Πρόστιμο άνω των 746 εκατομμυρίων ευρώ (648 εκατομμύρια λίρες) πρόκειται να επιβληθεί στο Facebook, ενώ πρόκειται να διαταχθεί η αναστολή μεταφοράς δεδομένων στις ΗΠΑ, καθώς η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας ετοιμάζεται να τιμωρήσει το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις πληροφορίες χρηστών.

Το πρόστιμο, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg και αναμένεται να επιβεβαιωθεί τη Δευτέρα, θα είναι σε ύψος ρεκόρ όσον αφορά στην παραβίαση του γενικού κανονισμού προστασίας δεδομένων (GDPR) της ΕΕ, ξεπερνώντας τα 746 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν στην Amazon από το Λουξεμβούργο το 2021.

Τι συμβαίνει με το Facebοok: Αυτόματα αιτήματα φιλίας σε χρήστες που «κατασκοπεύουν» άγνωστοι

Η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, η οποία είναι η κύρια ρυθμιστική αρχή απορρήτου για το Facebook και τον ιδιοκτήτη του, Meta, σε ολόκληρη την ΕΕ, αναμένεται επίσης να σταματήσει τη μεταφορά δεδομένων που αφορούν ευρωπαίους χρήστες του Facebook, προς τις ΗΠΑ.

Η απόφαση είναι απίθανο να τεθεί σε ισχύ αμέσως. Η Meta αναμένεται να λάβει περίοδο χάριτος για να συμμορφωθεί με την απόφαση, η οποία θα μπορούσε να μεταφέρει χρονικά οποιαδήποτε αναστολή μέχρι το φθινόπωρο. Επιπρόσθετα, η εταιρεία αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η απόφαση σχετίζεται με μια νομική αμφισβήτηση που ασκήθηκε από έναν Αυστριακό ακτιβιστή στον τομέα της προστασίας προσωπικών δεδομένων, τον Max Schrems, σχετικά με ανησυχίες που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν ότι τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών δεν προστατεύονται επαρκώς από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, όταν μεταφέρονται μέσω της Facebook στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Το 2020, ο επικεφαλής πολιτικής της Meta, Nick Clegg, είχε δηλώσει ότι η αναστολή της μεταφοράς δεδομένων βάσει τυπικών συμβατικών ρητρών (SCC) – ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται από το Facebook και άλλους – θα μπορούσε να έχει «μεγάλη επίδραση στις επιχειρήσεις που βασίζονται σε SCC και τις διαδικτυακές υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται πολλοί άνθρωποι και επιχειρήσεις».

Στα πιο πρόσφατα τριμηνιαία αποτελέσματα της Meta, η εταιρεία είπε ότι χωρίς SCC ή «άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων» «δεν θα ήταν πιθανόν να προσφέρει ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη».

Aλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου

Ο Johnny Ryan, ανώτερος συνεργάτης στο Irish Council for Civil Liberties ο οποίος αγωνίζεται για μια ισχυρότερη προστασία των δεδομένων των χρηστών του Διαδικτύου, δήλωσε ότι ένα πρόστιμο άνω των 746 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα ήταν αρκετό εάν το Facebook δεν αλλάξει θεμελιωδώς το επιχειρηματικό του μοντέλο που βασίζεται στα δεδομένα χρηστών.

«Ένα εισιτήριο στάθμευσης αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ δεν έχει καμία συνέπεια για μια εταιρεία που κερδίζει πολλά περισσότερα δισεκατομμύρια παρκάροντας παράνομα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ιρλανδική υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων επέβαλε πρόστιμο στην Meta, η οποία κατέχει επίσης το Instagram και το WhatsApp, συνολικά σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021. Παρακολουθεί επίσης τις Apple, Google, TikTok και άλλες τεχνολογικές πλατφόρμες των οποίων η έδρα της ΕΕ βρίσκεται στην Ιρλανδία.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, στη Meta επιβλήθηκε πρόστιμο 265 εκατομμυρίων ευρώ μετά από παραβίαση που είχε ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση των στοιχείων περισσότερων από 500 εκατομμυρίων χρηστών στο διαδίκτυο.

Αυτό ήρθε λίγες εβδομάδες μετά την επιβολή άλλου προστίμου 405 εκατομμυρίων ευρώ που επέτρεψε σε εφήβους να δημιουργήσουν λογαριασμούς στο Instagram που εμφανίζουν δημόσια τους αριθμούς τηλεφώνου και τις διευθύνσεις email τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία