Μήνυση κατά της Amazon κατέθεσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), κατηγορώντας τον πολυεθνικό κολοσσό ότι εγγράφει εκατομμύρια καταναλωτές στην επί πληρωμή συνδρομητική πλατφόρμα Amazon Prime χωρίς τη συγκατάθεσή τους, και κατόπιν καθιστά δύσκολη την ακύρωση της συνδρομής.

TikTok: Απέναντι από την Amazon στον ανταγωνισμό του online shopping

Στην αγωγή που κατέθεσε η FTC αναφέρεται ότι «η Amazon εξαπάτησε εν γνώσει της εκατομμύρια καταναλωτές ώστε να εγγραφούν εν αγνοία τους στο Amazon Prime». Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε «χειριστικά, εξαναγκαστικά ή παραπλανητικά σχέδια διεπαφής χρήστη, γνωστά ως “σκοτεινά μοτίβα”, για να εξαπατήσει τους καταναλωτές ώστε να εγγραφούν σε αυτόματα ανανεούμενες συνδρομές Prime».

Το Amazon Prime

Το Amazon Prime προσφέρει γρήγορη, δωρεάν αποστολή για εκατομμύρια αντικείμενα, διάφορες εκπτώσεις και πρόσβαση σε ταινίες, μουσική και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και άλλα οφέλη. Τα μέλη του Prime στις Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν 139 δολάρια ετησίως και αποτελούν μεγάλο μέρος του συνολικού όγκου πωλήσεων της Amazon. Το Prime έχει περισσότερα από 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.

Η FTC δήλωσε ότι η Amazon παράγει 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τις συνδρομές Prime ετησίως και ότι «ένας από τους πρωταρχικούς επιχειρηματικούς στόχους της Amazon – και ο πρωταρχικός επιχειρηματικός στόχος του Prime – είναι η αύξηση του αριθμού των συνδρομητών».

Η αγωγή αναφέρει ότι υπό την ουσιαστική πίεση της FTC, η Amazon άλλαξε τη διαδικασία ακύρωσης τον Απρίλιο, αλλά ότι «οι παραβιάσεις συνεχίζονται». Ο οργανισμός ζητά αστικές κυρώσεις και μόνιμη διαταγή για την αποτροπή μελλοντικών παραβιάσεων.

Οι μετοχές της Amazon σημείωσαν πτώση 0,9% στις πρωινές συναλλαγές.

Η έρευνα

Η FTC ερευνά τις διαδικασίες εγγραφής και ακύρωσης για το πρόγραμμα Prime από τον Μάρτιο του 2021.

«Η Amazon ξεγέλασε και παγίδευσε ανθρώπους σε επαναλαμβανόμενες συνδρομές χωρίς τη συγκατάθεσή τους, όχι μόνο απογοητεύοντας τους χρήστες, αλλά και κοστίζοντας τους σημαντικά σε χρήματα», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της FTC Λίνα Καν.

Οι καταναλωτές που επιχείρησαν να ακυρώσουν το Prime βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλαπλά βήματα για να ολοκληρώσουν πραγματικά το έργο της ακύρωσης. Η καταγγελία της FTC αναφέρει ότι η Amazon χρησιμοποίησε τον όρο «Iliad Flow» για να περιγράψει τη διαδικασία, παραπέμποντας στο επικό ποίημα του Ομήρου για τον δεκαετή Τρωικό πόλεμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»