλύτερα ποσά. Το ΔΝΤ θεωρούνταν από καιρό ως ο κακός από πολλούς Αργεντινούς για τον προηγούμενο ρόλο του στα προγράμματα λιτότητας, το ΔΝΤ έχει λίγες καλές επιλογές. Είτε δανείζει στην Αργεντινή για να ξεπληρώσει είτε απλά η Αργεντινή δεν θα ξεπληρώσει.

Οι κίνδυνοι είναι πολιτικοί αλλά και οικονομικοί. Ο ακροδεξιός υποψήφιος Χαβιέ Μιλέι έχει καλά ποσοστά σε δημοσκοπήσεις και ενδέχεται να ηγηθεί των προκριματικών εκλογών τον Αύγουστο. Ο Μιλέι έχει υποστηρίξει τη δολαριοποίηση της οικονομίας, επομένως ένα ισχυρό αποτέλεσμα για αυτόν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση αυξάνοντας τις προσδοκίες για μεγάλη υποτίμηση.

Τα έργα του Μάσα εξυπηρετούν επίσης έναν άλλο σκοπό: ο υπουργός δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος για την προεδρία του περονιστικού κινήματος, ενώ ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντεζ όσο και η Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, ισχυρός αναπληρωτής του και πρώην πρόεδρος, έχουν δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση